Η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προωθεί ένα πακέτο πώλησης όπλων αξίας 680 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, όπως δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ένας Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του σχεδίου. Ο ίδιος προέβη στις δηλώσεις μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Το πακέτο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, περιλαμβάνει χιλιάδες συστήματα καθοδήγησης βομβών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM). Παράλληλα, συμπεριλαμβάνει και εκατοντάδες βόμβες μικρής διαμέτρου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες, αφότου εγκρίθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στο μέτωπο της Γάζας εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς.
Το πακέτο πώλησης όπλων ήταν έτοιμο εδώ και μήνες. Κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο σε επιτροπές του Κογκρέσου. Στη συνέχεια δε, υποβλήθηκε για επανεξέταση τον Οκτώβριο, υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Μάλιστα, ακολουθεί την πώληση, τον Αύγουστο, μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η Ουάσινγκτον, ο μεγαλύτερος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, είχε στείλει εκεί περισσότερες από 10.000 βόμβες των 2.000 λιβρών και χιλιάδες πυραύλους Hellfire. Οι προμήθειες αυτές έχουν φτάσει στο ισραηλινό κράτος από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι αντιδράσεις
Οι συζητήσεις για το τελευταίο πακέτο όπλων συνεχίζονταν ακόμη. Μια ομάδα προοδευτικών Αμερικανών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου του Μπέρνι Σάντερς, κατέθεσε νομοσχέδια για να εμποδιστεί η πώληση ορισμένων όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, λόγω της ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στη Γερουσία.
Ο Τζο Μπάιντεν, του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο, έχει υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίροντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει εκτοπιστεί. Ο παλαιστινιακός θύλακας κινδυνεύει από λιμό, περισσότερο από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου εκεί.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 43.922 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.