Ίσως λίγοι να πρόσεξαν δύο κυρίους που κάθονταν σε μια γωνιά του εστιατορίου ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μόντρεαλ του Καναδά και συνομιλούσαν χαμηλόφωνα την ώρα που απολάμβαναν τον καφέ και το τσάι τους με τα ζεστά κρουασάν. Ωσάν να ήθελαν να μην γίνουν αντιληπτοί (αλλά δεν τους ένοιαζε κιόλας, εάν κάποιοι τους έβλεπαν) και συνομιλούσαν ωσάν να γνωρίζονταν από καιρό.

Ήταν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΝΑΤΟ Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το πρώην γεράκι της τουρκικής κυβέρνησης, που όποτε μιλούσε για τα ελληνοτουρκικά έκανε προκλητικές δηλώσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, και εάν δεν κάνω λάθος ήταν και αυτός του δόγματος «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Άλλαξαν όμως τα πράγματα, άλλαξε και ο Τσαβούσογλου, τώρα που δεν έχει την εξουσία και τη δύναμη του υπουργού Εξωτερικών.

Άλλωστε εάν ενθυμείστε πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν πως θα ήταν ο διάδοχος του Ερντογάν, αλλά έπεσαν έξω, όπως και τώρα λένε πως διάδοχος του Ερντογάν θα είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών (και πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών) Χακάν Φιντάν.

Μόλις κάθισαν στο τραπέζι για να απολαύσουν το καναδέζικο breakfast τους, ο Τσαβούσογλου έβγαλε από την τσάντα του ένα κουτί, δώρο όπως είπε για τον Δημήτρη Καιρίδη. Ήταν λουκούμια, κάτι που οι Τούρκοι συνηθίζουν να προσφέρουν σε συνομιλητές τους σε τέτοιου είδους συναντήσεις.

Ο κ. Καιρίδης πήρε τα λουκούμια (δεν είμαι βέβαιος, εάν είχε αρχίσει αμέσως να τα δοκιμάζει) και άρχισε η συζήτηση. Ο Τσαβούσογλου είχε μαλακώσει, δεν θύμιζε τίποτα από τον παλιό εαυτό του, ακόμα και για τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο υπερθεμάτισε λέγοντας πως τώρα είναι η συγκυρία, τώρα που βρίσκονται στην εξουσία οι Μητσοτάκης και Ερντογάν να διατηρήσουν τα ήρεμα νερά. Ειδικά όταν μίλησε για την Γαλάζια Πατρίδα άφησε έκπληκτο τον συνομιλητή του λέγοντας ότι ένας απόστρατος του ναυτικού δημιούργησε τους χάρτες και ότι τέτοια θέματα δεν βοηθούν στον διάλογο. Είχε όμως ένα παράπονο.

Ό,τι με τη βίζα στα δέκα νησιά, φεύγουν οι πιο πλούσιοι Τούρκοι για τα ελληνικά νησιά, ξοδεύουν στην Ελλάδα και δεν μένουν στην Τουρκία. Για την Τουρκία, όπως είπε, το βασικό θέμα τώρα είναι το Κουρδικό, ενώ υπήρξε και συζήτηση για την εκλογή του Τραμπ και βεβαίως για τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα- Λίβανο. Το περίεργο είναι ότι την ώρα που τα έλεγε όλα αυτά ο Τσαβούσογλου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ εκτόξευε απειλές για Αιγαίο, Αλεξανδρούπολη και για ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο, με αποτέλεσμα να πάρει απάντηση από… πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είχε ωστόσο μια επιθυμία ο κ. Τσαβούσογλου. Ήθελε να ξανάρθει στην Ελλάδα, την πρώτη φορά που ήρθε πέρασε υπέροχα και νοσταλγούσε, όπως είπε, το δείπνο που του παρέθεσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον Διόνυσο κάτω την Ακρόπολη, με ένα νοστιμότατο μενού που είχε, σολομό, ριζότο με γαρίδες, σφυρίδα και αυστηρά μόνο νερό. Και τούτο παρά την επίσπευση των διαδικασιών του δείπνου, επειδή ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να παρακολουθήσει μπάσκετ. Και βεβαίως η ατάκα που έμεινε σε αυτό το δείπνο: «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας».

***

Η ευθυγράμμιση Αθηνών- Λευκωσίας για το Κυπριακό

Σε Αθήνα και σε Λευκωσία υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση στο Κυπριακό. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπάρχει απόλυτη ευθυγράμμιση των δυο κυβερνήσεων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων και τη διαιώνιση ενός δράματος». Μήπως, είπαν μερικοί απαντά έτσι και στον κ. Σαμαρά;

Ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Ακλόνητοι παραμένουμε σε θέματα κυριαρχίας, τήρησης διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας. Όποιος έχει ισχυρά επιχειρήματα, δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει στον δημόσιο ειλικρινή διάλογο. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, στην προοπτική να ανοίξουν και ήρεμοι ορίζοντες».

***

Τα διδάγματα του Καραπαναγιώτη στο… Μαξίμου

Ένας από τους πλέον επιτυχημένους διευθυντές του «Βήματος», ο Λέοντας Καραπαναγιώτης πολλές φορές συμβούλευε τους συντάκτες να γράφουν μικρά, κατανοητά κείμενα με την ατάκα, όταν κάποιος του παρέδιδε μεγάλο κείμενο «δεν είχες χρόνο να γράψεις λιγότερα;». Το ίδιο έλεγε και για τους λόγους των πολιτικών, ότι σε μια ομιλία εάν ξεπεράσει τα 15 λεπτά δεν είναι κατανοητός, οι ακροατές στην πραγματικότητα δεν ακούνε, δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν.

