Την πρώτη εμφάνιση του στην Ολομέλεια της Βουλής ως εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος. Η πρεμιέρα του έγινε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον κατώτατο μισθό. «Η πρώτη μου τοποθέτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υποδηλώνει πρώτα και πάνω από όλα την ταυτοτική σχέση που έχει το κόμμα μας με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας».
Από την ομιλία του κ. Φάμελλου έλειπαν και οι αιχμές τόσο για τη «τρικυμία» του κόμματος, όπως είπε χαρακτηριστικά αλλά και κατά του ΠαΣοΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει από μια τρικυμία, διορθώνοντας λάθη», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο μεγάλος πιο δυνατός για να ανταποκριθεί στη λαϊκή ετυμηγορία, είναι δημοκρατικό καθήκον και δέσμευση. Είμαστε φύση και θέση αξιωματική αντιπολίτευση και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».
Ο κ. Φάμελλος, αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντηση των Μητσοτάκη Ανδρουλάκη λέγοντας ότι τους τον «ξένισε το κλίμα». «Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ. Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Γιατί αυτό που είδαμε από την τοποθέτησή σας (απευθύνεται προς τον Νίκο Ανδρουλάκη) είναι να προετοιμάζετε, όχι μόνο τη συναίνεση αλλά την ευρύτερη συνεργασία».
Πρόσθεσε επίσης ότι «η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν χρειάζεται αντιπολίτευση που θα χορέψει ταγκό με την κυβέρνηση, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα υπερασπιστεί την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία τονίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν όταν δεν τηρείται η λαϊκή ετυμηγορία. Όπως είπε, οι ίδιοι δεν θα είναι ποτέ «βολική αντιπολίτευση σε μία δεξιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, που πλήττει ανεπανόρθωτα την κοινωνία και κυβερνάει με το ρουσφέτι, τους ημέτερους, την προπαγάνδα και τον αυταρχισμό, τσαλακώνοντας το Σύνταγμα όποτε δεν τη βολεύει».
«Είστε η κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων και των πλούσιων καρτέλ»
Στην ομιλία του ο κ. Φάμελλος ανέφερε συνολικά: «Θέλω να δεσμευτώ ενώπιον σας και ενώπιον των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών, ότι θα τιμήσουμε την ψήφο και την εντολή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι θα εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα όλων των πολιτών και τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα ασκεί τεκμηριωμένη και δυναμική αντιπολίτευση και κυρίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συμβάλει ώστε να υπάρχει μία εναλλακτική προγραμματική προοδευτική πρόταση για να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση.
Η πρώτη μου τοποθέτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υποδηλώνει πρώτα και πάνω από όλα την ταυτοτική σχέση που έχει το κόμμα μας με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Και ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οφείλουμε να αναδείξουμε τις αξίες της ταυτότητάς μας που σκιάστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Θυμάστε τον κ. Μητσοτάκη που υποσχόταν το 2019 ότι θα λειτουργήσει σαν οδοστρωτήρας; Αυτό ακριβώς κάνει εδώ και 5 χρόνια! Οδοστρωτήρας εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συστηματικά προωθεί ένα μοντέλο φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα.
Ο εργαζόμενος καταλήγει μόνος και χωρίς καμία στήριξη στη δυστοπία που του επιφυλάσσει ο κύριος Μητσοτάκης.
Γιατί τα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα δεν βγαίνουν από φτηνούς αλλά από καλούς εργαζόμενους και ερευνητές. Κι αυτούς τους διώχνετε στο εξωτερικό. Αλλά και γιατί οι μισθοί φτώχειας και η ανασφάλεια εργασίας τροφοδοτούν και τη μετανάστευση και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και είναι νάρκη για το μέλλον των παιδιών της Ελλάδας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις αμοιβές. Στην τελευταία όσον αφορά την αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου. Και στις δύο τελευταίες στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Δεν είναι αυτό οι αξιοπρεπείς μισθοί και η αξιοπρεπής διαβίωση που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία που συζητάμε. Γιατί η πολιτική σας οδηγεί ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση στον πολλαπλασιασμό των εργαζομένων φτωχών.
