Γαλλία: Μετρά αντίστροφα η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Οι ευθύνες Μακρόν για το αδιέξοδο

Η πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ είναι ένα απότοκο των πολιτικών επιλογών του προέδρου Μακρόν. Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Σήμερα το απόγευμα στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα αρχίσει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση επί των δύο προτάσεων μομφής κατά της κεντρώας κυβέρνησης Μπαρνιέ, τις οποίες κατέθεσαν τη Δευτέρα, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και ο συνασπισμός αριστερών κομμάτων, Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP).

Για διαφορετικούς λόγους, η Γαλλική Ακροδεξιά και ο συνασπισμός της γαλλικής Αριστεράς, βάλλουν κατά της κυβέρνησης που στηρίζει ο πρόεδρος Μακρόν, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους για τον προϋπολογισμό του 2025. Στόχος του προϋπολογισμού είναι ο περιορισμός του τεράστιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας μέσω αυξήσεων φόρων και μειώσεων δαπανών.

Επειδή όμως η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι κυβέρνηση μειοψηφίας 213 βουλευτών (επί συνόλου 577) ο προϋπολογισμός δεν επρόκειτο να εγκριθεί. Ο Μπαρνιέ το γνώριζε, και για αυτό, τη Δευτέρα το απόγευμα, έκανε χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού συντάγματος που δίνει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να περάσει νομοσχέδιο ερήμην της Βουλής.

Το γαλλικό σύνταγμα όμως προβλέπει ότι σε αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα υποβολής πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης, εντός 24 ωρών από την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου.

Η πτώση του Μπαρνιέ και ο ρόλος του Μακρόν

Όλα συντείνουν στο ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πέσει. Ο συνασπισμός της Αριστεράς δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής της Ακροδεξιάς, όμως η Ακροδεξιά δεν έχει κανένα πρόβλημα να ψηφίσει την πρόταση μομφής του αριστερού συνασπισμού. Έχουν διατυπωθεί σενάρια επί σεναρίων για το τι θα ακολουθήσει: μια κυβέρνηση που θα χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι το καλοκαίρι, όταν η Γαλλία θα μπορεί, εκ του συντάγματος, να ξαναπάει σε βουλευτικές εκλογές; Μια τεχνοκρατική κυβέρνηση;

Ο Monde έγραφε την Τρίτη ότι ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση πρωθυπουργού. Ο Μακρόν αναμένεται σήμερα στο Παρίσι από τη Σαουδική Αραβία, στην οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη τη Δευτέρα, ενώ ο πρωθυπουργός του ενεργοποιούσε το άρθρο 49.3. Αυτό που δεν αναμένεται είναι ο Μακρόν να βρει λύση στην εκρηκτική κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε με την απόφασή του, μετά την ήττα του κόμματος του στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, από τις οποίες προέκυψε μια κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση. Ό,τι και αν είχε στο μυαλό του ο Μακρόν προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, το βέβαιο είναι ότι ούτε ωφέλησε, ούτε ωφελεί τη Γαλλία. Και επειδή η Γαλλία είναι η Ευρώπη, ο Μακρόν είναι υπόλογος και στην Ευρώπη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.