Ο Μητσοτάκης, το Rafale και ο πόνος στη μέση

Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε αεροπορική βάση, στη βάση των πιο σύγχρονων μαχητικών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και δεν... πέταξε με ένα από αυτά. Κι ας έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να πετάξει με μαχητικό, όπως έκανε και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ήταν Πρωθυπουργός.

Αυτό το πλάνο της τηλεοπτικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού, μέσα σε ένα shelter στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, δίπλα από ένα ολοκαίνουργιο Rafale, μαθαίνω ότι ο ίδιος το επέλεξε. Αλλά τα σπουδαία γεγονότα που είπε, δηλαδή αυτό της διαγραφής του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ήρθαν αμέσως μετά τη συνέντευξη. Δεν μπορούσε να βγει η συνέντευξη χωρίς το θέμα Σαμαρά. Δεν μπορούσαν όμως να ξαναπάνε στην Τανάγρα, να βρουν το ίδιο Rafale και να γυρίσουν μια ακόμα σκηνή. Έτσι το δεύτερο μέρος έγινε αναγκαστικά στο Μαξίμου.

Σημασία όμως έχει γιατί επέλεξε την Τανάγρα και τα Rafale για να παραχωρήσει μια καθαρά πολιτική συνέντευξη. Ήθελε πιθανόν να δώσει μία στήριξη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, που προσφάτως δέχθηκε μια φραστική επίθεση από τον Άδωνη Γεωργιάδη, όταν έκανε λόγο για κρυπτόμενο υπουργό. Και τούτο γιατί ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και σε στρατιωτικά θέματα (θητεία, εξοπλισμοί, Belh@rra, αναδιάρθρωση ενόπλων δυνάμεων κτλ.)

Εκείνο όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε αεροπορική βάση, στη βάση των πιο σύγχρονων μαχητικών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και δεν… πέταξε με ένα από αυτά. Κι ας έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να πετάξει με μαχητικό, όπως έκανε και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ήταν Πρωθυπουργός. Τι ακριβώς συνέβη; Ο Πρωθυπουργός υποφέρει ακόμα από τη μέση του (έχει βελτιωθεί λιγάκι η κατάσταση, αλλά υποφέρει) και έτσι δεν θα μπορούσε να καθίσει στο πιλοτήριο ενός μαχητικού. Έως τώρα με το Rafale, ο μόνος υπουργός που κατάφερε να πετάξει ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

***

Habemus Commission

Επιτέλους έχουμε νέα σύνθεση του Κολλεγίου των Επιτρόπων περίπου 6 μήνες μετά τις Ευρωεκλογές και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και των Κρατών Μελών που κάποιες στιγμές έφτασαν στην «κόψη του ξυραφιού». Υπέρ της σύνθεσης της Κομισιόν ψήφισαν 370 ευρωβουλευτές, κάτι λιγότεροι απ’ ότι είχαν ψηφίσει για την Πρόεδρο Von der Leyen (401). Αυτή είναι η μικρότερη πλειοψηφία των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο αρκετοί χαρακτήρισαν ως συστημική «αδυναμία.» Σε κάθε περίπτωση το Ευρωκοινοβούλιο δεν απέρριψε κανέναν Επίτροπο στις ακροάσεις, πράγμα επίσης σπάνιο στην ιστορία του.

Ενδιαφέρον έχει ότι 4 από τους Επιτρόπους είναι και ευρωβουλευτές, οπότε ουσιαστικά, ψήφισαν τον εαυτό τους! Οι Ισπανοί ψήφισαν κατά λόγω της τραγωδίας στη Βαλένθια, οι Ιταλοί υπέρ κι ας προέρχεται ο Αντιπρόεδρος Fitto από το κόμμα της Meloni και συνολικά λιγότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές από την Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία Βέλγιο, Σλοβενία και Τσεχία στήριξαν τελικά την συνολική πρόταση της Ούρσουλας για τη σύνθεση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Σημειώνω ότι η Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Έλληνα Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού λόγω της προϋπηρεσίας του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών! Οι νέοι Επίτροποι πιάνουν δουλειά από Δευτέρα, οπότε είναι εβδομάδα μετακομίσεων…

