Να προλάβει τη λαϊκή αντίδραση επιχείρησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη ρητή διάψευση της φημολογίας περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών, από τον πρωθυπουργό, τον ίδιο και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, όταν ώρες μετά με τροπολογία το ΠαΣοΚ ζητούσε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά για τις χρήσεις 2023-2024 στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπολογιζόμενη με συντελεστή 5% επί των κερδών προ φόρων, εφόσον τα κέρδη αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 400 εκατ. ευρώ ανά χρήση.
Κατά την τοποθέτησή του άλλωστε τη Δευτέρα, στο 4ο OT Forum, ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δε θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο στο μυαλό της τι θέλει από τις τράπεζες» και τονίζοντας την ανάγκη τόνωσης του ανταγωνισμού σε επίπεδο τραπεζικών υπηρεσιών (χορηγήσεις δανείων, επέκταση IRIS για όλες τις επιχειρήσεις).
Για τις τραπεζικές προμήθειες, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι το θέμα είναι υπό παρακολούθηση και ότι ετοιμάζεται κυβερνητική παρέμβαση, όπως επίσης η ανάγκη παροχής ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Σύντομα θα έρθουν πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα που θα αφορούν όλα αυτά», αποκάλυψε ο κ. Χατζηδάκης για να σημειώσει ότι «μας ενδιαφέρει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα»
Σήμερα λοιπόν επανήλθε και σε δηλώσεις του στο Open, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τα περί μη έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών, εξειδίκευσε ωστόσο τα περί μείωσης των προμηθειών τους και συγκεκριμένα κατά 50% στις χαμηλές προμήθειες (σ.σ. πληρωμών και εμβασμάτων) για τις οποίες, όπως είπε, αν χρειαστεί θα νομοθετήσει σχετικά.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως οι τράπεζες μόλις βγήκαν από μια ευαίσθητη περίοδο και υπογράμμισε πως έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων, πληρώνουν υψηλότερη φορολογία (DTC- αναβαλλόμενος φόρος), έχοντας συντελεστή 29% έναντι 22% των υπολοίπων.
Αυτοί είναι οι λόγοι που, όπως υποστήριξε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ με τη σχετική τροπολογία.
Αναγνώρισε τουλάχιστον, την ανάγκη επέκτασης του συστήματος πληρωμών IRIS παντού, ώστε αρκετές συναλλαγές να είναι δωρεάν, όπως επίσης και την ανάγκη να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών, ακόμη και στο μισό όσον αφορά αυτές που αφορούν μικρές καθημερινές συναλλαγές.