Μετά την αναβολή της διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, τον περασμένο Ιούνιο και τη διακοπή της, από την έναρξη ακόμα, στις 11 Νοεμβρίου, ξεκίνησε σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, του Πέτρου Φιλιππίδη, για δύο απόπειρες βιασμού,  για τις οποίες είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη οκτώ ετών και ξαναδικάζεται τώρα, ενώ είχε αθωωθεί, λόγω αμφιβολιών από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο στον α’ βαθμό είχε απορρίψει αίτημα του σκηνοθέτη – ηθοποιού για αναγνώριση δυο ελαφρυντικών, αλλά του είχε χορηγήσει αναστολή στην έκτιση της ποινής του μέχρι την έφεση.

Κατά την έναρξη της σημερινής δίκης και μετά από σχετικό αίτημα, το δικαστήριο, που αποτελείται και από αναπληρωματικά μέλη, καθώς η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, αποφάσισε να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών η μία από τις δύο καταγγέλλουσες.

Προσερχόμενος στο Εφετείο ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Παρούσα στο δικαστήριο είναι και σήμερα η σύζυγός του, Ελπίδα Νίνου.

«Σήμερα ξεκινάει η αποδεικτική διαδικασία. Μπαίνουμε στη φάση που θα καταθέσει η πρώτη καταγγέλλουσα, θα την ακούσουμε, θα της θέσουμε ερωτήσεις. Ο κύριος Φιλιππίδης είναι αθώος και θα δώσουμε μάχη για να πειστεί το δικαστήριο και να αποδειχθεί η αθωότητά του. Θα εισφέρουμε νέα στοιχεία και θα υπάρξουν και μάρτυρες, οι οποίοι θα διαφωτίσουν πώς τεχνουργήθηκε όλη αυτή η σκευωρία σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη και άλλων γνωστών ηθοποιών», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η πρώτη καταγγέλλουσα -με την κατάθεση της οποίας άρχισε η σημερινή διαδικασία- κατηγορεί τον Π. Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού της σε καμαρίνι θεάτρου το 2010. Η δεύτερη καταγγέλλουσα τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού της σε αυτοκίνητο το 2014.

Όπως περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στην κατάθεσή της και υπό το βάρος μεγάλης ψυχολογικής έντασης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να εξελιχθεί στον χώρο της υποκριτικής, ήρθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο, ο οποίος εκείνη την εποχή αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στον χώρο. Ο Π. Φιλιππίδης, κατά τα λεγόμενά της, επεδείκνυε οικειότητα, με αφορμή ευκαιρίες που θα της παρείχε σε θεατρικές τηλεοπτικές παραγωγές, μέχρι την επίδικη Κυριακή που επεχείρησε να τη βιάσει.

Η περιγραφή της απόπειρας βιασμού

«Την επόμενη μέρα που ήταν Κυριακή εγώ είχα κανονίσει να βγω με μια φίλη μου. Το πρωί εκείνης της ημέρας με πήρε τηλέφωνο ο Πέτρος Φιλιππίδης να πάω νωρίτερα γιατί μου είπε ότι έχει το σενάριο για τον «Λάκη τον Γλυκούλη». Με πήγε ο σύντροφος μου και με άφησε στο θέατρο. Αυτό ήταν κλειστό. Δεν ήξερα ότι ήταν κλειστό, δεν το σκέφτηκα και καθόλου. Μου είπε να μπω από την πλαϊνή πόρτα. Μου άνοιξε εκείνος. Ήταν μια πόρτα σιδερένια, από τα παλιά κτίρια. Ξαφνιάστηκα όταν τον είδα, γιατί φόραγε παντελόνι κι ένα φανελάκι

Τον ακολούθησα για να φτάσουμε στο καμαρίνι του. Σαν κλίμα άρχισα να νιώθω άβολα, κυρίως επειδή τον είδα με το εσώρουχο. Μπαίναμε σε μια σχέση οικειότητας που δε με έκανε να αισθάνομαι καλά. Μπήκαμε μέσα, κάθισα στον καναπέ όπως πάντα και εκείνος στο μπουντουάρ. Μου ζήτησε να βγάλω το παλτό μου του είπα κρυώνω. Μου λέει, βγαλ’ το κι έλα εδώ. Ήθελε να μου δείξει κάποιες φωτογραφίες».

Στη συνέχεια, η καταγγέλλουσα περιέγραψε μία σοκαριστική σκηνή άσκησης σεξουαλικής βίας από τον κατηγορούμενο, καθώς και πώς κατάφερε η ίδια να του ξεφύγει, με τον ηθοποιό να την προειδοποιεί ότι θα την εμποδίσει από το να κάνει καριέρα.