***

Όταν ο Φάμελλος συνάντησε τον Τσίπρα

Πολλοί ίσως να είναι αυτοί που διερωτήθηκαν γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πολιτικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας και όχι, για παράδειγμα, στο γραφείο του στη Βουλή. Γιατί ο κ. Τσίπρας ως πρώην Πρωθυπουργός δικαιούται και έχει γραφείο στη Βουλή. Αλήθεια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ακόμα πώς με τη στάση του αυτή ο Σωκράτης Φάμελλος δείχνει ότι ο πραγματικός αρχηγός είναι ο Τσίπρας; Άλλοι βεβαίως επικροτούν την στάση αυτή, λέγοντας πως ο κ. Φάμελλος έδωσε τα «διαπιστευτήριά του» μόλις πήρε τα ηνία του κόμματος στον Αλέξη Τσίπρα ως ένδειξη σεβασμού σε ένα αρχηγό που κατάφερε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3% κυβέρνηση.

Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή για όλους αυτούς που νομίζουν ότι ο Τσίπρας είναι πιθανόν να κάνει κάποια στιγμή κάνει το μεγάλο come back.

***

Ούτε ένας Έλληνας μουσουλμάνος στον… ISIS

Μήνυμα με νόημα για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου της Ε.Ε. για το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο κ. Δένδιας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων στη ΛΑΕΔ, με θέμα «Τα Δυτικά Βαλκάνια στο υφιστάμενο πλαίσιο προκλήσεων και απειλών ασφαλείας» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της περιοχής με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Τόνισε όμως: Μπορούμε να τους πούμε και πρέπει να τους πούμε ότι αυτός ο δρόμος προς το κοινό ευρωπαϊκό όνειρο περνάει από πύλες. Και οι πύλες αυτές είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι Συνθήκες που έχουν υπογραφεί και οι σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Θα πρέπει να περάσουν από αυτές τις πύλες».

* Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στη μουσουλμανική μειονότητα της ελληνικής Θράκης. Όπως επισήμανε, παρότι υπήρξαν πολλοί εθελοντές από τις διεθνείς κοινότητες των Βαλκανίων οι οποίοι εντάχθηκαν στον ISIS, ούτε ένας δεν προήλθε από τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό» τόνισε.

***

Όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης διορίστηκε πρόξενος στην Αργεντινή

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα απευθύνει σήμερα χαιρετισμό στην παρουσίαση της έκθεσης «150 χρόνια διπλωματικών και προξενικών σχέσεων Ελλάδας – Αργεντινής». Σημειώνω πως την ίδια ημερομηνία 150 χρόνια πριν, στις 29 Νοεμβρίου 1874, η κυβέρνηση της Αργεντινής αναγνώρισε τον Πέτρο Βασιλικό ως πρώτο Άμισθο Πρόξενο της Ελλάδας στην Αργεντινή. Επιπλέον, εάν κοιτάξετε στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρώτος Έλληνας Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αργεντινή, Σταμάτιος Κιουζές-Πεζάς, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Αργεντινής το 1920. Το 1932, Άμισθος Πρόξενος της Ελλάδας στην Αργεντινή διορίστηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πως, από τον Απρίλιο 1941 έως τον Ιανουάριο 1944, είχε ανατεθεί η προστασία των ελληνικών συμφερόντων στη Γαλλία στην Αργεντινή. Γι’ αυτό τον λόγο παρασημοφορήθηκαν ο Γενικός Πρόξενος και ο Πρόξενος της Αργεντινής στο Παρίσι από την Ελλάδα, κατόπιν εισήγησης της εκεί ελληνικής Πρεσβείας. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και βασίζονται σε μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και κοινές αξίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αργεντινή διαθέτει πλέον τη μεγαλύτερη εθνική αποστολή στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNIFICYP). Η δε ελληνική Ομογένεια της Αργεντινής είναι από τις πολυπληθέστερες της Λατινικής Αμερικής και λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Απρίλιο 2024, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες είχε επίσης διοργανώσει εκδήλωση για τη συμπλήρωση 150 ετών από τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Diana Mondino. Μάλιστα, η κα Mondino ανέφερε κατά την ομιλία της πως η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την Αργεντινή.

