Την «ισχύ εν τη ενώσει» προτάσσει διαρκώς η Κουμουνδούρου που σε αυτές τις πρώτες ημέρες του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκπέμψει ένα κλίμα συσπείρωσης, κοινής πορείας και παράλληλης δράσης.
Ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν έχει πάψει να συναντάται και να συνομιλεί με συνεργάτες, στελέχη και εναπομείναντες βουλευτές, καταστρώνοντας το πλάνο επανεκκίνησης που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μέσα από τη διανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων.
Οι αναμενόμενες ανεξαρτητοποιήσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη και του Γιάννη Σαρακιώτη υπολογίζεται πως θα είναι οι τελευταίες σε αυτή τη φάση, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει πλέον το προεδρικό περιβάλλον δεν υποδεικνύουν κάτι διαφορετικό. Εκτιμάται ότι έχουν φέρει αποτέλεσμα οι επαφές με βουλευτές που κινούνταν προς την πόρτα της εξόδου, με αποτέλεσμα να κερδίζεται χρόνος και συγκρατούνται δυνάμεις.
Το νέο ραντεβού Φάμελλου – Πολάκη
Ο Παύλος Πολάκης, που επιδιώκει να έχει λόγο και τού προσφέρεται αυτή η δυνατότητα, είναι ενήμερος και συμπλέει. Την Παρασκευή (29/11) μάλιστα οι δύο άνδρες βρέθηκαν εκ νέου στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και αντάλλαξαν απόψεις επί του προγραμματισμού της επόμενης εβδομάδας.
Ούτως ή άλλως έχει κανονιστεί να συνεδριάσουν τόσο η Πολιτική Γραμματεία, το απόγευμα της Τρίτης, όσο και η ΚΟ το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00).
Η σύγκληση των δύο οργάνων είναι η πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές και την αλλαγή σελίδας. Στη διάρκειά τους θα υπάρξουν εισηγήσεις για τη δομή λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στη Βουλή, καθώς τα κενά σε θέσεις και τομείς είναι ουκ ολίγα και πρέπει να καλυφθούν επαρκώς σε μια κρίσιμη περίοδο για την εικόνα του κόμματος.
Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Σωκράτης Φάμελλος είδε και τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιούσεφ Ντόρκχομ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα χωρίς χρονοτριβή, με άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνάδουν με τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας, επιστροφή όλων των ομήρων και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό.
Παράλληλα εξήγησε την ανάγκη σεβασμού από όλα τα μέρη των σχετικών προβλέψεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά και τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την άμεση επανεκκίνηση συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του ζητήματος. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος για την δημιουργία ανεξάρτητου και δημοκρατικού κράτους της Παλαιστίνης, εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ το οποίο θα ζει ειρηνικά δίπλα στο κράτος του Ισραήλ με όρους ίσης ασφάλειας.