Από το βράδυ που ο Σωκράτης Φάμελλος έγινε πρόεδρος γνώριζε καλά πως δεν παραλαμβάνει τον σχετικά συμπαγή ΣΥΡΙΖΑ των εθνικών εκλογών του 2023. Ούτε καν τον ΣΥΡΙΖΑ των Ευρωεκλογών του 2024. Ο νωπός ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ηγείται πλέον από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (24/11) είναι ένα πολλαπλά «λαβωμένο» κόμμα που ακόμη βαριανασαίνει.
Η περιδίνηση στο σπιράλ εσωστρέφειας που οξύνθηκε κατά το τρίμηνο του φθινοπώρου (αρχές Σεπτεμβρίου – τέλη Νοεμβρίου), με συνέπεια ένα βαθύτατο ρήγμα στα θεμέλια από εκατέρωθεν ευθύνες, δεν έχει αφήσει πίσω της το ιδανικότερο περιβάλλον εργασίας. Τον νέο πρόεδρο τον συνοδεύει μεν μια πολύ νωπή εντολή από το 49.36% της βάσης του κόμματος, από τη άλλη όμως τού μεταβιβάζει το καθήκον να δράσει ακαριαία. Αλλού ψάχνει τις κατάλληλες συμμαχίες κι όχι στον αμείλικτο χρόνο που ασκεί πιέσεις.
@sokratisfamellos Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την συγκίνηση και τα συναισθήματα της εκλογικής βραδιάς. Αυτό είναι το backstage από όσα ζήσαμε. Σας ευχαριστούμε! #syriza_restart ♬ πρωτότυπος ήχος – Σωκράτης Φάμελλος
Η πρώτη ημέρα του Σωκράτη Φάμελλου στη νέα δουλειά
Στην περίπτωσή του το «από Δευτέρα» δεν ήταν μια κεκαλυμμένη δικαιολογία αναβολής πράξεων, είχε έννοια κυριολεκτική. Αφότου ο ίδιος, οι συνεργάτες του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποσύρθηκαν στα ενδότερα της Κουμουνδούρου κι η ξύλινη πόρτα έκλεισε πίσω τους, προχώρησαν άνευ καθυστέρησης οι πρώτες συνεννοήσεις. Κι αν η βραδιά επίτασσε μια σύντομη έξοδο για αποφόρτιση, η ατζέντα είχε ήδη γεμίσει με υποχρεώσεις που άρχιζαν το πρωί της Δευτέρας.
Στην Κουμουνδούρου ο Σωκρ. Φάμελλος επέστρεψε λίγο μετά τις 11:00. Τα κατατόπια γνώριμα, προσαρμογή δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη. Διαβαίνοντας από όλα τα γραφεία του κτηρίου, χαιρέτησε και χαιρετήθηκε με τους εργαζόμενους που τον καλωσόρισαν στο νέο πόστο του, ως ένοικο του 7ου ορόφου. Ευδιάθετος και χαμογελαστός, επιχείρησε να κρύψει την κόπωση από μια μακρά περίοδο προεκλογικής καμπάνιας με χιλιάδες χιλιόμετρα σε οδόστρωμα και αέρα.
Είχε ήδη μιλήσει στους δημοσιογράφους για το νέο ξεκίνημα, κάνοντας λόγο για «ανοικτά γραφεία» που θα εγγυηθούν τη σύνθεση και την ενότητα. Παρακάλεσε δε οι τοπικές οργανώσεις να παραμείνουν ανοικτές για να κεφαλαιοποιηθεί το μεγάλο κέρδος της διαδικασίας από τις σχεδόν 11.000 νέες εγγραφές. Ύστερα από τις τρεις διασπάσεις και τις πρόσφατες αποχωρήσεις εκατοντάδων μελών ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει την επανασύνδεση με τον κοινωνικό ιστό.