***

Η Αγαπηδάκη, ο Πολάκης και ο Ηλιόπουλος

Ήταν η σειρά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη να τα βάλει από την Ολομέλεια της Βουλής με τους Συριζαίους, όπως τον Πολάκη και τον Ηλιόπουλο. Και τα πήγε μια χαρά, τόσο που θα ζήλευε ακόμα και ο Άδωνις μερικές από τις ατάκες που εκτόξευσε, όπως αυτή που προέτρεψε τον Ηλιόπουλο να πάει σε κάποια από τα πολλά θέατρα της Αθήνας να κάνει την παράστασή του, ή για τις μπότες της ακρίβειας που είπε ο Πολάκης ότι πατούν τον λαιμό του λαού, λέγοντάς του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προτρέψει τον «αψύ Σφακιανό» να αλλάξει λίγο τον τρόπο που προσεγγίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Είπε τέλος στη Βουλή πως δεν έχει σημασία ποια κυβέρνηση έκανε τις προληπτικές εξετάσεις για τους πολίτες, ούτε ποιος ή ποια ήταν υπουργός, αλλά ότι αυτή η πρωτοβουλία έσωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

***

Η πρώτη σύσκεψη σερβιτόρων στη Βουλή

Τέτοια σύσκεψη πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Οι σερβιτόροι του Κοινοβουλίου επέλεξαν το καφενείο της Βουλής για να συζητήσουν εν συσκέψει διάφορα εργασιακά θέματα που τους απασχολούν (τριετίες). Δίκαια αιτήματα, το παλεύουν μόνοι τους. Το περίεργο είναι ότι από δίπλα τους πέρασαν ένα σωρό βουλευτές όλων των κομμάτων. Ουδείς σταμάτησε να τους ρωτήσει τι συμβαίνει. Ουδείς στάθηκε υποστηρικτής των αιτημάτων τους. Κι ας τους εξυπηρετούν όλους με προθυμία και ευγένεια.

***

Το ΝΑΤΟ πήγε στη Θεσσαλονίκη

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ασσήρου της Κεντρικής Μακεδονίας, άσκηση άνευ στρατευμάτων του ΝΑΤΟ (σε επιτελικό επίπεδο) με την ονομασία «GORDIAN KNOT 2024» (εστί μεθερμηνευόμενον ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ).

Τι είναι όλο αυτό, θα μου πείτε; Μα είναι το στρατηγείο Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR), που προσφέρει η Ελλάς στη Συμμαχία τα τελευταία 20 χρόνια (με έδρα το Πεδίον του Άρεως στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και το θρυλικό Γ’ Σώμα Στρατού). Εκτός από το μόνιμο προσωπικό του υπόψιν στρατηγείου, συμμετείχαν στην άσκηση στελέχη και από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Μαθαίνω μάλιστα ότι χθες στην τελική φάση, υπήρχαν πολλοί επίσημοι, ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωστίδης, πρόξενοι χωρών, ακόλουθοι αμύνης, ξένοι ανώτατοι αξιωματικοί και άλλοι.

Στη δεξίωση δε που ακολούθησε (τύπου μπουφέ) υπήρχαν αρκετά νόστιμα εδέσματα (κυρίως finger food), που τιμήθηκαν δεόντως. Οι ασκήσεις αυτές σας έχω ξαναπεί: υπογραμμίζουν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδος για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Εάν έμενε στη Θεσσαλονίκη ακόμα λίγες ώρες ίσως το ΝΑΤΟ να παρευρισκόταν και στα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης κι ας δεν θα έχει καλό καιρό, όπως λένε οι καιρικές προβλέψεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.