«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», διέψευσε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός τη σχετική φημολογία, άποψη με την οποία τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και κατά τη δική του τοποθέτηση στο 4o OT Forum, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στο 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει στη βρετανική πρωτεύουσα η Morgan Stanley, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη συμμετοχή 39 ελληνικών εισηγμένων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ot.gr , ο κ. Μητσοτάκης προέταξε την προσήλωση της κυβέρνησης στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή εντολή προκειμένου να συνεχίσει να πορεύεται σε ένα περιβάλλον μεταρρυθμιστικό, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια της προόδου.
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να προταχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, κάνοντας λόγο για πολιτική σταθερότητα στη χώρα, σε μια περίοδο ρευστότητας σε άλλα κράτη και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του για τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωνε ότι «η πολιτική μας για τις τράπεζες είναι δυναμική, αλλά δυο πράγματα δεν αλλάζουν:
Πρώτον, η πεποίθηση ότι πρέπει να έχουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Ιδίως μετά από αυτά που περάσαμε την περασμένη δεκαετία, οπότε κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε κίνηση που θα αποσταθεροποιούσε τις τράπεζες.
Και δεύτερον, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να λειτουργήσει με συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση έχει δείξει σταθερά ότι κρατά μια υπεύθυνη φιλοεπενδυτική στάση».
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο Λονδίνο
Αργότερα θα συμμετάσχει και σε ένα ειδικό κλειστό εργαστήριο (workshop) για την τεχνητή νοημοσύνη. Στην πρώτη γραμμή του workshop αναμένεται ότι θα βρεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χώρα μας, που έχουν ως σημεία αναφοράς την υγεία, την κλιματική κρίση, την πολιτική προστασία αλλά και την απασχόληση.
Αύριο είναι η συνάντηση κορυφής του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του. Είναι προγραμματισμένη για το πρωί στο νούμερο 10 της Downing Street και πραγματοποιείται σε μια συγκυρία έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες, θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Ουκρανικό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι βρετανικές θέσεις, καθώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα
Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί και ο συντονισμός των δύο χωρών, ενόψει της θητείας της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2025 – 2026.
Όσον αφορά στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο Λονδίνο είναι ότι είναι ένα πάγιο και διαρκές αίτημα, το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.