Τα ραντεβού με βουλευτές και οι δύο χαμένες έδρες
Με τη σκιά της εσωκομματικής κρίσης να σκεπάζει καθετί άλλο, ο κ. Φάμελλος έσκυψε πάνω στην επίλυση μιας περίπλοκης εξίσωσης. Η πόρτα του γραφείου του ελάχιστα έμεινε κλειστή ως σήμερα, το τηλέφωνο δεν έχει πάψει να χτυπά στην αφετηρία τη θητείας του.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απωλέσει ενδιάμεσα τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια πρωτοφανή ιστορικά ανατροπή, οι πρώτες επαφές αφορούσαν τη συγκράτηση δυνάμεων. Η πλειονότητα των -μέχρι τότε 29- βουλευτών που είχαν απομείνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον είχαν στηρίξει αναφανδόν. Σ’ αυτούς εξήγησε τη δομή και τους δυνητικούς ρόλους που έχει κατά νου να μοιράσει.
Ανάλογου ύφους κουβέντα ήταν κι αυτή που είχε με τον Παύλο Πολάκη την περασμένη Τρίτη. Για να εξηγηθούν και να μην παρεξηγηθούν στη συνέχεια της παράλληλης πορείας τους. Ο βουλευτής Χανίων εμφανίζεται πλέον ως το Νο2 και δεν σκοπεύει να χαραμίσει τη συγκυρία που «γεννήθηκε» μέσα από την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Η εμπλοκή του θα είναι εκτεταμένη.
Οι δυο τους συναντήθηκαν και την Παρασκευή, διαμορφώνοντας το πλαίσιο δράσης της νέας και κρίσιμης εβδομάδας που ακολουθεί μετά την εβδομάδα «εξοικείωσης». Τέτοιες κουβέντες, διευρυμένες μάλιστα με συμμετοχή πολλών στελεχών, θα επαναλαμβάνονται τακτικά.
Κατά προτεραιότητα πάντως ο νέος πρόεδρος χρειαζόταν ν’ απευθυνθεί στους υπόλοιπους, όσους στέκονταν στην έξοδο έχοντας παραιτηθεί από τα καθήκοντά τους. Ή σ’ εκείνους που βρίσκονταν για καιρό σε περισυλλογή. Την προσπάθειά του την έκανε χωρίς να χρονοτριβεί, είδε τους περισσότερους, απλώς δεν ήταν όλα στο χέρι του. Το αποτέλεσμα εν τέλει αμφίσημο.
Κέρδη αποκόμισε κάποια. Ο Γιώργος Γαβρήλος ανέλαβε σε πρώτη φάση εισηγητής στην Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό. Η Ράνια Θρασκιά ανέβαλε οποιαδήποτε σκέψη απόσχισης και προσέφερε χρόνο στη νέα ηγεσία. Η Έλενα Ακρίτα επαλήθευσε απλώς τη στάση της για παραμονή.
Τα κλειστά αυτιά του Σαρακιώτη και το «ναυάγιο» με Αποστολάκη
Δεν απέφυγε όμως και τις ζημίες. Ο Γιάννης Σαρακιώτης ήταν ο μοναδικός που δεν προσήλθε στο ραντεβού με «ευήκοα ώτα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σωκρ. Φάμελλος, απορρίπτοντας το «όλοι χωράνε» που άκουσε. Γρήγορα γρήγορα δημοσιοποίησε την απόφασή του κι ανεξαρτητοποιήθηκε. Ήταν ο πρώτος που θα έχανε ο νέος πρόεδρος κατά τη σύντομη θητεία του.
Λίγες ώρες πριν δηλαδή ο Ευάγγελος Αποστολάκης σηκώσει άγκυρα κι αναχωρήσει γι’ άλλα λιμάνια. Το στίγμα του δεν είχε εντοπιστεί επί μέρες. Είχε χαθεί στ’ ανοικτά, είπαν. «Η κλήση σας προωθείτε» άκουγαν όσοι του τηλεφωνούσαν.
Χαμένος στις σκέψεις του ο ναύαρχος, άφηνε αναπάντητες τις κρούσεις από την Κουμουνδούρου, απογοητεύοντας, θυμώνοντας και στο τέλος εκνευρίζοντας σφόδρα όσους περίμεναν τουλάχιστον να παραδώσει την έδρα του. Διότι θα έφευγε ούτως ή άλλως όπως είχε προϊδεάσει με τη στάση του. Μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα είχε επικοινωνήσει ο πρώην υπουργός Άμυνας, αλλά κι αυτού την προτροπή δεν την μέτρησε.
