Με κανόνια νερού, και δακρυγόνα κινήθηκε και πάλι η αστυνομία στην Τιφλίδα, προκειμένου να διαλύσει τους χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, για να καταγγείλουν την απόφαση των αρχών να αναστείλουν τις φιλοδοξίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, μέχρι το 2028, στόχος που είναι ωστόσο εγγεγραμμένος στο Σύνταγμα αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά από το κοινοβούλιο, που αποτελεί το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα, με τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών να αμαυρώνονται από συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας και των φιλοευρωπαίων πολιτών, που απάντούν στην αστυνομική καταστολή, εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα.
Πάνω από 200 συλλήψεις
Περισσότερα από 200 άτομα έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων νυχτών διαδηλώσεων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αμφισβητούμενη νίκη του «Γεωργιανού Ονείρου», το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, στις βουλευτικές εκλογές της χώρας της 26ης Οκτωβρίου, που θεωρείται ευρέως ως δημοψήφισμα για τις φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις και το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση και η φιλοδυτικός πρόεδρος της χώρας κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα ότι νοθεύει τις εκλογές με τη βοήθεια της Μόσχας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 224 διαδηλωτές συνελήφθησαν με διοικητικές κατηγορίες και τρεις συνελήφθησαν για ποινικές.
Δεκάδες διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί στη διάρκεια συγκρούσεων στο περιθώριο αυτών των συγκεντρώσεων, μολονότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός.
Κατά την ίδια πηγή, μέχρι στιγμής, 113 αστυνομικοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ άλλοι τρεις νοσηλεύτηκαν μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας.
Κατά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, τραυματίστηκαν 26 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές. Οι διασώστες «μετέφεραν 26 ανθρώπους σε ιατρικές δομές», οι 23 από τους οποίους ήταν διαδηλωτές και οι τρεις αστυνομικοί, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Μερικοί διαδηλωτές κατέφυγαν σε μια εκκλησία στην κεντρική πλατεία για να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς. Το ίδιο σενάριο είχε εκτυλιχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων.
«Ξυλοδαρμοί στον δρόμο για το κρατητήριο»
Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανέφερε ότι πολλοί από τους συλληφθέντες διαδηλωτές είχαν τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπό, σπασμένα κόκκαλα και μώλωπες από χτυπήματα γύρω από τα μάτια. Γράφοντας στο X και επικαλούμενη δικηγόρους που εκπροσωπούν τους κρατούμενους, είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι υφίστανται συστηματικούς ξυλοδαρμούς μεταξύ της σύλληψης και της μεταφοράς τους στα κρατητήρια.
Η Ζουραμπισβίλι, η οποία διαδραματίζει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, έχει απορρίψει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του κοινοβουλίου. Έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση της, ακόμη και μετά τη λήξη της εξαετίας της, αργότερα αυτόν τον μήνα για να ηγηθεί των αιτημάτων για νέες βουλευτικές εκλογές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας μίλησαν στην Ζουραμπισβίλι την Κυριακή για να καταδικάσουν τη βία κατά των διαδηλωτών και να σημειώσουν ότι «οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι αντίθετες με τη βούληση του λαού», έγραψε ο Κόστα στο Χ.
H Κάλλας και η Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Μάρτα Κος εξέδωσαν επίσης κοινή δήλωση, με την οποία επανέλαβαν τις «σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τη συνεχή δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας» και κάλεσε τις γεωργιανές αρχές να «σεβαστούν το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης και να απόσχουν από τη χρήση βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, πολιτικών και εκπροσώπων των ΜΜΕ».
«Καμία επανάσταση, θα λάβουμε κάθε μέτρο»
Οι φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και μέρες τη χώρα αυτή του Καυκάσου χρηματοδοτούνται «από το εξωτερικό», υποστήριξε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε και επέμεινε ότι δε θα υπάρξει «επανάσταση» στη Γεωργία, προειδοποιώντας την αντιπολίτευση ότι «οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου θα αντιμετωπιστεί με απόλυτη αυστηρότητα του νόμου».
