Ως «την πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας» περιέγραψε ο Σωκράτης Φάμελλος τον ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος οριοθέτησε τη συνεδρίαση στην Αίθουσα της Γερουσίας ως την «έναρξη ανασυγκρότησης, ενός νέου χαμογελαστού κεφαλαίου», καλώντας βουλευτές και στελέχη να υλοποιήσουν την απόφαση της Πολιτική Γραμματείας για πανελλαδική εξόρμηση που θα υπηρετήσει την επιδιωκόμενη επανεκκίνηση.
Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές έδωσαν «ένα μήνυμα ανακούφισης και ενθουσιασμού» κι εξέπεμψαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όρθιος και δυνατός, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ».
«Φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη»
Δεν παρέλειψε φυσικά να πει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πως «πρέπει ν’ αλλάξουμε και να δυναμώσουμε». Αλλά για τον ίδιο ήταν ξεκάθαρο πως η προσέλευση περισσότερων των 70.000 ψηφοφόρων στην κάλπη ήταν απάντηση «σε όσους προεξοφλούσαν τη διάλυσή μας, στο σύστημα εξουσίας που στηρίζει την κυβέρνηση των δήθεν αρίστων, στη διαπλοκή που απεργάστηκε και συνεχίζει να απεργάζεται σχέδια εξαΰλωσής μας».
«Όλα αυτά κάνουν ξεκάθαρο ότι φοβούνται έναν ΣΥΡΙΖΑ με τεκμηρίωση» υπογράμμισε ο Σωκρ. Φάμελλος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» προαναγγέλλοντας ένα δυνατό και μεγάλο κόμμα, έναν ΣΥΡΙΖΑ «πιο αποφασισμένος από ποτέ», διότι, όπως εξήγησε «είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία κι αυτό ανησυχεί περισσότερο το σύστημα εξουσίας και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι δεμένος με τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, με τους αγώνες της, και είναι δεμένος με τις επιτυχίες και την παρακαταθήκη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» συνέχισε.
Διαμήνυσε μάλιστα ότι «αυτή την ιστορία δεν μπορεί να την διαγράψει κανείς και καμία», επισημαίνοντας πως «δεν επικαιροποιείται, αντιθέτως διαψεύδεται το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο».
«Προσφέρουν υπηρεσίες στον κ. Μητσοτάκη»
«Το μήνυμα αυτό το στέλνουμε και σε όσους δεν σεβάστηκαν, αλλά καταπάτησαν τη λαϊκή εντολή» σχολίασε για τις ανεξαρτητοποιήσεις των οκτώ βουλευτών, επαναλαμβάνοντας πως «η λαϊκή ετυμηγορία και η λαϊκή βούληση ήταν να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Κατά τον ίδιο «όλα τα υπόλοιπα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο στον κ. Μητσοτάκη και σε πραγματικά συμφέροντα που δεν θέλουν η ευημερία να αφορά την κοινωνία».
«Η κοινωνία έχει ανάγκη μια αδέσμευτη δυναμική προοδευτική αντιπολίτευση κι ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα κυβερνητικής προοπτικής. Η χώρα δεν χρειάζεται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση» επεσήμανε διατρανώνοντας πως «εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά, κοιτώντας την κοινωνία, χωρίς εσωστρέφεια, κοιτώντας έξω από το κόμμα αλλά με στοιχεία που ίσως μας έλειψαν, όπως είναι η ενότητα, η συλλογικότητα, ο ενιαίος λόγος και η αποφασιστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η προοδευτική κυβερνητική απάντηση απέναντι στη δυστοπία της δεξιάς πολιτικής, γιατί η αδικία, η αγωνία και απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική είναι πλατιά πλειοψηφική στην κοινωνία».
