Τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα σπό τις δυνάμεις του Ισραήλ τεκμηριώνουν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρόκειται για μια αναλυτική έκθεση, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες, μαρτυρίες επιζώντων και δεδομένα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Τα ευρήματα είναι σοκαριστικά, αποκαλύπτοντας μαζικούς θανάτους, καταστροφή κρίσιμων υποδομών και σκόπιμη δημιουργία αφόρητων συνθηκών ζωής. Πάνω από 42.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί, με το 65% αυτών να αποτελεί γυναίκες και παιδιά, ενώ το 97% του νερού της Γάζας έχει χαρακτηριστεί μη πόσιμο λόγω αποκλεισμού και βίαιων ενεργειών. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές: εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση, εδραίωση ενός καθεστώς θανάτου και σταδιακή εξάλειψη της πολιτιστικής ταυτότητας του παλαιστινιακού λαού.
Το ανθρωπιστικό κόστος
Η έκθεση με τίτλο «»Νιώθεις Σαν Να Μην Εισαι Άνθρωπος»: Η γενοκτονία του Ισραήλ Κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», υποστηρίζει πώς, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επίθεσης που εξαπέλυσε μετά τις φονικές επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή στις/στους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα με θράσος, αδιάκοπα και με πλήρη ατιμωρησία.
Η Γάζα, μια περιοχή με πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, βιώνει καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έρευνα καταγράφει πάνω από 42.000 θανάτους Παλαιστινίων, από τους οποίους το 65% είναι γυναίκες και παιδιά, γεγονός που καταδεικνύει τη συστηματική στοχοποίηση αμάχων. Παράλληλα, το 85% του πληθυσμού εξαρτάται από εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η καταστροφή των υγειονομικών υποδομών έχει οδηγήσει σε αμέτρητους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Η συστηματική στέρηση βασικών πόρων, όπως το νερό και η τροφή, έχει καταστήσει τη ζωή στην Παλαιστίνη μη βιώσιμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 97% του νερού της περιοχής είναι μη πόσιμο, ενώ οι καθημερινές διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τη λειτουργία νοσοκομείων και την παροχή βασικών υπηρεσιών. Αυτή η στρατηγική αποκλεισμού δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που υπονομεύουν οποιαδήποτε δυνατότητα επιβίωσης ή αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους κατοίκους της Γάζας.
«Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει ότι το Ισραήλ προέβη σε πράξεις που απαγορεύονται από τη Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει τις/τους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα. Οι πράξεις αυτές περιλαμβάνουν δολοφονίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών και σκόπιμη επιβολή στους Παλαιστίνιους στη Γάζα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική τους εξόντωση. Κάθε μήνα που περνά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως μια υποδεέστερη ομάδα ανθρώπων ανάξια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, αποδεικνύοντας την πρόθεσή του να επιφέρει τη φυσική τους εξόντωση», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Καταστροφή της πολιτισμικής ταυτότητας
Η έκθεση αναδεικνύει τη στοχευμένη καταστροφή σχολείων, νοσοκομείων, και πολιτιστικών χώρων, περιγράφοντας μια συντονισμένη προσπάθεια εξάλειψης της πολιτιστικής ταυτότητας των Παλαιστινίων. Πάνω από 50% των σχολείων της Γάζας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ τα νοσοκομεία συχνά γίνονται στόχοι αεροπορικών επιδρομών. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο η αδυναμία πρόσβασης σε εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, αλλά και η διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτισμικής και πολιτιστικής συνέχειας των Παλαιστινίων.
Η καταστροφή υποδομών συνδυάζεται με την αδυναμία εισαγωγής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθιστώντας τις συνθήκες ζωής ακόμη πιο ασφυκτικές. Ειδικότερα, το εμπάργκο εμποδίζει την είσοδο φαρμάκων και βασικών αγαθών, ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει αδρανής.
Πόσο «νόμιμη» μπορεί να είναι μια γενοκτονία;
«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι, επί μήνες, το Ισραήλ επέμενε να διαπράττει πράξεις γενοκτονίας, έχοντας πλήρη επίγνωση της ανεπανόρθωτης βλάβης που προκαλούσε στις/στους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα. Συνέχισε να το κάνει παρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διέταζαν το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα», δήλωσε η Agnès Callamard.
«Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι ενέργειές του στη Γάζα είναι νόμιμες και μπορούν να δικαιολογηθούν από τον στρατιωτικό του στόχο να εξαλείψει τη Χαμάς. Όμως η πρόθεση γενοκτονίας μπορεί να συνυπάρχει παράλληλα με τους στρατιωτικούς στόχους και δεν χρειάζεται να είναι η μοναδική πρόθεση του Ισραήλ» συμπλήρωσε.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι οι πράξεις του Ισραήλ πληρούν τα κριτήρια της γενοκτονίας, όπως ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948. Η σκόπιμη εξόντωση μελών του παλαιστινιακού πληθυσμού, η πρόκληση αφόρητων συνθηκών ζωής και η στοχευμένη καταστροφή της πολιτιστικής τους ταυτότητας εντάσσονται στη νομική κατηγορία της γενοκτονίας. Επιπλέον, η χρήση δυσανάλογης στρατιωτικής βίας, η συνεχής παρενόχληση αμάχων, και η απόρριψη οποιασδήποτε διπλωματικής λύσης επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική του Ισραήλ δεν περιορίζεται σε μέτρα ασφαλείας, αλλά συνιστά μια πολιτική εξάλειψης.