«Περπάταγα για ώρες στην Αθήνα. Πήρα τηλέφωνο την φίλη μου που είχαμε κανονίσει τότε για να έρθει να με βρει. Ήρθε πολύ γρήγορα. Με βρήκε στην κατάσταση που με βρήκε. Είχα κοκκινίλες στον λαιμό. Με ρώτησε τι συνέβη. Της εξήγησα. Δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή να το καταγγείλουμε. Αρχικά δεν μπορούσα ψυχολογικά. Δεν μπορώ καθόλου τις εντάσεις αρχικά. Δεν μπορώ να γίνεται λόγος για εμένα. Δεν το μπορώ. Σκέφτηκα ότι εμένα δεν θα με πιστέψει κανείς. Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα να πάω σε ιατροδικαστή κλπ. Δεν ήξερα τυπικά τι έπρεπε να κάνω. Πώς αντιδράς σε τέτοιες καταστάσεις. Μεγάλωσα σε μια συντηρητική κοινωνία, με υπερπροστατευτικούς γονείς, με σεβασμό. Ο μπαμπάς μου με βλέπει ακόμη σαν κοριτσάκι. Έπρεπε να αυτονομήθω. Δεν ήμουν έτσι».

Σε αυτό το σημείο ο κατηγορούμενος αντέδρασε και ρώτησε την καταγγέλλουσα αν έχει καταθέσει όλα τα παραπάνω.

Η ηθοποιός συνέχισε την κατάθεσή της: «Οι δικοί μου είχαν καταλάβει ότι δεν είμαι καλά. Ζαλιζόμουν, έκανα εμετούς, ένιωθα ότι θα πεθάνω. Μου ‘είπε μπαμπάς μου έχεις κρίσεις πανικού. Πήρε τηλέφωνο έναν γιατρό φίλο μας ψυχίατρο. Τον επισκέφτηκα δυο τρεις φορές. Πήγαινα μαζί με τη μαμά μου. Και τηλεφωνικά μιλούσαμε. Μου χορήγησε ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Αισθανόμουν πολύ άσχημα που αναγκαζόμουν να πάρω φάρμακα για την ψυχική μου υγεία. Τα έπαιρνα με το ζόρι για 2-3 μήνες περίπου, ενώ έπρεπε για 6.

Πέρασα τα κάστινγκς για μια σειρά του Mega, «Τα κλεμμένα όνειρα». Είχα περάσει πια αρκετά στάδια και θεωρούσα ότι θα με πάρουν. Εν τέλει δεν με πήραν. Εκ των υστέρων έμαθα ότι ο Φιλιππίδης είχε βάλει το χέρι του.

Πάλι είχα φτάσει κοντά στο να πάρω μια δουλειά στο Mega και πάλι με απέρριψαν στο τέλος, ενώ είχα περάσει τις ακροάσεις. Το 2011, ενώ πλέον ήμουν πολύ καλύτερα, χτύπησε το κινητό μου με απόκρυψη. Το σήκωσα και ήταν ο Φιλιππιδης. «Είδες ότι ο λόγος μου μετράει και αν θες ακόμη, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν». Τότε συνέδεσα τα περιστατικά. Ήταν η τελευταία που είχα επαφή μαζί του»

Κατά την αγόρευσή του πάντως, ο συνήγορος υπεράσπισης του Π. Φιλιππίδη, σημείωσε: «Η μία καταγγέλλουσα πήγε να κάνει πρόβα σε κλειστό θέατρο – ήταν κλειστό το θέατρο Μουσούρη- όπου καταγγέλλονται οι πράξεις. Πρόβες σε κλειστό θέατρο; Τι πήγε να κάνει εκεί; Όσα καταγγέλλουν είναι σαν να διαβάζουμε ένα σενάριο με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον Πέτρο Φιλιππίδη. Και ο υποτιθέμενος βιασμός τους σεναριακός. Δεν φέρνουν ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύονται οι απόπειρες. Έχουν έρθει κι έχουν φέρει κακά σενάρια. Έστω να είχαν φαντασία… Τώρα αυτά που λένε εδώ δεν πείθουν».

Το χρονικό της δικαστικής υπόθεσης

Η δικαστική διαμάχη του Πέτρου Φιλιππίδη ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, όταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα σε βάρος τριών γυναικών συναδέλφων του. Μάλιστα, είχε προηγηθεί έρευνα μετά τις καταγγελίες από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Οργάνου του ΣΕΗ, Πασχάλη Τσαρούχα.

Βάσει της ποινικής δίωξης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κατηγορήθηκε για βιασμό συναδέλφου του σε καμαρίνι το 2008, όταν η κοπέλα τον προσέγγισε να συζητήσουν για κάποιο ρόλο και για δύό απόπειρες, το 2010 και το 2014.

Στη συνέχεια, οι ηθοποιοί Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη, κατήγγειλαν τον ηθοποιό στον ΣΕΗ, δημοσιεύοντας με «συγκλονιστικές» περιγραφές το μαρτύριο που φέρονται να βίωσαν. «Καταγγέλλουμε το μέλος του Σωματείου μας, σκηνοθέτη και ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, για σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, οι οποίες προσέβαλαν μεταξύ άλλων τη γενετήσια αξιοπρέπειά μας».

Μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο ηθοποιός είχε οδηγηθεί στις φυλακές της Τρίπολης, όπου και παρέμεινε για ένα χρόνο, όταν αποφυλακίστηκε, με τρεις περιοριστικούς όρους:

  • απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
  • εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα
  • καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ

Αρχικά, η εγγύηση ήταν στις 50.000 ευρώ, αλλά οι δικηγόροι του, προσκομίζοντας στοιχεία και έγγραφα ότι δεν έχει χρήματα και το σπίτι του έβγαινε σε πλειστηριασμό, μείωσαν το ποσό της εγγύησης.