«Ξεκινάμε ένα ταξίδι αναγέννησης»
«Είμαστε η δύναμη που οφείλει να δώσει φωνή στους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φωνή και δύναμη. Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα κόμμα μεγάλης προοδευτικής αλλαγής» συνέχισε ο κ. Φάμελλος από το βήμα της Γερουσίας επαινώντας το γεγονός πως η ΚΟ κράτησε «μια συνεπή στάση» όλο το προηγούμενο διάστημα. «Είχαμε τεκμηρίωση και δουλέψαμε σε δύσκολες συνθήκες» σχολίασε.
«Γι’ αυτό ζητώ όλο το στελεχιακό δυναμικό, χωρίς αποκλεισμούς, να το κάνουμε πράξη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να κλείσει ανοικτές πληγές και να διακόψει την αιμορραγία της ΚΟ.
Τους προσκάλεσε μάλιστα όλους «να συμμετάσχετε στην εξόρμηση που αποφασίστηκε χθες. Να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους της δημιουργίας. Δεν έχουμε μάθει να κλεινόμαστε στα σκοτεινά γραφεία». Διότι ναι μεν «περάσαμε από δύσκολα μονοπάτια, έγιναν λάθη, μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα καλύτερα», αλλά τώρα «θα πρέπει να μιλήσουμε με όλους τους φορείς, επιστρέφοντας στις αξίες της Αριστεράς με τα επίδικα του σήμερα».
«Αυτή πρέπει να είναι η δέσμευσή μας» τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας στο τέλος της ομιλίας του πως εφεξής «θα μας χαρακτηρίζει ο ενιαίος και συνεκτικός λόγος, η γείωση, το προγραμματικό πλαίσιο και η ανταπόκριση στις προκλήσεις».
«Δεν μας χωρίζει τίποτα, ξεκινάμε ένα ταξίδι αναγέννησης για τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις αξίες και την παρακαταθήκη» κατέληξε.
Εργασιακά, φορολογία και Πρόεδρος Δημοκρατίας
Ενδιάμεσα ο Σωκράτης Φάμελλος είχε αναπτύξει τις θέσεις της νέας ηγεσίας και του κόμματος συνολικά για τα κέρδη των τραπεζών, εστιάζοντας στη διαφορά προτάσεων με το ΠαΣοΚ, στη φορολογία, στα εργασιακά, στο Μεσανατολικό και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επί του τελευταίου, για το οποίο πολλή κουβέντα γίνεται εσχάτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι «η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει με επικοινωνιακούς όρους» και ότι «δεν συμφωνούμε με μια στενά μονοκομματική επιλογή». Για τον ίδιο ο εκάστοτε ΠτΔ «πρέπει να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, το οποίο πλήττεται βάναυσα από την Κυβέρνηση της ΝΔ και ταυτόχρονα να έχει πολιτικό και θεσμικό κύρος».
Πολλοί οι εξωκοινοβουλευτικοί – Έλειπε ο Αλέξης Τσίπρας
Στην πρώτη σειρά των εδράνων κάθονταν τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο Νίκος Παππάς με την Όλγα Γεροβασίλη. Παρούσα και η Ράνια Θρασκιά, η οποία ακόμη δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις της για την κοινοβουλευτική πορεία της. Αν δηλαδή θα παραμείνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή θα προτιμήσει άλλον δρόμο.
Από τη συνεδρίαση πάντως έλειπαν αρκετοί βουλευτές, καθώς όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αποστολές και ανειλημμένες υποχρεώσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας. Αντιθέτως το παρών έδωσαν πολλά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.
Σχετικά με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα διευκρινίστηκε από το περιβάλλον του πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει μεγάλης διάρκειας συνέντευξη και γύρισμα για ξένο Μέσο ενημέρωσης που αφορούσε τη Συμφωνία Πρεσπών.
Η βουλεύτρια Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, ήταν παρούσα στην έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ, αλλά χρειάστηκε να αποχωρήσει νωρίτερα ούσα προσωπική προσκεκλημένη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ντόναλντ Σάσουν, συγγραφέα του «Εκατό χρόνια Σοσιαλισμού», στη διάλεξή του στο μεγάλο συνέδριο της Παντείου για τη Μεταπολίτευση.