Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιουν ζήτησε σήμερα συγγνώμη και πρότεινε να παραιτηθεί μετά την απόπειρα του προέδρου Γιουν Σοκ-Γελ να επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο.
«Μετανιώνω βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό από τον στρατιωτικό νόμο» και «πρότεινα την παραίτησή μου στον πρόεδρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Κιμ.
Δέκα φορές έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη χώρα
Στη Νότια Κορέα έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος περίπου 10 φορές από τότε που ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κορέας, το 1948, όμως η τελευταία φορά ήταν πριν από πάνω από τέσσερις δεκαετίες όταν ο στρατηγός Τσουν Ντου- χουάν κατέλαβε την εξουσία και κυβέρνησε τη χώρα από το 1980 ως το 1988.
Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση γύρω στις 22:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) χθες, Τρίτη. Ανέστειλε την απόφασή του αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να επιβάλει αυστηρή λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης.
Το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου ανακοίνωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου επιλέχθηκε να γίνει στη διάρκεια της νύκτας προκειμένου «να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων».
Στρατιώτες εξοπλισμένοι με τουφέκια, αλεξίσφαιρα γιλέκα και γυαλιά νυχτερινής όρασης εισήλθαν στο κοινοβούλιο σπάζοντας τα παράθυρα.
Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν έξω από το κοινοβούλιο στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Γιουν και στη συνέχεια τη σύλληψή του και την παραίτησή του.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των 300 μελών του κοινοβουλίου έσπευσαν να ψηφίσουν για να απορρίψουν τον στρατιωτικό νόμο.
Τελικά ο κ Γιουν μερικές ώρες μετά έκανε νέο διάγγελμα ανακοινώνοντας πως αίρεται το μέτρο και αποσύρονται οι ένοπλες δυνάμεις από την πρωτεύουσα — εξέλιξη που προκάλεσε έκρηξη χαράς στους διαδηλωτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