Είστε η κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων και των πλούσιων καρτέλ!
Ακόμα και την ευρωπαϊκή οδηγία παραχαράσσετε. Γιατί η οδηγία έχει ως στόχο το 80% των εργαζομένων να έχουν συλλογικές συμβάσεις. Και είχατε υποχρέωση εδώ και πάνω από 2 χρόνια να κάνετε ένα άμεσο σχέδιο δράσης για να πιάσουμε ως χώρα αυτό τον στόχο. Και εσείς με το νομοθέτημα αυτό αναβάλετε αυτό το σχέδιο και αποτρέπετε και τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό νομοθετείτε σήμερα. Γιατί συνειδητή σας επιλογή να είναι και ευάλωτοι και υποαμοιβόμενοι οι εργαζόμενοι.
Γιατί διαφωνεί, τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Εφαρμόζετε μνημόνιο, ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονιακής εποπτείας από το 2018.
Με το σχέδιό σας:
1. Η υποχρέωση της οδηγίας για ποσοστό κάλυψης εργαζομένων στο 80% παραπέμπεται στις καλένδες. Η χώρα ως προς τις Συλλογικές Συμβάσεις θα συνεχίζει να είναι ευρωπαϊκή εξαίρεση.
2. Με αλγόριθμο δικής σας έμπνευσης υπολογίζεται ένας κατώτατος μισθός στο όριο της εξαθλίωσης και μάλιστα ΜΕΤΑ την περίοδο της κυβέρνησής σας! Και μέχρι τότε αποκλείονται οι κοινωνικοί εταίροι από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
3. Οι επιχειρήσεις θα παραβιάζουν συστηματικά τις προβλέψεις γιατί δεν υπάρχει ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός.
4. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας θα ακυρώνουν στην πράξη τον κατώτατο μισθό, αφού προβλέπουν πολύ χαμηλότερες αποδοχές. Γιατί ούτε στο νομοσχέδιο ούτε στις πολιτικές που προωθείτε περιλαμβάνεται κάποιο μέτρο για την καταπολέμηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Για αυτό από την αρχή σας χαρακτήρισα κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων! Αυτή η επιλογή σας έχει κάνει τους Έλληνες «κυνηγούς επιδομάτων».
Η δική μας πρόταση είναι ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη. Και απαιτείται:
* Άμεση αύξηση των μισθών με προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενναία αύξηση του κατώτατου
* Κατοχύρωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
* Διασφάλιση μισθών αξιοπρεπούς διαβίωσης
* Επανίδρυση ΣΕΠΕ
* Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών
* Καταπολέμηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ανεργίας
Οι διαφορές με το ΠαΣοΚ
Τα πεδία που μας διαφοροποιούν από το ΠαΣοΚ:
1. Η αργοπορημένη πρότασή σας για τις τράπεζες είναι ένα χάδι στα υπερκέρδη, δεν θα ιδρώσει το αυτί τους. Η δική μας που μπορεί να καταλήγει και σε 10πλάσια έσοδα, λειτουργεί και αποτρεπτικά για το μέλλον. Με το ύψος της φορολόγησης που προτείνετε θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.
2. Αλλά εμείς παράλληλα έχουμε προτείνει και ένα ταμείο εγγυοδοσίας, που με την ομπρέλα της αναπτυξιακής τράπεζας θα χρηματοδοτεί νέα καινοτόμα επιχειρηματικότητα ή φτηνή στέγη.
Αιχμές για τη στάση Ανδρουλάκη
Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ. Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Γιατί αυτό που είδαμε από την τοποθέτησή σας είναι να προετοιμάζετε, όχι μόνο τη συναίνεση αλλά την ευρύτερη συνεργασία!
