Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο. Μια συμφωνία η οποία προήλθε μετά από τις παρεμβάσεις του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν.

Ήδη χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους και να αντικρίζουν το μέγεθος της καταστροφής. Το προσεχές διάστημα οι δύο χώρες θα μετρήσουν τις πληγές τους και ειδικά ο Λίβανος θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια για να μπορέσει να πατήσει ξανά στα πόδια του.

Ο τραγικός απολογισμός

Τουλάχιστον 3.768 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο και 15.699 έχουν τραυματιστεί από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Στους αριθμούς δεν υπάρχει διευκρίνιση πόσοι από αυτούς ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και πόσοι άμαχοι. Εκείνο όμως που δε χωρά αμφισβήτηση είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων προκλήθηκε αφού το Ισραήλ πέρασε στην επίθεση τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη τα πλήγματα της Χεζμπολάχ έχουν σκοτώσει 45 αμάχους στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Τουλάχιστον 73 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο βόρειο Ισραήλ, στα Υψίπεδα του Γκολάν και σε μάχες στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Τεράστιες καταστροφές στις υποδομές

Στο Λίβανο, το κόστος των ζημιών στις κατοικίες εκτιμάται σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερες από 99.000 κατοικίες να έχουν καταστραφεί μερικώς ή πλήρως, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε χωριά και πόλεις στην κοιλάδα Μπεκάα και στο νότιο Λίβανο, δηλαδή στις δύο περιοχές όπου η Χεζμπολάχ ασκεί επιρροή.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμά τις ζημιές στη γεωργία σε 124 εκατομμύρια δολάρια, με απώλειες άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, λόγω της χαμένης σοδειάς που προκλήθηκε από την καταστροφή των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου και τον εκτοπισμό των αγροτών.

Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι οι υλικές ζημιές στο Ισραήλ ανέρχονται σε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο σέκελ (273 εκατομμύρια δολάρια), με χιλιάδες σπίτια, αγροκτήματα και επιχειρήσεις να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί.

Οι μεταναστευτικές ροές

Τεράστιος είναι και ο αριθμός των αμάχων που αναγκάστηκε είτε να μετακινηθεί εντός των δύο χωρών είτε να μεταναστεύσει σε τρίτες χώρες προσπαθώντας να αποφύγει τον πόλεμο.

  • Από τις 18 Νοεμβρίου, πάνω από 886.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός του Λιβάνου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR)
  • Την ίδια ώρα πάνω από 540.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τον Λίβανο προς τη Συρία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.
  • Στο Ισραήλ, περίπου 60.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους στα βόρεια.

Φυσικά όλοι οι παραπάνω όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους κανείς δε μπορεί να γνωρίζει την κατάσταση που θα τα βρουν.

Ο οικονομικός αντίκτυπος

Μεγάλες είναι οι πληγές που αφήνει πίσω της ο πόλεμος και στις οικονομίες των δύο χωρών

  • Η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε μια προκαταρκτική εκτίμηση για ζημιές και απώλειες 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Λίβανο σε μια έκθεση της 14ης Νοεμβρίου.
  • Για το Ισραήλ, η σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ επιδείνωσε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί σε περίπου 8% του ΑΕΠ, γεγονός που ώθησε και τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση του Ισραήλ φέτος.