Κακοκαιρία Bora: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Λήμνος και Ρόδος – Βιβλική καταστροφή, νέες εικόνες

Στόχος να συσταθούν το συντομότερο, οι επιτροπές για την καταγραφή ζημιών και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων και εκτέλεσης των αναγκαίων έργων

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε Ρόδο και Λήμνο που μετράνε τεράστιες πληγές και ανθρώπινες απώλειες, πλέον και στην Χαλκιδική, ο ΓΓ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, προκειμένου να ξεκινήσει η συγκρότηση επιτροπών για την καταγραφή των ζημιών από το πέρασμα της κακοκαιρίας Bora που συνεχίζει ακάθεκτη.

Για τη Ρόδο, είχε προηγηθεί το αίτημα του δημάρχου, Αλέξανδρου Κολιάδη, και το νησί κηρύχθηκε σήμερα το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων και εκτέλεσης των αναγκαίων έργων.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ για την Ρόδο

Ειδικότερα, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Ρόδος καθώς και οι δημοτικές ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης της Λήμνου λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Bora, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας αποφάσισε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου καθώς και των δημοτικών Ενοτήτων Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης του δήμου Λήμνου για τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν στις 30-11-2024 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 30 Δεκεμβρίου 2024.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας για την Λήμνο

Αντίστοιχα για τη Λήμνο, με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημερώνει, ότι μετά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δ.Ε. Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης του Δήμου Λήμνου, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου συνέστησε σήμερα Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών Επιχειρήσεων για αυτές τις Δημοτικές Ενότητες που επλήγησαν από τη θεομηνία της 30.11.2024 έως 02.12.2024. Οι εργασίες της Επιτροπής ορίστηκε να αρχίσουν από αύριο 3 Δεκεμβρίου. Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες να υποβάλουν αίτημα γραπτό ή τηλεφωνικό στην Π.Ε. Λήμνου στα τηλ: 2254-51220-1 και στο e-mail: lemnos@lemnos.gr.

Αντίστοιχα ανακοίνωση θα εκδοθεί και για την καταγραφή ζημιών από τον δήμο Λήμνου.

Στη Λήμνο, βρίσκεται από χθες ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, ενώ σήμερα το νησί θα επισκεφθεί κυβερνητικό κλιμάκιο από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.

Κατεπείγουσα ερώτηση Μεϊμαράκη στην Κομισιόν για τις καταστροφές σε Λήμνο, Ρόδο

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα τη Ρόδο και τη Λήμνο», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στην ερώτησή του, επισημαίνει «την ανάγκη υιοθέτησης μια ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη θωράκιση των νησιών από την κλιματική αλλαγή με τη λήψη και χρηματοδότηση μέτρων βελτίωσης της ανθεκτικότητας των νησιών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει «την ανάγκη θέσπισης σχεδίων προσαρμογής των νησιών στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και έργων αποκατάστασης των ρεμάτων».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που βίωσε η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, σειρά είχαν δύο ελληνικά νησιά, η Ρόδος και η Λήμνος, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων.

Είναι πλέον γεγονός ότι η Μεσόγειος δοκιμάζεται, με τα νησιά της να είναι ακόμη πιο ευάλωτα στην κλιματική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβλέψει το 30% του προϋπολογισμού της να διατεθεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ σε ό,τι αφορά στα νησιά, κυρίαρχη είναι η ανάγκη προσαρμογής και ανθεκτικότητάς τους στην κλιματική αλλαγή.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

– Πώς μπορεί να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία της νησιωτικότητας από την κλιματική κρίση, κυρίως με τη λήψη και χρηματοδότηση μέτρων βελτίωσης της ανθεκτικότητας των νησιών;

– Ποιο ποσοστό από το 30% που θα διατεθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το κλίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέσπιση και χρηματοδότηση σχεδίων προσαρμογής των νησιών στην κλιματική αλλαγή και για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και έργων αποκατάστασης των ρεμάτων;

– Πώς το χρηματοδοτικό όργανο LIFE και τα 905 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπει για μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μπορεί να υποστηρίξει τα νησιά κατά προτεραιότητα;»

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής – Λήμνος, Ρόδος στις 8 περιοχές που επλήγησαν περισσότερο

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής από το Σάββατο 30/11 έως σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα 2/12 έχει δώσει το έντονο κύμα κακοκαιρίας «Bora», κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου (Ρόδος, Λήμνος, Θάσος). Σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από 511 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το Σάββατο έως τις 13:30 σήμερα, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους (550,8 χιλιοστά), το Νεοχώρι Χαλκιδικής (452,4), τη Ρόδο (341), τη Βουρβουρού Χαλκιδικής (299,2), την Κασσάνδρεια (296,6), τα Ριζώματα Ημαθίας (288,4) την πόλη της Βέροιας (244,6) και το Βαρικό Πιερίας (234,2).

Δείτε εικόνες

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.