Της Ξανθής Γούναρη
Αν και ο μισθός και οι παροχές εξακολουθούν να διατηρούν σταθερά τη θέση τους ως το πιο σημαντικό κριτήριο για όσους αναζητούν εργασία, δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάται ο παράγοντας «ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον», καθώς σκοράρει στη δεύτερη θέση σε ότι αφορά το προφίλ του ιδανικού εργοδότη όπως το βλέπουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι.
Η δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις πολλά οφέλη, αναφέρεται από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstad. Όχι μόνο βοηθά στην προσέγγιση των κορυφαίων ταλέντων, αλλά μπορεί ακόμα να μειώσει την εναλλαγή των εργαζομένων και τις απουσίες, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγικότητα, όπως επισημαίνεται.
Οι παράγοντες που σύμφωνα με την έρευνα employer brand 2024 της Randstad διαμορφώνουν το προφίλ του ιδανικού εργοδότη είναι οι ακόλουθοι:
– Υψηλός μισθός και παροχές
– Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον
– Επαγγελματική εξέλιξη
– Ισότητα
– Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
– Εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια
– Ευκαιρίες εκπαίδευσης
– Ενδιαφέρον αντικείμενο εργασίας
– Δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας
– Βολική τοποθεσία.
Πώς αναγνωρίζουμε ένα σπουδαίο εργασιακό περιβάλλον
Σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο η διατήρηση των εργαζομένων όσο και η προσέλκυση ταλέντων αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να δούμε τι σημαίνει ένα σπουδαίο εργασιακό περιβάλλον.
Ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
Η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι μια από τις βασικές σημερινές απαιτήσεις από τους εργαζόμενους. Μάλιστα, το burnout και η ψυχική υγεία είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα δείχνει διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr μέσω LinkedIn.
Ερωτηθέντες για το αν έχουν βιώσει burnout και τι το προκάλεσε, 42% των ερωτηθέντων απαντούν «καθόλου work-life balance», 36% επισημαίνει την έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% λέει πως δεν έχει βιώσει burnout.
Ας σημειωθεί ότι ερωτηθέντες σχετικά με το πόσο ευαισθητοποιημένους θεωρούν τους εργοδότες απέναντι στο burnout, το wellbeing και θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, μόλις 8% απαντούν «όλο και περισσότερο», ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως είμαστε πολύ μακριά από αυτό.
Διαφάνεια και η αμφίδρομη επικοινωνία
Η διαφάνεια και η αμφίδρομη επικοινωνία αποτελούν επίσης κάποια από τα κλειδιά για τη δημιουργία ενός παραγωγικού και αρμονικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, οι εργαζόμενοι χάνουν την εμπιστοσύνη στους ηγέτες τους και, τελικά, στους συναδέλφους τους.
Εμπιστοσύνη
Άλλωστε για ένα ιδανικό, αλλά και υγιές εργασιακό περιβάλλον η εμπιστοσύνη αποτελεί την καθοριστική αρχή.
Ο/η εργαζόμενος/η εμπιστεύεται τον εργοδότη του/της και αισθάνεται περήφανος/η γι’ αυτό που κάνει, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με συναδέλφους του/της.
Ενίσχυση της ευημερίας στον εργασιακό χώρο
Η ενίσχυση της ευημερίας (well-being) των εργαζομένων μπορεί να λειτουργήσει θετικά προκειμένου οι επιχειρήσεις να διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα.
Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού της ManpowerGroup σχετικά με τον δείκτη της ευημερίας:
– Σχεδόν οι μισοί (49%) εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινό άγχος, αναδεικνύοντας μια κρίσιμη πρόκληση για τους εργοδότες.
– Οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερο καθημερινό άγχος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στους τρέχοντες ρόλους τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης άγχους στις στρατηγικές διακράτησης ταλέντων.
– Η ευθυγράμμιση με την εταιρική κουλτούρα είναι ισχυρή, καθώς το 71% των εργαζομένων αισθάνονται συνδεδεμένοι με το όραμα και τις αξίες του οργανισμού τους, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς μόνο το 65% αισθάνονται πλήρως υποστηριζόμενοι σε αυτό το θέμα.
Κατάρτιση των εργαζομένων
Οι εταιρείες που επενδύουν στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δεξιότητές τους και βοηθώντας στην εξέλιξή τους, αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα του kariera.gr, η οποία αποκαλύπτει τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των εργαζομένων να παραμείνουν σε μια εταιρεία ή να αποχωρήσουν από αυτήν, το 81% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα παρέμενε σε μια εταιρεία που επενδύει έμπρακτα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ενώ μόλις το 18% ότι θα το σκεφτόταν. Μόνο το 1% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι παροχές αυτές δε θα επηρέαζαν την απόφασή τους.
Συμπερίληψη
Οι εταιρείες έχουν σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή πρακτικών συμπερίληψης χωρίς αποκλεισμούς, καθιστώντας τις θέσεις εργασίας πιο ευέλικτες, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων τους.
Ωστόσο, αυτή η πρόοδος δεν έχει ακόμη γίνει εξίσου αισθητή από όλους. Μάλιστα, το 60% των ερωτηθέντων εργαζομένων σε έρευνα της Adecco συμφωνούν ότι η εταιρεία ή ο εργοδότης τους έχει βελτιωθεί ως προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για άτομα όλων των υποβάθρων σε σύγκριση με πριν από 2-5 χρόνια. Επιπλέον, το 62% των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι εργάζονται σε ένα περιβάλλον που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνει τη συμπερίληψη.
Η πρόοδος όσον αφορά στις δυνατότητες ένταξης στον χώρο εργασίας αντικατοπτρίζει θετικές αλλαγές. Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη υποστήριξη από τις εταιρείες για να διασφαλιστεί ότι η πολυσυλλεκτικότητα και η συμπερίληψη αφορούν, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλους τους εργαζομένους. Η έρευνα της Adecco υπογραμμίζει τη σημασία οι εργοδότες να εστιάσουν σε αυτά τα ζητήματα για τη δημιουργία ενός πιο υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς.