Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία Bora, που προκάλεσε καταστροφές σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με κυριότερες αυτές στη Ρόδο και τη Λήμνο, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα.
H Bora θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
Πιο αναλυτικά προβλέπονται:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Στην κεντρική Μακεδονία (νομοί Χαλκιδικής και Πιερίας) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
- Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου έως τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
- Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
- Στη Θεσσαλία έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
- Στις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα κατά διαστήματα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
- Στις Κυκλάδες από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (3-12-24).
Cars swept away by flood waters in Rhodes Island, Greece
Many houses were flooded and people asking for help.
Third photo is from this morning and what is left after catastrophic floods.
December 01, 2024 #RhodesIsland #Greece #flood #inundación #inondation pic.twitter.com/SLLuQypxQ0— Disasters Daily (@DisastersAndI) December 1, 2024
Νέα κακοκαιρία από Τετάρτη 4/12
Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από την Τετάρτη 4/12 έρχεται, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα χτυπήσει στην Πέμπτη τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα, κυρίως δυτική κεντρική, ανατολική και νότια Ελλάδα ενώ θα επηρεάσει και τον νομό της Αττικής».
Απίστευτα πράγματα. Τι θα φανερωθει με το πρώτο φως της ημέρας.#Ρόδος #Κακοκαιρία_BORA #πλημμύρες #κακοκαιρία pic.twitter.com/PpxmCnAKca
— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) December 1, 2024
Πόση βροχή έπεσε στη Ρόδο
Στη Ρόδο έπεσαν 324 τόνοι νερού ανά στρέμμα σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη. «Αυτό το ποσό που έπεσε σε λιγότερο από 12 ώρες ισοδυναμεί με τη βροχή τριών μηνών. Αυτοί οι μήνες μαζί μας δίνουν αυτό το ποσό» ανέφερε.
Πώς δημιουργήθηκε όλο αυτό; «Προέκυψε ένα κύτταρο κυκλοφορίας το οποίο έδινε ροή συνεχώς προς τη θάλασσα και έπαιρναν υγρασία οι αέριες μάζες και έτσι είχαμε ανατροφοδοτούμενες στάσιμες καταιγίδες, με αποτέλεσμα να είχαμε αυτά τα πολλά χιλιοστά και μάλιστα η ραγδαιότητα ξεπέρασε και τα 400 χιλιοστά την ώρα, δηλαδή είχαμε μεγάλες ραγδαιότητες και αυτός ήταν ο λόγος που σημειώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα» εξήγησε.
«Η κατάσταση αυτή» είπε «προσομοιάζει τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, και εκεί είχαμε ανατροφοδότηση από τον Σαρωνικό» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Στις 3.204 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική
Σε 3.024 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2024 έως και σήμερα στις 06:00 λόγω της κακοκαιρίας Bora.
Συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει:
Στην Κεντρική Μακεδονία 1.660 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 1.039 κοπές δέντρων
- 50 αφαιρέσεις αντικειμένων
- 45 αντλήσεις υδάτων και
- 8 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
Στο νησί της Λήμνου 115 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 60 αντλήσεις υδάτων και
- 36 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
Επιπλέον τονίζεται ότι αεροπορικώς έχουν μεταβεί στο νησί της Λήμνου 25 πυροσβέστες από Αθήνα.
Στο νησί της Χίου 31 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 2 κοπές δέντρων
- 14 αντλήσεις υδάτων και
- 1 μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο
Στο νησί της Ρόδου 1.200 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 8 κοπές δέντρων
Ακόμη έχουν πραγματοποιηθεί 450 έλεγχοι για αντλήσεις υδάτων όπου ενέργειες έγιναν σε 60 περιπτώσεις και 80 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Σημειώνεται ότι στη Ρόδο έχουν μεταβεί αεροπορικώς 35 πυροσβέστες από Αθήνα με αντλητικά μηχανήματα και δυο διασωστικές λέμβους. Επιπλέον, ακτοπλοϊκώς έχουν μεταβεί από Πειραιά 40 πυροσβέστες με 10 οχήματα.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 18 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
- 14 κοπές δέντρων και
- 4 αντλήσεις υδάτων
Devastating image aftermath floods in Rhodes, Greece 🇬🇷 (01.12.2024)
TELEGRAM JOIN 👉 https://t.co/9cTkji4D9S pic.twitter.com/xjxeAAdSho
— Disaster News (@Top_Disaster) December 1, 2024
Ξενοδοχείο κρέμεται στον αέρα
Την Ιαλυσό χτύπησε η κακοκαιρία Bora περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ρόδου. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, καλαμιές, τόνοι φερτών υλικών αλλά και λάσπη είναι αυτά που συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής.