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα
Στον πρώην πρωθυπουργό ο Σωκράτης Φάμελλος υπολογίζει πολύ. Δύο φορές τον είδε αυτήν την εβδομάδα – την ίδια ημέρα μάλιστα (Πέμπτη) κι ενώ είχαν μιλήσει τηλεφωνικά. Πρώτα τον είδε κατ’ ιδίαν, το πρωί στο πολιτικό γραφείο του. Η εθιμοτυπική, πλην άκρως συμβολική, συνάντησή τους δεν συνδυάστηκε μόνο με ευχές για δύναμη και καλή θητεία.
Ενείχε μεταξύ άλλων τη δέσμευση της συμβολής «σε κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθιστά την προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων». Η επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς τον νοιάζει από καιρό τον Αλ. Τσίπρα κι αυτό το στοιχείο δεν το αγνοεί ο πρώην υπουργός της κυβέρνησής του.
View this post on Instagram
Το βράδυ οι δύο άνδρες συνυπήρξαν επίσης στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κοτζιά. Σε μια εκδήλωση με έντονο το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν παρόντα στελέχη της Νέας Αριστεράς, το γεγονός πως κάθισαν δίπλα δίπλα συνέβη. Δεν είναι τυχαία αντίθετα η αλληλοεκτίμηση, ούτε περιορίζεται σε καρέκλες κι ενσταντανέ της στιγμής που καταγράφονται από κάμερες και φωτογραφικές.
Ο νυν πρόεδρος του κόμματος δεν κρύβει, στις τοποθετήσεις του, ότι τον ακολουθεί η παρακαταθήκη του επί 15ετία ηγέτη. Ταυτίζεται και υιοθετεί, πιστεύοντας όμως και σ’ ένα συνολικό rebranding του ΣΥΡΙΖΑ με ορατά και αποτελέσματα.
Η επανασύνδεση με Τεμπονέρα
Σαν αυτό εν πολλοίς που καιρό έχει καταθέσει ως πλατφόρμα ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο τελευταίος είχε παραιτηθεί από όλες τις θεσμικές θέσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μεσοβδόμαδη επαφή του με τον Σωκράτη Φάμελλο δείχνει εφικτό να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τα όργανα. Η συμφωνία επί των προϋποθέσεων επανεκκίνησης που θα οδηγήσει εν τέλει «σ’ έναν μεγαλύτερο ΣΥΡΙΖΑ με εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και προοπτική» αυτό κατέδειξε. Μένει ν’ αποδειχθεί εφικτό, καθώς ο Αχαιός εργατολόγος θεωρείται «κεφάλαιο» για τον χώρο.
Η επιδίωξη για ένα διευρυμένο αποτύπωμα από τον νέο πρόεδρο καθρέπτισαν παράλληλα οι εμβόλιμες συναντήσεις του τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, όσο και με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιούσεφ Ντόρκχομ. Κυπριακό και Μεσανατολικό απασχολούν παραδοσιακά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι λύσεις πλέον επείγουν. Όπως και το αναγκαίο πλάνο διάσωσης των κομματικών Μέσων (Αυγή, Κόκκινο) με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Τι ακολουθεί τώρα
Η συνεδρίαση τόσο της Πολιτικής Γραμματείας όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχουν προγραμματιστεί διαδοχικά για την Τρίτη και την Τετάρτη, θα προσδώσουν μορφή στη στρατηγική. Ο Σωκράτης Φάμελλος θα εισηγηθεί αρμοδιότητες σε τομείς ευθύνης με πρόσωπα που σκοπεύει ν’ αξιοποιήσει, αναζητώντας μέσω των προτάσεών του τις συγκλήσεις εκείνες που θα αποκαταστήσουν ισορροπίες και θα εντείνουν την προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων.
Η έγκριση από την ΠΓ είναι το πρώτο στάδιο και η επικύρωση από την ΚΟ το αμέσως επόμενο. Ακριβώς πριν από μια ζωτικής σημασίας χρονική περίοδο για το κοινοβουλευτικό έργο και την ολομέτωπη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η εβδομάδα που αρχίζει αύριο είναι αυτής της επανατοποθέτησης στα πράγματα, αυτή που στη διάρκειά της ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να συστηθεί ξανά.