Ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες

Ετος – ορόσημο το 2024 - Αύξηση 15% στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των εταιρειών του ΧΑ το α΄ εξάμηνο

Του Τάσου Μαντικίδη

Αύξηση 15% των λειτουργικών και καθαρών τους κερδών σε νέα υψηλά σημείωσαν το α΄ εξάμηνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις, βάζοντας ισχυρή παρακαταθήκη για να πετύχουν ένα ακόμη ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, στο σύνολο της χρήσης του 2024, με την πλειονότητα των βασικών χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών να κυμαίνεται εξάλλου σε τροχιά νέων υψηλών από την περίοδο της θέσπισης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

 Υψηλά επίπεδα

Σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από τη Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς του Ομίλου ΕΧΑΕ, το 1ο εξάμηνο του 2024 σηματοδοτεί μια χρονιά-ορόσημο για τις εισηγμένες εταιρείες, με την κερδοφορία να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών. Οπως εκτιμάται, η συνεχής εστίαση στη «Λειτουργική Αριστεία» και η ισχυρή κερδοφορία δεικνύουν τη βιώσιμη δημιουργία εσόδων παράλληλα με την καλή εικόνα στη διαχείριση του κόστους, τη βελτιωμένη χρηματοοικονομική μόχλευση όπως αποτυπώνεται από την ελκυστική αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια, τις αυξημένες επενδύσεις, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω και της μεγαλύτερης συμμόρφωσης των εταιρειών στους κανόνες ESG.

 Οι επιδόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, οι εισηγμένες στην Κύρια Αγορά εταιρείες σημείωσαν το α΄ εξάμηνο κύκλο εργασιών 46,94 δισ. ευρώ (+6,11%) με κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 7,31 δισ. ευρώ (+14,85%). Τα καθαρά μετά τους φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,84 δισ. ευρώ (+15,55%), εκ των οποίων τα 2,62 δισ. ευρώ αφορούσαν τα κέρδη των επτά τραπεζών που αυξήθηκαν κατά 26,68% το ίδιο διάστημα, ενώ συνολικά το 83% των εταιρειών της Κύριας Αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου εμφάνισαν κερδοφορία.

Η ταμειακή θέση των εισηγμένων ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ και ήταν μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις των τελευταίων 18 ετών, ενώ 31 εταιρείες από τις 117 της Κύριας Αγοράς (εκτός των τραπεζών) εμφάνισαν σημαντική καθαρή θέση, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα ξεπερνούσαν τα δάνειά τους, την ώρα που 16 εταιρείες διατηρούν μηδενικό καθαρό δανεισμό.

Τα «γεμάτα ταμεία»

Ξεχωρίζουν με «γεμάτα ταμεία» οι εταιρείες που διαθέτουν τα μεγαλύτερα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα, οι: Jumpo με 351,5 εκατ. ευρώ, ΕΥΔΑΠ με 306,4 εκατ. ευρώ, Καρέλιας με 173,4 εκατ. ευρώ, ΟΛΠ με 102,18 εκατ. ευρώ, Πλαστικά Κρήτης με 88,33 εκατ. ευρώ, Ιντρακόμ με 76,44 εκατ. ευρώ, ΕΧΑΕ με 74,17 εκατ. ευρώ, ΕΥΑΘ με 67,84 εκατ. ευρώ, ΟΛΘ με 52,6 εκατ. ευρώ, Alpha Real Estate Services (πρώην Alpha Αστικά Ακίνητα) με 37,98 εκατ. ευρώ, ΡΗΟΕΝΙΧΜΕΖΖ με 21,38 εκατ. ευρώ, ORILINA με 19,14 εκατ. ευρώ, Τεχνική Ολυμπιακή με 14,44 εκατ. ευρώ, SUNRISEMEZZ με 13,19 εκατ. ευρώ, ΚΡΙ – ΚΡΙ με 13,18 ευρώ, GALAXYMEZZ με 10,59 εκατ. ευρώ κ.ά.