«Οι προσπάθειες αυτές χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και η χρηματοδότηση δεν είναι διαφανής», κατηγόρησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κομπαχίτζε, ο οποίος προέρχεται από το «Γεωργιανό Όνειρο», που κατηγορείται για αυταρχικές και φιλορωσικές παρεκκλίσεις από τους επικριτές του.
«Υπενθυμίζω σε όλους ότι δε θα υπάρξει επανάσταση στη Γεωργία, είτε είναι διαφανής είτε όχι», δήλωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Ούτε εκείνοι οι πολιτικοί που κρύβονται στα γραφεία τους και θυσιάζουν μέλη των βίαιων ομάδων τους σε αυστηρή τιμωρία, δε θα ξεφύγουν από την ευθύνη».
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα καταβάλλει το «μέγιστον των προσπαθειών» για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι «το μόνο πράγμα που έχουμε απορρίψει είναι ο επαίσχυντος και προσβλητικός εκβιασμός».
Παρά το μεγάλο κίνημα κινητοποίησης που συγκλονίζει τη χώρα, ο Ιρακλί Κομπαχίτζε δήλωσε επίσης ότι δεν θα κάνει «διαπραγματεύσεις» με την αντιπολίτευση.
Το χρονικό της πολιτική κρίσης
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει ψήφισμα που επέκρινε τις εκλογές του Οκτωβρίου στη Γεωργία ως ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.
Η ΕΕ χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2023, υπό τον όρο ότι θα εκπληρώσει τις συστάσεις του μπλοκ, αλλά ανέστειλε την ένταξή της και μείωσε την οικονομική στήριξη νωρίτερα αυτό το έτος, μετά την ψήφιση ενός νόμου για την «ξένη επιρροή» που θεωρείται ευρέως ως πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες.
Το «Γεωργιανό Όνειρο» υιοθετεί ολοένα και περισσότερο κατασταλτικούς νόμους που αντικατοπτρίζουν εκείνους στη Ρωσία, οι οποίοι καταπολεμούν την ελευθερία του λόγου και περιορίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Ένας νόμος που απαγορεύει τους γάμους ομοφυλόφιλων, τις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια και τη δημόσια έγκριση και απεικόνιση σχέσεων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα ΜΜΕ, τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.
Μιλώντας στο Associated Press το Σάββατο, η Ζουραμπισβίλι είπε ότι η χώρα της μετατρέπεται σε ένα «οιονεί ρωσικό» κράτος και ότι το «Γεωργιανό Όνειρο» ελέγχει τους μεγάλους θεσμούς. «Δεν απαιτούμε επανάσταση. Ζητάμε νέες εκλογές, αλλά σε συνθήκες που θα διασφαλίσουν ότι η βούληση του λαού δε θα παραποιηθεί ή θα κλαπεί ξανά», είπε χαρακτηριστικά η Ζουραμπισβίλι.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ των διαδηλώσεων στη Γεωργία και των μαζικών διαδηλώσεων στην Ουκρανία, που οδήγησαν στην ανατροπή ενός φιλικού προς τη Μόσχα ηγέτη, το 2014. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, κατηγόρησε τις εξωτερικές δυνάμεις ότι προσπαθούν να «αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση» και επέμεινε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στη Γεωργία.
Τα κράτη της Βαλτικής ζητούν κυρώσεις κατά γεωργιανών αξιωματούχων
Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κυρώσεις σε βάρος ορισμένων Γεωργιανών κυβερνητικών αξιωματούχων, γιατί επέβλεψαν τη βίαιη αστυνομική καταστολή των διαδηλωτών στην Τιφλίδα, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, οι τρεις χώρες της Βαλτικής επέβαλαν από κοινού κυρώσεις σε βάρος 11 υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιθυμούν η ΕΕ να ακολουθήσει το ίδιο μέτρο.
Ανάμεσα στους αξιωματούχους σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν τα μέτρα είναι ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο», ο υπουργός Εσωτερικών και οι αναπληρωτές του.
Πληροφορίες από AP