Όλα ξεκίνησαν από το ποτάμι της Ιαλυσού, το οποίο δεν άντεξε τον όγκο του νερού. Το στόμιο εκεί που ξεκινάει η υπογειοποίηση έφραξε από τα φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να μεταφέρει όλον αυτόν τον όγκο φερτών υλικών χιλιόμετρα μακριά.
Εικόνες καταστροφής υπάρχουν και σε τουριστικά και παραθαλάσσια σημεία όπως το Φαληράκι. Θύμα της μανίας της φύσης ένα ξενοδοχείο, που κρέμεται στον αέρα, καθώς τα θέμελιά του έχουν παρασυρθεί από την υπερχείλιση ρέματος που διαπερνά την περιοχή.
Σε ισχύ είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.
Λέκκας: Δεν είμαστε Θεοί, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα
«Το δεύτερο κύμα δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί από ότι φαίνεται θα είναι πολύ πιο ήπιο από το πρώτο. Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας ήταν πάρα πολύ μεγάλες στην Ιαλυσό της Ρόδου, καθώς και σε άλλες περιοχές» είπε.
Και πρόσθεσε: «Οι επιπτώσεις μιας πλημμύρας είναι πολύ πιο επώδυνες από κάποια άλλη καταστροφή, γιατί η λάσπη και τα αντικείμενα δύσκολα απομακρύνονται από μια πόλη. Παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή των κατοίκων, όπως τα δίκτυα, η ύδρευση, το ηλεκτρικό, τα τηλέφωνα κτλ υφίστανται βλάβες σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας για να πούμε ότι αποκαθίσταται η περιοχή. Είναι μία πολύ δύσκολη εργασία».
Ο κ.Λέκκας έκανε αναφορά στις πλημμύρες της Βαλένθια.
«Η βροχή που έπεσε στη Ρόδο φτάνει το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια. Ήταν περίπου το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια. Είναι και άλλοι παράμετροι που υπεισέρχονται στο πρόβλημα, όπως η μορφολογία του εδάφους που πέφτει το ειδησεογραφικό δίκτυο, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, η γεωλογία της περιοχής που όταν είναι εύκολα βρώσιμα τα πετρώματα προσφέρουν μεγάλη στερεοποιηθεί όπως λέμε, με αποτέλεσμα ο όγκος να εκτοξεύεται. Και βέβαια οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι έργα τα οποία έχουν γίνει τη δεκαετία του 70 και του 80 με τον σχεδιασμό που είχε γίνει τότε, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν» επισήμανε.
Υπήρχε η δυνατότητα να προβλέψουμε έναν τόσο μεγάλο όγκο νερού;
«Είχε γίνει πρόβλεψη από την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και γι αυτό ουσιαστικά λήφθηκαν όλα τα μέτρα, στάλθηκαν τα 112 κτλ. Βέβαια δεν είμαστε θεοί, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Η πρόβλεψη ενέχει και αστοχίες, γιατί ένα πλήθος δεδομένων δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε ορισμένα δεδομένα για να προβλέπουμε σε κάθε φυσικό φαινόμενο. Ξέρουμε έναν ορισμένο αριθμό δεδομένων που μπορούμε να τα αναλύσουμε και ένα άλλο σύνολο που δεν το ξέρουμε καθόλου» εξήγησε.
Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Λήμνου
Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι της Λήμνου που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία Bora και είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται.
Η έντονη κακοκαιρία άφησε πίσω της δύο νεκρούς στο νησί: έναν 57χρονο κτηνοτρόφο, που τον παρέσυρε χείμαρρος και έναν 70χρονο ο οποίος, στην προσπάθειά του να καθαρίσει τις λάσπες στις σκάλες του σπιτιού του, γλίστρησε και σκοτώθηκε.
Υπό τον φόβο υπερχείλισης του φράγματος στον Κοντιά, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 59 κάτοικοι του οικισμού του κάτω χωριού. H Δήμαρχος Λήμνου, μετά τις μεγάλες καταστροφές, υπέβαλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη οι Δημοτικές Ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης.
Μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχαν πέσει στη Λήμνο περίπου 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα, όπως αναφέρει το limnosfm.gr. Βίντεο από drone δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.