«Η πρόθεση του Ισραήλ είναι η φυσική εξόντωση των Παλαιστινίων στη Γάζα, είτε παράλληλα με τον στρατιωτικό του στόχο της καταστροφής της Χαμάς είτε ως μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε η Agnès Callamard. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η διεθνής νομολογία αναγνωρίζει ότι ο δράστης δεν χρειάζεται να επιτύχει στις προσπάθειές του να καταστρέψει την προστατευόμενη ομάδα, είτε στο σύνολό της είτε εν μέρει, για να έχει διαπραχθεί γενοκτονία. Η τέλεση απαγορευμένων πράξεων με σκοπό την καταστροφή της ομάδας, ως τέτοιας, είναι αρκετή.
Πρόθεση για καταστροφή
Η Διεθνής Αμνηστία καταδεικνύει την πρόθεση του Ισραήλ να εξοντώσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, αναλύοντας τις στρατηγικές του και τις γενοκτονικές δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων. Η έρευνα αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί στοχευμένων επιθέσεων στη Χαμάς, τονίζοντας ότι η συστηματική βία και η καταστροφή δεν δικαιολογούνται από την παρουσία μαχητών, ενώ αποκαλύπτεται η σκόπιμη εξόντωση αμάχων και η αποδοχή της καταστροφής των Παλαιστινίων ως «αναλώσιμων».
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στη Γάζα, διακόπτοντας κρίσιμες υπηρεσίες όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και καύσιμα, επιδεινώνοντας την ήδη δραματική ανθρωπιστική κρίση. Παρά τις ευκαιρίες βελτίωσης της κατάστασης, το Ισραήλ συνέχισε να αρνείται βοήθεια, οδηγώντας σε ακραία πείνα, εξάπλωση ασθενειών και εκτοπισμό σχεδόν 1,9 εκατομμυρίων ατόμων. Η άρνηση επιστροφής των εκτοπισμένων ή η παροχή ασφαλούς καταφυγίου αποκαλύπτει την πρόθεση να καταστήσουν την επιβίωση αδύνατη.
Αυτή η στρατηγική έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες, των οποίων οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία αναμένεται να είναι σοβαρές. Επιπλέον, η συστηματική άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να μετεγκατασταθούν προσωρινά, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές, ενισχύει τη γενοκτονική φύση των ενεργειών που πραγματοποιούνται.
Δολοφονία και πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης
Η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που σκοτώνουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 141 παιδιών, χωρίς στρατιωτικό στόχο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που σκοπό έχει την εξόντωση του πληθυσμού μέσω συστηματικής βίας και καταστροφής πολιτιστικών και κοινωνικών υποδομών. Η οργάνωση τεκμηριώνει τη γενοκτονία μέσω σκόπιμων επιθέσεων κατά αμάχων, όπως η αεροπορική επιδρομή στις 20 Απριλίου 2024 που σκότωσε τρεις γενιές Παλαιστινίων.
Δυτική υποκρισία και σιωπή της διεθνούς κοινότητας
Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας είναι η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας. Παρά την έκταση των παραβιάσεων, καμία σημαντική κύρωση δεν έχει επιβληθεί στο Ισραήλ, ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική στήριξη. Η αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ ανέρχεται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενισχύοντας τη στρατιωτική του μηχανή και αποθρασύνοντας τις παραβιάσεις.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει περιοριστεί σε εκκλήσεις για εκεχειρία, χωρίς να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του παλαιστινιακού λαού. Η υποκρισία αυτή υπονομεύει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ενισχύει την αίσθηση ατιμωρησίας.
«Τα κράτη που συνεχίζουν να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή πρέπει να γνωρίζουν ότι παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία και κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι στη γενοκτονία. Όλα τα κράτη που ασκούν επιρροή στο Ισραήλ, ιδιαίτερα οι βασικοί προμηθευτές όπλων όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α., πρέπει να δράσουν τώρα για να μπει άμεσα ένα τέλος στις φρικαλεότητες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η παταγώδης, ντροπιαστική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας για πάνω από ένα χρόνο να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τις φρικαλεότητές του στη Γάζα, αρχικά καθυστερώντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και έπειτα συνεχίζοντας τις μεταφορές όπλων, είναι και θα παραμείνει μια κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση»
Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι: δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, εκτεταμένη καταστροφή υποδομών και πολιτιστικής κληρονομιάς, και συνθήκες που δεν αφήνουν περιθώρια επιβίωσης. Η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας και η συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης του Ισραήλ, θρέφουν και ενισχύουν αυτό το κράμα θανάτου και υποσιτισμού, καθώς η Παλαιστίνη πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων είναι όχι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και νομική αναγκαιότητα. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει δράση πριν η ιστορία καταγράψει την πλήρη εξαφάνισή τους ως συνέπεια της παγκόσμιας απραξίας.