Μπακλαβάς ελαιολάδου με καρύδια
Λαχταριστός μπακλαβάς με ελαιόλαδο.
Λαχταριστός μπακλαβάς με ελαιόλαδο.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
20λΧρόνος Μαγειρέματος:
90λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 25-30 μερίδες
- 20-24 φύλλα κρούστας
- 250 ml ε.π. ελαιόλαδο
- Γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
για την επιφάνεια
Για τη γέμιση
- 600 γρ. καρυδόψιχα μέτρια
κοπανισμένη (να κρατάει μερικά
μεγάλα κομμάτια) - 1 παξιμάδι κριθαρένιο κοπανισμένο
σε σκόνη - 75 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- 1/2 λεμόνι
- 1/2 φλιτζ. μέλι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την καρυδόψιχα με το παξιμάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι. Κρατάμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι και χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο για να αλείψουμε το ταψί και τα φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί 28 x 40 εκ. και στρώνουμε πέντε φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ένα προς ένα. Κρατάμε στην άκρη πέντε φύλλα για το τελείωμα. Πασπαλίζουμε το πέμπτο φύλλο που στρώσαμε στο ταψί με 3 κ.σ. από το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο που λαδώνουμε ελαφρά. Το πασπαλίζουμε με 3 κ.σ. γέμιση.
Συνεχίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και κάνουμε 10-14 στρώσεις με φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού, μέχρι να τελειώσει. Όταν ολοκληρώσουμε τις στρώσεις, σκεπάζουμε το γλυκό με τα τελευταία πέντε φύλλα κρούστας που κρατήσαμε. Αυτά τα αφήνουμε αλάδωτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τον μπακλαβά διαγώνια σε κομμάτια δημιουργώντας ρόμβους κα φτάνοντας το μαχαίρι σχεδόν μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Βάζουμε το μπρίκι με το λάδι που κρατήσαμε σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά και περιχύνουμε τον μπακλαβά λίγο λίγο με το καυτό λάδι. Μπήγουμε στο κέντρο κάθε ρόμβου από ένα γαρίφαλο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το γλυκό για μία ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα.
Όσο ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και μεταφέρουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση, ανακατεύοντας στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με ένα μαχαιράκι παίρνουμε επιφανειακά τη φλούδα του λεμονιού και στύβουμε το υπόλοιπο κρατώντας το χυμό στην άκρη.
Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, ρίχνουμε τη φλούδα του λεμονιού και το αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το μέλι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Μόλις ξεφουρνίσουμε τον μπακλαβά, τον περιχύνουμε, έτσι όπως είναι καυτός, με το κρύο σιρόπι. Τον αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί και να ρουφήξει όλο το σιρόπι. Σερβίρουμε τον μπακλαβά κρύο, κόβοντας τα κομμάτια στα σημεία όπου τον χαράξαμε.