Γιατί σας τα λέω αυτά; Επειδή τα διδάγματα του Καραπαναγιώτη αρχίζει να τα εφαρμόζει και ο Πρωθυπουργός. Μαθαίνω ότι η ομιλία του για τα εγκαίνια της Θεσσαλονίκης, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου δεν θα ξεπεράσει τα 15 λεπτά. Άλλωστε εκείνη την ημέρα τόσοι πολλοί θα μιλήσουν, που μάλλον θαρρώ πως είναι αδύνατο να τους παρακολουθήσει κανείς.

***

Τα 180 καταφύγια στην Ελλάδα

Να δοθούν οδηγίες στην Ελλάδα για καταφύγια, λόγω κλιμάκωσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το βλέπω αδύνατον. Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, αλλά, τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν τα μέτρα τους, σίγουρα θα ρωτήσετε τι ακριβώς συμβαίνει και στην χώρα μας. Οι Σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα προχώρησαν σε ανανέωση και παράδοση του «Φυλλαδίου σε Περίπτωση Κρίσης ή Πολέμου» στους πολίτες τους. Στο Κίεβο πολλές πρεσβείες έχουν κλείσει, αλλά η ελληνική πρεσβεία λειτουργεί κανονικά, όπως λειτουργούσε σε όλες τις ημέρες του πολέμου.

Στη Γερμανία προχώρησαν σε κατάρτιση καταλόγου αποθηκών που θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγια, δεδομένης της αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία. Όπως δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο κατάλογος περιλαμβάνει σταθμούς του υπόγειου τρένου και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες.

Ο χάρτης θα γίνει ψηφιακός, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εντοπίσουν αυτό που είναι πιο κοντά τους, μέσω ειδικής εφαρμογής. Το υπουργείο που θύμισε πως τα βασικά σημεία του σχεδίου είχαν αποφασιστεί από τον Ιούλιο, ενθάρρυνε τους Γερμανούς να δημιουργήσουν τα δικά τους καταφύγια -σε υπόγεια και γκαράζ. Το θέμα είναι να μην υπάρξει κάποια κοινοτική οδηγία για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αυτό μάλλον απίθανο το βλέπω.

Στην Ελλάδα ωστόσο τι γίνεται; Υπεύθυνο για τα καταφύγια είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης. Χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για τη δημιουργία νέων καταφυγίων στην Ελλάδα, μαθαίνω ότι τα καταφύγια είναι περίπου 180. Στην Αθήνα (Λυκαβηττός, Αρδηττός, Πολύγωνο κ.α.), στον Πειραιά (Προφ. Ηλίας, Καστέλα, Δραπετσώνα κ.α.), στα νότια προάστια (Ελληνικό, Βούλα, Γλυφάδα), στα βόρεια (Κηφισιά, Παπάγου, Ψυχικό), στο Σούνιο, στη Ραφήνα. Ανάμεσα σ’ αυτά τα καταφύγια υπάρχουν μερικά όπως της «Μεγάλης Βρετανίας», του Μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και το υπόγειο του Μεγάρου του Αρείου Πάγου.

***

Γιατί ο Μασκ θέλει να ταυτιστεί με τον Λεωνίδα της Σπάρτης

Τελευταίως, ο μεγιστάνας και φανατικός υποστηρικτής του εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ, Ίλον Μασκ κάτι βρίσκει για να ασχοληθεί μαζί μας. Πρώτα με το δημογραφικό, με το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, εν συνεχεία με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Φειδία που τον θέλει για Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τώρα με τον Λεωνίδα της Σπάρτης. Σας πληροφορώ ότι, όχι μόνο ανάρτησε, αλλά και «καρφίτσωσε», (προφανώς για να παραμένει στη ροή του) τον Λεωνίδα της Σπάρτης με τους 300 μαχητές του στον λογαριασμό του στο X.

Πήρε δηλαδή τη φωτογραφία από την ταινία «300» του Ζακ Σνάιτερ με πρωταγωνιστές τους Τζέραρντ Μπάτλερ και Λένα Χίντεϊ και έγραψε στην ασπίδα του Λεωνίδα «Ελεύθερος Λόγος». Γιατί όμως το έκανε αυτό; Ήθελε να δείξει ότι το δίκτυό του «Χ» υπερασπίζεται τοι δικαίωμα του ελεύθερου λόγου, όπως κάνει ακριβώς και ο Λεωνίδας που υπερασπίζεται την πατρίδα του από τους Πέρσες.

***

Η solo πτήση των γυναικών ανθυποσμηναγών

Χθες για τους νέους Ικάρους ήταν σημαντική μέρα. Για πρώτη φορά πέταξαν μόνοι τους (solo) με εκπαιδευτικά αεροσκάφη, τα Tecnam P-200 JF στον ουρανό της Αττικής. Ήταν η πρώτη φορά που πήραν το πηδάλιο του αεροσκάφους, έκαναν την πτήση τους χωρίς εκπαιδευτή και προσγειώθηκαν με επιτυχία στο Τατόι, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο καλή εκπαίδευση έχουν πάρει.

Σίγουρα όμως την παράσταση έκλεψαν δύο νέες ανθυποσμηναγοί ιπτάμενες, οι οποίες πέταξαν και αυτές μόνες. Άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία δεν θέλει και δεν ξεχωρίζει στις αποστολές της τις γυναίκες από τους άνδρες. Όλοι και όλες κάνουν με αυταπάρνηση την αποστολή τους. Σε λίγο καιρό θα δούμε τις δύο νεαρές ανθυποσμηναγούς να βρίσκονται στα πιλοτήρια μαχητικών αεροσκαφών.