Όταν το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019 φλόγες τύλιξαν την ξύλινη οροφή και γκρέμισαν ολόκληρα τμήματα της Παναγίας των Παρισίων, σκορπώντας σοκ και θλίψη ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να ξαναχτίσει το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μέσα σε πέντε χρόνια. Πράγματι, πέντε χρόνια και οκτώ μήνες μετά την καταστροφή, ο γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη περιήγηση στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού, η δημόσια επαναλειτουργία του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου.

«Το σοκ της επαναλειτουργίας θα είναι τόσο μεγάλο όσο αυτό της πυρκαγιάς, αλλά θα είναι ένα σοκ ελπίδας» δήλωσε ο πρόεδρος – και η αλήθεια είναι πως η Γαλλία ανάγκη για ένα «σοκ ελπίδας», αφού είναι πολύ κοντά στο να βιώσει μια δεύτερη μεγάλη πολιτική κρίση μέσα σε έξι μήνες. Η κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να πέσει πριν από τα Χριστούγεννα – ή ακόμη και την επόμενη εβδομάδα –, εάν οι πολιτικοί αντίπαλοί της δεν υποστηρίξουν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2025 και καταφύγουν σε πρόταση μομφής.

Με δεδομένη την έλλειψη αυτοδυναμίας, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να επιχειρήσει να «περάσει» τον κρατικό προϋπολογισμό παρακάμπτοντας την κοινοβουλευτική οδό και κάνοντας χρήση ενός συνταγματικού άρθρου που του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Στην περίπτωση αυτή, τα κόμματα της αριστεράς έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα καταθέσουν πρόταση μορφής σε βάρος του. Αν την υπερψηφίσει και η ακροδεξιά, τότε η Γαλλία θα βρεθεί χωρίς κυβέρνηση και χωρίς κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.

Υπενθυμίζεται πως μετά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, τα οποία δεν είχαν σαφή νικητή, ο πρόεδρος Μακρόν επέλεξε τον Μπαρνιέ των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, με τους οποίους συμμάχησε στην κυβέρνηση. Τα δυο αυτά κόμματα όμως, που απαρτίζουν την κυβερνητικό συνασπισμό, δεν συγκεντρώνουν αρκετές έδρες για να εχουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται είτε τη στήριξη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, είτε της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ αναγνώρισε την εύθραυστη θέση της κυβέρνησής του σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη, προειδοποιώντας πως εάν υπερψηφιστεί μια πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο, χάρη σε αυτό που αποκάλεσε «συμμαχία» μεταξύ της αριστεράς και της ακροδεξιάς, «θα υπάρξει μεγάλη καταιγίδα και πολύ σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», προειδοποίησε.

Η Λεπέν κρατά τα κλειδιά της κυβέρνησης

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση βασιζόταν στην υποστήριξη της ακροδεξιάς για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Ωστόσο, η Λεπέν απείλησε αυτή την εβδομάδα ότι θα στηρίξει την πρόταση μομφής, εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025. Μεταξύ άλλων, ζήτησε πάγωμα των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια και αύξηση των κρατικών συντάξεων από τον Ιανουάριο.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Μπαρνιέ προσέφερε συμβιβασμό, υποσχόμενος να μην αυξήσει τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο ο Μπαρντελά της Εθνικής Συσπείρωσης, αν και χαρακτήρισε «νίκη» την παραχώρηση του Μπαρνιέ, επεσήμανε ότι «παραμένουν κι άλλες κόκκινες γραμμές», συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, της μετανάστευσης, των συντάξεων και του μορατόριουμ στις αυξήσεις φόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν υποστήριξε ότι η διαφωνία με την κυβέρνηση δεν είναι λόγος για να «βυθιστεί η χώρα σε ένα δημοσιονομικό και οικονομικό άγνωστο».

Όλα αυτά ενώ η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειώσει το κολοσσιαίο χρέος της.

Διχασμένοι οι Γάλλοι για τον Μπαρνιέ

Στο μεταξύ, η γαλλική κοινή γνώμη είναι διχασμένη ως προς την άποψή της για τον Μπαρνιέ.

Περίπου το 53% των Γάλλων θέλουν πτώση της κυβέρνησής του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για το Sud Radio. Ωστόσο, δημοσκόπηση του του BFM TV διαπιστώνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εκτιμούν πως πρέπει να αποφευχθεί ανατροπή της κυβέρνησης.