Τα smartphones στην Ισπανία θα πρέπει να φέρουν ετικέτα, κατά την οποία θα προειδοποιεί τους χρήστες για τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Με την πρόταση αυτή μία ομάδα εμπειρογνωμόνων προσπάθησε να βοηθήσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει τη βάση για ένα νομοσχέδιο, κατά το οποίο θα περιοριστεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων, αλλά και της τεχνολογίας εν γένει, από ανηλίκους.
Πρόσφατα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, περιέγραψε ως «αυθεντική επιδημία» τη διαδικτυακή κατανάλωση πορνογραφίας μεταξύ των παιδιών. «Οι αριθμοί είναι και πολύ ενδεικτικοί και πολύ ανησυχητικοί», είχε αναφέρει. Παράλληλα, είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη χρήση της τεχνολογίας σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
«Ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας κάτω των 12 ετών – και σχεδόν οι μισοί από αυτούς κάτω των 15 ετών – είχαν πρόσβαση, ή έχει επί του παρόντος πρόσβαση, σε πορνογραφία», είχε τονίσει ο ίδιος.
Κατά την έκθεσή της, η επιτροπή που απαρτίζεται από 50 μέλη ειδικών, καλεί τους γιατρούς να ρωτούν τους ασθενείς για τη διάρκεια χρήσης των smartphones. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει στη δημόσια σφαίρα, καθώς η έκθεση των ανηλίκων στις ψηφιακές συσκευές, θεωρείται πλέον για την Ισπανία πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Οι προτάσεις της έκθεσης για τον περιορισμό των smartphones σε ανηλίκους
Η έκθεση σχεδόν 250 σελίδων, σύμφωνα με την εφημερίδα El País, συνιστά τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών να μην εκτίθενται σε ψηφιακές συσκευές. Ενώ για τα παιδιά έως έξι ετών αναφέρει πως θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε smartphones μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Για τα παιδιά μεταξύ έξι και δώδεκα ετών, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χρήση των λεγόμενων «χαζών τηλεφώνων», τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και περιορίζονται σε κλήσεις. Ταυτόχρονα, προτείνει να προωθηθούν οι δραστηριότητες εκτός σύνδεσης, όπως ο αθλητισμός.
Στην έκθεση οι ειδικοί συμβουλεύουν την κυβέρνηση να ενημερώσουν τους καταναλωτές μέσω της ειδικής ετικέτας και για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάζουν οι χρήστες των social media. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πρόσβαση των ανηλίκων σε αυτές τις πλατφόρμες και κυρίως στην προβολή ακατάλληλου περιεχομένου.
Επιπλέον, τονίζει στην ισπανική κυβέρνηση πως οφείλει να ονομάσει τον εθισμό στα smatphones ως ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Ο χαρακτηρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων και συστημάτων έγκαιρης ανίχνευσης.
Στην Ισπανία οι στατιστικές δείχνουν ότι το 25% των παιδιών έχουν κινητά τηλέφωνα μέχρι την ηλικία των 10 ετών, και σχεδόν τα μισά από αυτά έως τα 11. Η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την προστασία των ενηλίκων από τους κινδύνους που ενέχει η άκριτη χρήση της τεχνολογίας, προτείνει να εγκατασταθεί ο γονικός έλεγχος ως προεπιλογή στα smartphones. Ενώ επιθυμεί να ξεκινήσει μια εθνική εκπαιδευτική εκστρατεία για να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να πλοηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η εφαρμογή του νομοσχεδίου
Εάν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, πρόκειται να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας για άνοιγμα λογαριασμού στα social media από 14 σε 16. Ταυτόχρονα, δάσκαλοι και προσωπικό υγείας θα εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν παιδιά που παλεύουν με πιθανούς εθισμούς στα smartphone.
Η έκθεση υπαινίχθηκε πως θα πρέπει να εξεταστεί και ο ρόλος του περιβάλλοντος στον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στις οθόνες. Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αιτείται τη δημιουργία ενός προγράμματος κατάρτισης για τις οικογένειες. Μέσα από αυτό ειδικοί θα μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα παιδιά μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια στο Διαδίκτυο και πώς να περιορίσουν την πρόσβαση και την έκθεση.
Το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης, αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω από την έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη συμβολή οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ψηφιακή Μετάβαση, καθώς και παιδιάτρους και ψυχιάτρους. Προτρέπει δε και τα σχολεία να καταργήσουν τυχόν εκπαιδευτικές εφαρμογές που βασίζονται στην άμεση ικανοποίηση.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται εν μέσω μίας αυξανόμενης παγκόσμιας συζήτησης για την έκθεση των παιδιών στην τεχνολογία, μια συζήτηση που οδήγησε τα σχολεία σε όλο τον κόσμο να καταπολεμήσουν τη χρήση των κινητών στις τάξεις.