Η στάση του ΠαΣοΚ στην ψηφοφορία του ευρωκοινοβουλίου για τη Κομισιόν δεν σηματοδοτεί τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
Η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν χρειάζεται αντιπολίτευση που θα χορέψει ταγκό με την κυβέρνηση, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα υπερασπιστεί την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση.
Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση σε μία δεξιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, που πλήττει ανεπανόρθωτα την κοινωνία και κυβερνάει με το ρουσφέτι, τους ημέτερους, την προπαγάνδα και τον αυταρχισμό, τσαλακώνοντας το Σύνταγμα όποτε δεν τη βολεύει».
«Σας κατηγόρησα για το αν υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης»
Ο Σωκράτης Φάμελλος επανήλθε με τη δευτερολογία του και κυρίως αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αρχικά ζήτησε απαντήσεις από την κα Κεραμέως: «Μία από τις ερωτήσεις που έθεσα στην κυρία Κεραμέως ήταν για ποιο λόγο η επίπτωση της πολιτικής της κυβέρνησης στην εργασία καταλήγει σε τόσο μεγάλα ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Δεν απάντησε. Είπε διάφορα νούμερα, τα οποία δεν απεικονίζουν, παρά δυστυχώς, δείχνουν ότι είναι μία αποφυγή.
Ξαναλέω, λοιπόν, κυρία Κεραμέως, έχω επίσημα νούμερα. Πλήρης απασχόληση. Μερική απασχόληση 36,5 3%, εκ περιτροπής απασχόληση 9,3%. Είναι στοιχεία του Αυγούστου του 2024. Για ποιο λόγο, λοιπόν, κυρία Κεραμέως, οι συμβάσεις εργασίας είναι όλο και περισσότερο μερική και εκ περιτροπής; Και ποιος ή ποια μπορεί να ζήσει με αυτές τις συμβάσεις και με αυτές τις αμοιβές; Ένα το κρατούμενο. Γιατί είπατε νούμερα. Αλλά δεν απαντήσατε»
Ακολούθως απευθύνθηκε προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δύο απαντήσεις προς τον κύριο Ανδρουλάκη, που είναι απολύτως στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Γιατί πρέπει να γίνεται παραγωγή πολιτικής εδώ και όχι εντυπώσεις. Πρώτο θέμα, τράπεζες. Είπα. Η αργοπορημένη πρότασή σας για τις τράπεζες είναι ένα χάδι στα υπερκέρδη. Δεν θα ιδρώσει το αυτί τους. Η δική μας μπορεί να καταλήγει και σε δεκαπλάσια έσοδα.
Είπατε από το βήμα της Βουλής ότι η δική σας πρόταση αναφέρεται και καταλήγει σε 500 εκατομμύρια. Κατ’ αρχήν, κύριε Ανδρουλάκη, να σας πω ότι το 5% προτείνεται για να καταλήξει σε 500 εκατομμύρια. Πρέπει να υπολογιστεί επί μίας βάσης 10 δισεκατομμυρίων κερδών. Στην πρότασή σας είπατε,όμως, απ’ ό,τι λέει η πρόταση νόμου, ότι ο συντελεστής 5% υπολογίζεται επί των κερδών, αν αφαιρεθούν 400 εκατομμύρια για κάθε χρήση. Αυτό, λοιπόν, δίνει, όπως έχει κυκλοφορήσει.
Παρακαλώ, δεν πειράζει να δοθούν διευκρινίσεις, γιατί είπα ότι αυτή η συζήτηση συνεισφέρει. Αυτό είπα.
Λέω ότι αν ο υπολογισμός σας είναι τα 120 εκατομμύρια που έχουν βγει στη δημοσιότητα, ακόμα και τα 200 εκατομμύρια να είναι, η δική μας πρόταση μπορεί να καταλήξει και σε δεκαπλάσια. Αν ο υπολογισμός σας είναι 1 με 1,5 δισεκατομμύριο στα τέσσερα, μπορούμε να βρούμε μια βάση συζήτησης. Αυτό έχω πει. Μη βιάζεστε, διότι ξέρω πάρα πολύ καλά να περιγράφω και την τεχνική και την οικονομική ορολογία. Το θέμα είναι τι προτείνετε ακριβώς. Πείτε ότι με την πρότασή μας βγαίνει τόσο και βγαίνει έτσι. Το κλείνω αυτό.
