Η συναίνεση για τον εθνικό κίνδυνο – Όσα είπαν Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης πίσω από τις κλειστές πόρτες

Το σημείο συναίνεσης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ - Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο και η πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Έσπασε ο πάγος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι δύο άντρες είχαν το πρώτο θεσμικό τετ α τετ στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή το οποίο διήρκησε περισσότερο από μια ώρα και 15 λεπτά.

Η συζήτηση των δύο επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτική, ΦΠΑ, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σημείο συναίνεσης φαίνεται ότι είναι το δημογραφικό με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη πρωτοβουλιών, μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει εθνική επιτροπή αντιμετώπισης του δημογραφικού και την κοινωνία των πολιτών καθώς και expert, καθώς και διακομματική παρουσία. «Είναι ένας μεγάλος εθνικός κίνδυνος πρέπει αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση». Εξήγησαν ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του, έκανε λόγο για «μια παραγωγική συζήτηση». Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στους δημοσιογράφους, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, έθεσε πάγιες προτάσεις του κόμματος του για το θέμα των τραπεζών και το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

«Νομίζω ότι η συναίνεση είναι ένα τάνγκο που αφορά δύο. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε στόχο να είμαστε σοβαρή, προοδευτική, αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις και στη Βουλή με την κοινοβουλευτική μας δράση και στο δημόσιο διάλογο για να πάει η χώρα μας μπροστά. Θα λέμε τα “όχι” που πρέπει να πούμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και θα πούμε και τα «ναι» τα παραγωγικά γιατί πρέπει να υπάρχει πεδίο συναίνεσης».

Ειδικότερα, για τη συναίνεση ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται βήματα και από τις δύο πλευρές. «Αυτό σημαίνει η κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της και η αντιπολίτευση να κάνει κι αυτή σωστά τη δουλειά της προς όφελος του ελληνικού λαού χωρίς τοξικότητες αλλά με έναν παραγωγικό τρόπο».

Πάντως, στην ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση, ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να απαντήσει.

Τι έγινε στη συνάντηση

Λίγο μετά τις 12 πέρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης το κατώφλι του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Τον συνόδευαν οι στενοί του συνεργάτες, μεταξύ των οποίων η Στεφανία Μουρελάτου , ο Κώστας Τσουκαλάς και ο Βαγγέλης Τσόγκας. Αντίστοιχα στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη ήταν το στενό του επιτελείου. Μεταξύ των οποίων ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καθώς και οι Κύρα Κάπη, Χρήστος Ζωγράφος και ο Γιώργος Ευθυμίου.

Ο πάγος έσπασε μετά τη χειραψία, όταν ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ τι να τον κεράσει προτείνοντας του πράσινο τσάι, με τον κ. Ανδρουλάκη να αποκρίνεται «ντολμαδάκια». «Χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση και με τη νέα σου ιδιότητα. Να σε συγχαρώ καταρχάς και επίσημα, καθώς τώρα είσαι και πολιτειακός παράγοντας.

Προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα, όμως νομίζω ότι έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε πάντα με ειλικρίνεια ζητήματα τα οποία πρέπει, νομίζω, να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζήτησης. Και προσβλέπω στο να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία όποτε αυτό χρειάζεται. Εξάλλου, αυτό νομίζω ότι επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί που συνολικά διανύουμε».

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση», απάντησε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης. Όσον αφορά για το πεδίο συναίνεσης υπογράμμισε ότι «στο ζήτημα της συναίνεσης, εγώ, και λόγω της πρότερης εμπειρίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νομίζω, ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση, αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε, ο καθένας από τη δίκη του ιδεολογική οπτική, πώς μπορεί να συμβάλλει. Άλλωστε, νομίζω ότι αυτές τις πρώτες εβδομάδες έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία, που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον».

Τα γλυπτά και η αναφορά στην Μελίνα Μερκούρη

Η συζήτηση ξεκίνησε πάντως, με ερώτηση του προέδρου του ΠαΣοΚ για το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο. «Πώς πήγε χθες;», ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Πήγε καλά. Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση. Τον γνωρίζω καλά τον Βρετανό Πρωθυπουργό, αλλά ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε θεσμικά. Συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης, και για το γνωστό ζήτημα, και αναμένουμε τώρα εξελίξεις.

«Για το ΠαΣοΚ είναι πολύ ισχυρός ο συμβολισμός του εθνικού στόχου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα -έναν αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη- και πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς, όπως μπορούμε, για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.