Ο συνολικός δανεισμός ήταν σχεδόν αμετάβλητος στα 37,12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 74,9% αφορούσαν μακροπρόθεσμο δανεισμό και το 24,1% βραχυπρόθεσμο. Νέο υψηλό σημείωσαν οι λειτουργικές ταμειακές ροές (4,33 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,35%), όπως και τα ίδια κεφάλαια (43,38 δισ. ευρώ, αλλά και το συνολικό ενεργητικό (130,84 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, η βελτιωμένη χρηματοοικονομική μόχλευση διαμορφώνει τον λόγο χρέους προς ίδια κεφάλαια στο υγιές επίπεδο του 85%, ενώ οι ισχυρές λειτουργικές ροές (4,3 δισ. ευρώ) στήριξαν τη χρηματοδότηση 2,83 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν σε υψηλές επενδύσεις (CAPEX).

Παράλληλα, οι εταιρείες της Κύριας Αγοράς αύξησαν το α’ εξάμηνο κατά 10,72% τον αριθμό του προσωπικού τους στα 177.259 άτομα.

 Τα μερίσματα

Η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους EBITDA (15,89%) του συνολικού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια (85,1%), αλλά και δεικτών όπως των Ρ/BV (τιμές μετοχών προς λογιστική αξία), EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και P/Ε (πολλαπλασιαστής κερδών για το 2024) καθιστά ελκυστικές τις αποτιμήσεις της αγοράς, αυξάνοντας τα μεσοπρόθεσμα περιθώρια ανόδου των τιμών των μετοχών. Επίσης, η ισχυρή εικόνα των μεγεθών των εισηγμένων αυξάνει τις διανομές μερισμάτων, οι οποίες μέχρι στιγμής κυμαίνονται στα 3,8 δισ. ευρώ (μετά από 16 χρόνια και οι συστημικές τράπεζες μοίρασαν 820 εκατ. ευρώ στους μετόχους τους), ενώ αναμένεται εφέτος τα μερίσματα να ξεπεράσουν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των τελευταίων 12 μηνών (12 Month Rolling), ενδεικτικών της τάσης, διαμορφώθηκαν στα 15,3 δισ. ευρώ έναντι 14,35 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης του 2023 και ήταν τα υψηλότερα τουλάχιστον από την εποχή της υιοθέτησης των διεθνών λογιστικών προτύπων το 2006.

 Υπό έλεγχο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών χρηματιστηριακών γραφείων, η προοπτική της κερδοφορίας του δεύτερου εξαμήνου έχει λιγότερο χρηματοοικονομικό κόστος, ισχυρή τουριστική βιομηχανία και αυξημένες ωφέλειες από την ωρίμανση επενδύσεων. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αν και δημιουργούν πιθανές εστίες προβλημάτων στον εφοδιασμό ή το κόστος ενέργειας, φαίνεται να βρίσκονται υπό έλεγχο και υπό αυτό το πρίσμα η κερδοφορία των εισηγμένων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10,5 δισ. ευρώ που σημείωσαν οι εισηγμένες στη χρήση-ρεκόρ του 2023. Στο α΄ εξάμηνο οι τράπεζες έχουν συνεισφέρει περί τα 2,6 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης των εσόδων από τόκους (+19%) και της δυνατής οργανικής επίδοσης (+13,5%), ενώ οι εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο είχαν ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο, χωρίς έκτακτες εγγραφές που συνοδεύτηκε από αποκλιμάκωση του δανεισμού.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε τροχιά-ρεκόρ κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση βρίσκονται από το α’ εξάμηνο οι METLEN, Cenergy, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Titan, Σαράντης, ΔΑΑ, ΟΛΠ και Κρι-Κρι. Ξεχώρισαν επίσης οι εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ) λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, ενώ ισχυρά αποτελέσματα εμφάνισαν ακόμα οι ΑΒΑΞ, Λάμψα, Profile, Aloumyl, Autohellas, Καρέλιας, Aegean, Πλαστικά Κρήτης, Ideal Holdings, ΕΧΑΕ. Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν οι Mevaco, Real Consulting, Phoenix Mezz, Mermeren και Παπουτσάνης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.