Μόνο «επικοινωνιακά δόκιμη» θεωρεί τη σύγκριση του όγκου νερού που έπεσε στη Ρόδο με αυτόν της Βαλένθια ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Υπενθυμίζουμε ότι η κακοκαιρία Bora είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν δύο άτομα τη ζωή τους και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο νησί, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι στη Ρόδο είχαμε το 75% της βροχής που έπεσε στη Βαλένθια.
«Η σύγκριση με την περίπτωση της Valencia κρίνεται μόνο επικοινωνιακά «δόκιμη», καθώς επικρατούσαν τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές της Ρόδου» αναφέρει ο κ. Κολυδάς στο Χ.
Όπως επισημαίνει «ανάλογη κακοκαιρία στη Ρόδο σημειώθηκε στις 5-11-1988 όπου κατεγράφησαν 178mm βροχής, ενώ η μέγιστη καταγραφή 24ωρου υετού στις 30-11-2024 ήταν 174mm (ΕΑΑ) . Οι κακοκαιρίες μπορούν να συγκριθούν, μόνο όταν αφορούν τον ίδιο τόπο και εποχή».
Η σημασία της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων
Σε άλλη ανάρτησή του αναφέρει:
«Ορισμένοι «μετεωρολογικοί κύκλοι» τράβηξαν το θέμα περισσότερο και έκαναν το λάθος να συγκρίνουν τα 3ημερα ύψη βροχής στη χώρα μας με τα αντίστοιχα της Valencia στην Ισπανία, τα οποία μόνο σε μια μέρα έφτασαν τα 771.8mm βροχής.
Πέραν αυτού, αγνοήθηκε το γεγονός ότι στις αιφνίδιες πλημμύρες (flash floods) σημαντικότατος παράγοντας είναι η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, όπου δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τις βροχοπτώσεις στην Ισπανία, καθώς εκεί σε μια ώρα σημειώθηκαν 184.6 mm και σε μόλις ένα δεκάλεπτο (10min) τα 42 mm βροχής με βάσει τα επίσημα δεδομένα της».