Ούτε σεισμό ούτε, έστω, έκπληξη επεφύλασσαν οι επιλογές του Σωκράτη Φάμελλου για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, βέβαια, εξέπεμψαν ξεκάθαρα το πνεύμα συνεννόησης και συλλογικότητας που επιδιώκει από την έναρξη της θητείας του στην αρχηγία του κόμματος.
Μακριά από συγκεντρωτισμούς και ρεβανσιστικούς αποκλεισμούς, όπως επιμένει να λέει από το πρώτο λεπτό της εκλογής του, ο κ. Φάμελλος σκοπεύει να επιβεβαιώσει στην πράξη πως εφαρμόζει στο όλον του ένα σχέδιο που περικλείει τους πάντες – όσους τουλάχιστον έχουν απομείνει. Ημέτερους ή μη.
Ο Νίκος Παππάς δεν έμεινε εκτός κάδρου
Θα ήταν, επί παραδείγματι, εύκολο να ενδώσει σε ενστάσεις που άκουσε για τον ορισμό του Νίκου Παππά ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Με την κίνησή του όμως να τον προτείνει σε μια θεσμική θέση έδειξε πρώτος ο ίδιος ότι στο ξεκίνημα του κλειδώνει στο σεντούκι της λησμονιάς πληγές και προσωπικές διαφορές. Προτάσσει δηλαδή τη σύγκληση αντί της απόστασης.
Είχε δείξει τις προθέσεις του ο Φάμελλος
Τις ισορροπίες θα τις υπηρετήσει όπως και να ‘χει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη Βουλή όσο και στα κομματικά όργανα. Δεν μαρτυρά συμβιβασμό η στάση του. Αποπνέει κυρίως συγκατάβαση σε αυτή τη φάση της συνολικής επανεκκίνησης στην οποία προσδοκά.
Φάνηκε από τις εισηγήσεις του για τη διανομή των ρόλων στην Κουμουνδούρου, συνθέτοντας μια ομάδα κρούσης από όλο το κομματικό φάσμα που θα εγγυηθεί την εξομάλυνση και την ομαλοποίηση. Τόσο οι αρμοδιότητες που ανέλαβαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καραμέρος στην καθημερινότητα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνες των Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου επί της στρατηγικής ήταν κινήσεις στοχευμένες.
Σύμμαχοι και συνεργάτες
Φυσικά και ο Σωκράτης Φάμελλος θέλει να έχει δίπλα του και στελέχη που τον υποστήριξαν εμπράκτως στην προεκλογική καμπάνια του και με τα οποία έχει χημεία από την κοινή πορεία τους στην ΚΟ, ταυτίζονται επαρκώς και στο τέλος της ημέρας θεωρεί πως θα επιτελέσουν το έργο που θα τους ανατεθεί.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης είναι εξ αυτών των περιπτώσεων και η επιλογή για τη θέση του δεύτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είχε ήδη «κλειδώσει» από τη Δευτέρα. Θα ξάφνιαζε πολλούς αν δεν ήταν στη βασική δυάδα.
Ανάλογου ύφους και η πρόταση να γίνει γραμματέας της ΚΟ ο βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός. Ο Πυργιώτης νομικός διαθέτει την πείρα διαχείρισης και οργάνωσης συγκεκριμένων τομέων, όντας παράλληλα εξ όσων είχαν μιλήσει ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του νέου προέδρου.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας (Αιτωλοακαρνανία), αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ήταν επίσης ένας από τους βουλευτές που τάχθηκαν στο πλευρό του Σωκράτη Φάμελλου κατά την προεδρική κούρσα, τη στιγμή που ο έτερος αναπληρωτής Κώστας Μπάρκας (Πρέβεζα) είχε ψηφίσει κατά της αλλαγής προέδρου στην ΚΟ τον περασμένο Αύγουστο.
Προσωπική επιλογή του νέου αρχηγού ήταν αναμφίβολα ο (εξωκοινοβουλευτικός) Γιώργος Μπάκης που ανέλαβε τη διεύθυνση της ΚΟ. Πρόσωπο εμπιστοσύνης επί χρόνια, ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής του γραφείου του Σωκρ. Φάμελλου και στο παρελθόν επικεφαλής της ομάδας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας (2016-2019).
Από την άλλη, ο Στέλιος Αποστόλου, που ορίστηκε συντονιστής των ΕΠΕΚΕ, κοινώς υπερτομεάρχης, είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος και συνεργάτης του Αλέκου Φλαμπουράρη (μέντορα του Αλέξη Τσίπρα). Η δική του ευθύνη θα είναι να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των υπόλοιπων τομεαρχών και να παρέχει κατευθύνσεις σε άμεση και διαρκή διασύνδεση με το προεδρικό γραφείο.
Λόγο στο προεδρείο θα έχει και η Όλγα Γεροβασίλη ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Άλλη μια κίνηση που φέρει ξεκάθαρους συμβολισμούς.
Ο ρόλος του Πολάκη και οι υπόλοιποι τομεάρχες
Οι τομείς ευθύνης κάθε βουλευτή, διότι όλοι είναι απαραίτητοι όπως ελέχθη, θα ανακοινωθούν πιθανότατα σήμερα Πέμπτη. Θα διευκρινιστεί ιδίως το πώς θα αξιοποιηθεί εντός Βουλής ο Παύλος Πολάκης κι ο δυναμικός λόγος του από τη στιγμή δεν ορίστηκε αυτός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο βουλευτής Χανίων είχε πάντως εξασφαλίσει παρουσία στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου.
Η τράπουλα θα μοιραστεί ξανά και κάμποσα πρόσωπα θα αναβαθμιστούν, καθώς τα κενά που έχουν προκύψει σε «χαρτοφυλάκια» είναι αρκετά και το γκρουπ ολιγομελές πλέον. Ούτως ή άλλως από την εξίσωση εξαιρείται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός έλειψε από την «πρώτη» του Σωκρ. Φάμελλου στην ΚΟ, αλλά εξήγησε το γιατί.