Λαδένια Κιμώλου με προσούτο Ευρυτανίας, βασιλικό και καπνιστό μετσοβόνε

Μια νόστιμη συνταγή για όλες τις ώρες.

Νίκος Ευσταθίου
Λαδένια Κιμώλου με προσούτο Ευρυτανίας, βασιλικό και καπνιστό μετσοβόνε

Μια νόστιμη συνταγή για όλες τις ώρες.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

65λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

25λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8 μερίδες

  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. ε.π. ελαιόλαδο για τη ζύμη +
    200 γρ. επιπλέον για τη γέμιση
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 γρ. φρέσκια ρίγανη
  • 300 γρ. ώριμες ντομάτες
  • 120 γρ. λευκό κρεμμύδι
  • 40 γρ. προσούτο Ευρυτανίας
  • 60 γρ. καπνιστό μετσοβόνε

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, 3/4 κ.γ. αλάτι και το ελαιόλαδο (160 γρ.) και δουλεύουμε το μείγμα στο μίξερ για 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους.

     

     

     

     

  2. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

  3. Παράλληλα, κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη φρέσκια ρίγανη και το ελαιόλαδο της γέμισης και ανακατεύουμε.

  4. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο ταψί, να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους, και απλώνουμε από πάνω το μείγμα με τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.

  5. Προσθέτουμε το καπνιστό μετσοβόνε και ψήνουμε τη λαδένια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 185°C, για 25 λεπτά. Tη βγάζουμε από το φούρνο και σκορπάμε στην επιφάνειά της το προσούτο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.