Εντυπωσιακή πετιμεζόπιτα
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
20λΧρόνος Μαγειρέματος:
45λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 8 μερίδες
- 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
+ λίγο επιπλέον για το ταψί - 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 3/4 φλιτζ. πετιμέζι
- 3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο
του + λίγο επιπλέον για το ταψί - 4 αβγά
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη + λίγη
επιπλέον για το σερβίρισμα - 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη για 3 λεπτά, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, την κανέλα και το γαρίφαλο, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
Στο τέλος ενσωματώνουμε το αλεύρι εναλλάξ με το κονιάκ.
Όταν ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά, αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί. Χτυπάμε στον πάγκο το σκεύος για να ισιώσει η επιφάνεια του μείγματος και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας, να φουσκώσει και να ψηθεί ως μέσα. Την τσεκάρουμε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο της. Αν δεν βγει στεγνό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε την πετιμεζόπιτα σε πιατέλα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.