Νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την Πέμπτη (28/11) οι αποχωρήσεις του Γιάννη Σαρακιώτη και του Ευάγγελου Αποστολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία μένει πλέον με 27 βουλευτές.

Οι δύο περιπτώσεις πάντως δεν είναι ίδιες, καθώς ο κ. Σαρακιώτης εκλέχτηκε με σταυρό, ενώ ο κ. Αποστολάκης τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο επικοινώνησε πριν λάβει την τελική του απόφαση, ωστόσο δεν εισάκουσε την εισήγηση του.

«Εισάκουσε συμβουλές άλλων»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Με απόλυτο τρόπο του μετέφερε την θέση του πως, ειδικά ένας διορισμένος βουλευτής, όταν διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε, παραιτείται, αφήνοντας την έδρα που ούτε πολιτικά ούτε ηθικά του ανήκει. Προφανώς εισάκουσε συμβουλές άλλων.

Ο Αποστολάκης δεν απάντησε ποτέ στον Φάμελλο

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Σωκράτης Φάμελλος και Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εκδήλωση του ΣΦΕΑ στην Παλιά Βουλή.

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον ναύαρχο γιατί δεν απάντησε στα μηνύματα που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από την Κουμουνδούρου, τη στιγμή που προγραμματίζονται εδώ και μέρες συναντήσεις με όλα τα μέλη της ΚΟ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας απέφυγε να απαντήσει. Ούτε ενημέρωσε έστω για τις προθέσεις ανεξαρτητοποίησής του τον Σωκρ. Φάμελλο και λίγο αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρηση του.

Οργισμένη ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η προδιαγεγραμμένη απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη ολοκληρώνεται σήμερα με την ντροπιαστική αποστασία του. Δεν σκέφτηκε ούτε το Κόμμα που τον τίμησε τοποθετώντας τον στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προσβάλλει την επιλογή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως εκφράστηκε πρόσφατα στις εκλογές προέδρου.

Από εδώ και πέρα θα φέρει το στίγμα της αποστασίας, της καταπάτησης και προσβολής της λαϊκής ετυμηγορίας και βούλησης, καθώς και της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διαπλοκής, που ανησυχούν ιδιαίτερα από την επανεκκίνηση και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οφείλει έστω και την τελευταία στιγμή να παραδώσει την έδρα που δεν του ανήκει, ειδικά εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον τοποθέτησε στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αλλιώς, ο ελληνικός λαός θα τον στείλει στον κάλαθο της πολιτικής ιστορίας. Και εκεί δεν πρόκειται κανένας να τον σώσει», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

«Δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο»

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε νωρίτερα ότι, καθώς έχει υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλές θέσεις ευθύνης και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει «ευθύνη», συνείδηση» και «τιμή», δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Αναλυτικά η δήλωσή του: 

«Το 2023 αποδέχτηκα την πρόταση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Π.Σ. να είμαι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, επειδή θεώρησα ότι ήταν ένα προοδευτικό κόμμα, το οποίο σεβόταν στην πράξη τις δημοκρατικές παραδόσεις καθώς και τις αρχές και αξίες της Προοδευτικής παράταξης. Όσα συνέβησαν πρόσφατα διέψευσαν τις προσδοκίες μου καθώς οι δημοκρατικές διαδικασίες καθυποτάχτηκαν σε πρακτικές που παραπέμπουν σε στιγμές του παρελθόντος, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Έχοντας υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλές θέσεις ευθύνης και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει «ευθύνη», συνείδηση» και «τιμή», δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Είμαι άλλωστε βέβαιος ότι η πλειοψηφία όσων το ψήφισαν συμμερίζονται αυτή τη στάση μου.

Η απόφασή μου να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής και να διατηρήσω την έδρα μου, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την υποχρέωση που έχω απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία. Ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διασφαλίζει την συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας και όχι μικροκομματικές ισορροπίες. Συνεπώς είναι χρέος μου να συνεχίσω να εργάζομαι με ήθος, διαφάνεια και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, ανεπηρέαστος από μικροκομματικές σκοπιμότητες».