Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, με 157 «Ναι» και 139 «Όχι», μεταξύ των 296 ψηφισάντων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση προχώρησε στην καταψήφισή του.

Σημειώνεται πως το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.

Μετά από μία πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε από την Τετάρτη, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή μισθών του δημοσίου τομέα.

Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15  του νομοσχεδίου.

Τα πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό, οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν «πυρά» για τις διατάξεις του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, εστίασε στο τι θα συμβεί από την εφαρμογή του νέου νόμου για τον κατώτατο μισθό. Τόνισε δε, πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί μέχρι τέλους έτσι ώστε να πετύχει δύο στόχους. Πρώτον σε ό, τι αφορά το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και δεύτερον, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

«Το ΠαΣοΚ ζητάει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά από συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Η Νέα Δημοκρατία απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους δεν έχει όρια, γιατί προωθεί ένα μοντέλο αδιαφάνειας, στο πλαίσιο του οποίου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται συλλογικά αλλά μονομερώς από την κυβέρνηση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθορίζουν τον κατώτατο μισθό μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «υπεράσπιση και αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων είναι μια δέσμευσή μας. Θεμελιώδης δέσμευση, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει για την κυβέρνηση. Η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιεί πολιτικές ακραία αντεργατικές».