Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, οι δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και «αύρες» για να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης της Γεωργίας να αναβάλλει μέχρι το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Riot police have begun cracking down on protesters on Rustaveli Ave, #Tbilisi using tear gas & pepper spray to push them away from the Parliament building. However, protesters are returning toward Parliament as soon as the use of gas and spray subsides.#GeorgiaProtests #Georgia pic.twitter.com/uOJusjcNum
— Netgazeti (@netgazeti) November 29, 2024
Η Γεωργία διανύει περίοδο κρίσης, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το κυβερνών «Γεωργιανό Όνειρο». Η φιλοδυτική αντιπολίτευση και η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κατήγγειλαν παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.
Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν γεωργιανές και ευρωπαϊκές σημαίες, συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Γεωργίας, στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και εκτόξευαν πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών.
The riot police are assaulting protesters#GeorgiaProtests
00:50am pic.twitter.com/BAxtTijQwo
— PUBLIKA (@Publika_ge) November 29, 2024
Η Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε απόψε ότι στηρίζει το αντικυβερνητικό «κίνημα αντίστασης».
Η Ελένε Χοστάρια, ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του «Συνασπισμού για την Αλλαγή», έσπασε το χέρι της στη χθεσινοβραδινή καταστολή των κινητοποιήσεων, την οποία συνέκρινε με την τακτική που ακολουθεί η αστυνομία στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, με το χέρι της κρεμασμένο από τον λαιμό, είπε: «Δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα τα παρατήσουμε. Αλλά πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκεφτεί πώς θα στηρίξει τους ανθρώπους που πιστεύουν πραγματικά στις ευρωπαϊκές αξίες».
We will never, NEVER give up!#GeorgiaProtests
Now pic.twitter.com/nkBRdN8fuP— Tata Chemia 🇬🇪🇪🇺🇺🇦 (@tchemia) November 28, 2024
Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προκάλεσε οργή σε πολλούς στη Γεωργία, αφού είναι ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος στόχος της χώρας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και Δικαιοσύνης υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές καταγγέλλοντας το πάγωμα ως αντισυνταγματικό. Ορισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφεραν ότι αναστέλλουν τα μαθήματα λόγω των ταραχών, ενώ ομοσπονδίες επιχειρήσεων κάλεσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Γεωργία χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» τη στάση του κυβερνώντος κόμματος και καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