Ρωσία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος στην περιοχή εκτόξευσης των πυραύλων Oreshnik

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου στην περιοχή της Ρωσίας απ' όπου γίνεται η εκτόξευση των πυραύλων Oreshnik - Με επιστολή του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ καλεί το ΝΑΤΟ να του απευθύνει πρόσκληση ένταξης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Έκλεισε ο εναέριος χώρος στη ρωσική περιοχή από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι Oreshnik, το απόγευμα της Παρασκευής 29/11.

Η προαναγγελία της συγκεκριμένης απόφασης τις προηγούμενες μέρες, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για μία ακόμα εξαπόλυση επίθεσης με τον συγκεκριμένο υπερηχητικό πύραυλο.

Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με πυρηνικό όλεθρο, αν η Ουκρανία αποκτήσει πυρηνικά όπλα από τη Δύση.

«Φυσικά, θα απαντήσουμε στις συνεχιζόμενα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους, όπως έχει ήδη ειπωθεί, μεταξύ άλλων και με το να συνεχίσουμε ενδεχομένως να δοκιμάζουμε τον Oreshnik σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου» δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση της συμμαχίας ασφάλειας των πρώην σοβιετικών χωρών στο Καζακστάν, χθες Πέμπτη.

Ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Oreshnik εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά προς την ουκρανική πόλη Ντνίπρο την περασμένη εβδομάδα, στις 21 Νοεμβρίου, και σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.

Όπως ανέφερε ο Πούτιν, σε περίπτωση μαζικής χρήσης του Oreshnik, η ισχύς του πλήγματος θα είναι συγκρίσιμη με τα πυρηνικά όπλα.

Η θερμοκρασία των στοιχείων κρούσης του πυραύλου φτάνει τους τέσσερις χιλιάδες βαθμούς.

Ο βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik καταστρέφει ακόμη και «ιδιαίτερα προστατευμένα και βαθιά κρυμμένα αντικείμενα», ενώ «ό,τι βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης διασπάται σε στοιχειώδη σωματίδια και μετατρέπεται σε σκόνη».

Δύο ουκρανικοί οικισμοί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας

Ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο δύο οικισμών, της Βερχοκαμιάνκα και της Ροζντόλνε, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.

Η Ρωσία κατέρριψε δέκα αμερικανικής κατασκευής βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε ακόμη το υπουργείο.

Ουκρανικά πλήγματα σε σταθμό πετρελαίου στο Ροστόφ

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Άτλας στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

«Ο Άτλας είναι τμήμα του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που εφοδιάζει με πετρελαϊκά προϊόντα τον ρωσικό στρατό», ανέφερε ανακοίνωση του στρατού στην εφαρμογή Telegram.

Η Ουκρανία έπληξε επίσης έναν σταθμό ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Buk στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Ζαπορίζια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Eπιστολή του Ουκρανού ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα προέτρεψε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ να απευθύνουν πρόσκληση στο Κίεβο να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το κείμενο επιστολής το οποίο είδε το Reuters.

Η επιστολή αντικατοπτρίζει μια νέα προσπάθεια του Κιέβου να εξασφαλίσει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί μέρος του «σχεδίου νίκης» που περιέγραψε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η Ουκρανία λέει ότι δέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως το τέλος του πολέμου αλλά η υποβολή μιας πρόσκλησης τώρα θα έδειχνε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας από τους κύριους στόχους του, που είναι να αποτρέψει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Το ΝΑΤΟ έχει διακηρύξει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία και ότι βρίσκεται σε μια «αμετάκλητη» πορεία προς την ένταξη. Αλλά δεν έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση ούτε έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της.

Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ λένε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της συμμαχίας να προσκαλέσουν την Ουκρανία σε αυτό το στάδιο. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα απαιτούσε τη συγκατάθεση και των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Αλλά ο Σιμπίχα στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στα αγγλικά, υποστηρίζει ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή να γίνει η πρόσκληση.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόσκληση θα πρέπει να γίνει σ’ αυτή τη φάση», γράφει.

«Θα αποτελέσει την κατάλληλη απάντηση των Συμμάχων στη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, η τελευταία απόδειξη της οποίας είναι η εμπλοκή δεκάδων χιλιάδων βορειοκορεατικών στρατευμάτων και η χρήση της Ουκρανίας ως πεδίο δοκιμών νέων όπλων», προσθέτει ο Σιμπίχα.

«Σας προτρέπω να υποστηρίξετε την απόφαση να προσκαλέσετε την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία ως ένα από τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου 2024», έγραψε ο Σιμπίχα.

Ο Ζελένσκι διορίζει νέο διοικητή των χερσαίων δυνάμεων

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε σήμερα τον υποστράτηγο Miχαήλο Ντραπάτι νέο διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται εσωτερικές αλλαγές για να επιτύχει πλήρως τους στόχους του κράτους μας» δήλωσε ο Ζελέσνκι μέσω ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος διόρισε τον συνταγματάρχη Όλεγκ Απόστολ αναπληρωτή αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο υποστράτηγος Ντραπάτι, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου, οργάνωσε την άμυνα στην κατεύθυνση του Χαρκόβου και ανέκοψε τη ρωσική επιθετική επιχείρηση, ενώ ο συνταγματάρχης Αποστόλι διοικούσε μέχρι σήμερα την 95η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία εφόδου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.