Δεύτερον, κύριε Ανδρουλάκη, ναι, είναι γεγονός ότι ρώτησα από πού προκύπτει το κλίμα συναίνεσης που προέκυψε από τη συνάντησή σας με τον κύριο Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε πολύ εύκολα να βγείτε να πείτε ότι δεν υπήρχε κανένα τέτοιο κλίμα. Πάρα πολύ εύκολο είναι. Δεν το άκουσα βεβαίως, κύριε Ανδρουλάκη. Και σας ρωτάω. Ξεχάστηκε, λέω, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ξεχάστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.
Με ρωτάτε τι κάναμε; Εγώ μπορώ να σας απαντήσω τι κάναμε, αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή όχι. Εδώ, λοιπόν, ρωτήσατε τι κάναμε. Σας απαντώ κύριε Ανδρουλάκη, διότι είναι καταγεγραμμένο στα κοινοβουλευτικά πρακτικά. Τον Ιανουάριο του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής και δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο αυτό και αυτό είναι καταγραμμένο.
Και, μάλιστα, αναφέραμε ξεκάθαρα ότι εγκέφαλος και εντολέας του παρακράτους είναι ο κ. Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής αυτού του ρυπαρού δικτύου. Μη ρωτάτε τι κάναμε, στην Ευρωβουλή το έχουμε πάει και όλα όσα πρέπει να έχουν γίνει και στον πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής πήγαμε για να βρούμε ρωτώντας συγκεκριμένα για αριθμούς. Το γνωρίζετε και έχουμε συμβάλλει σε αυτό. Μη μας κατηγορείτε γιατί κάναμε αυτά που έπρεπε. Εγώ δεν σας κατηγόρησα γι’ αυτό, κύριε Ανδρουλάκη.
Σας κατηγόρησα για το αν υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης ή ένα κλίμα προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πιο άδικη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Αυτό σας ρώτησα.
Σε αυτό η ερώτηση έγινε, γιατί πρέπει να βρούμε προοδευτικές λύσεις και θέλουμε να ξέρουμε. Στον δημόσιο διάλογο γίνονται οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Είδα μια ακρότητα στις εκφράσεις σας. Δεν απευθύνθηκα με τέτοιο τρόπο. Το γνωρίζετε ότι δεν είμαι και δεν θέλαμε ποτέ να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα στην Ολομέλεια για κανένα κόμμα. Είναι απολύτως εποικοδομητικό στην προοδευτική κατεύθυνση αυτό που κάνουμε, διότι η κοινωνία θέλει απαντήσεις και το κλίμα που προέκυψε είναι τελείως διαφορετικό.
Ρωτάμε, λοιπόν, συγκεκριμένα για να μας απαντήσετε πόσα είναι τελικά τα φορολογούμενα με τον έκτακτο συντελεστή 5% κέρδη; Θα μας πείτε, θα φορολογηθούν τα 2,5 δις επί 5%; Πείτε μας πόσα για να βγουν τα 500 εκατομμύρια; Εσείς να απαντήσετε, όχι εμείς.
Εγώ μπορώ να σας πω ποια είναι η δική μας πρόταση, γιατί στηρίζεται σε κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς προτείνουμε να υπάρχει μέσος όρος τετραετίας, το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να φορολογείται εκτάκτως το επιπλέον του 20% της μέσης κερδοφορίας. Άρα να υπάρχει λογικός συντελεστής κέρδους. Εδώ είναι πολύ απλά τα πράγματα.
Και το δεύτερο, να μας πείτε αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή όχι με τη Νέα Δημοκρατία. Πάρα πολύ απλό. Γιατί εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι κάναμε για τις υποκλοπές και δεν κάνουμε καμία άστοχη κριτική».