H Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025, με 418 ψήφους υπέρ, 185 κατά και 67 αποχές, μετά από διαπραγματεύσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Αμέσως μετά, η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα, τον υπέγραψε σε ειδική τελετή, όπως προβλέπεται, και πλέον είναι δεσμευτικός.

Της σημερινής, απαραίτητης έγκρισης από το ΕΚ, είχε προηγηθεί η προσωρινή συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2025 είναι αυξημένος σε σχέση με φέτος, κατά 6% (μεγαλύτερος κατά 10 δισ. ευρώ) και ανέρχεται σε 199,4 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, με πληρωμές 155,21 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προστέθηκαν πάνω από 230 εκατ. ευρώ «για κομβικά προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων […] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε αποτελεσματικότερη στήριξη για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την υγεία, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διαχείριση των συνόρων και τη δράση για το κλίμα» και «εξασφάλισε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το επόμενο έτος θα είναι φιλόδοξος, προασπιζόμενος την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις και να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών».

Επιπλέον χρηματοδότηση για τα προγράμματα της ΕΕ

Είναι ο πρώτος ετήσιος προϋπολογισμός μετά την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ. Τον Φεβρουάριο του 2024, κατά την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές αυξήσεις για θεμελιώδη ζητήματα και προτεραιότητες, όπως η στήριξη της Ουκρανίας, τις οποίες οι ευρωβουλευτές μπόρεσαν να διατηρήσουν και για τον προϋπολογισμό του 2025».

Επίσης, κατά την ίδια ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές «διασφάλισαν τη χρηματοδότηση του κόστους αποπληρωμής για το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης (EURI), το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2025, ενώ ταυτόχρονα προστάτευσαν τη χρηματοδότηση για εμβληματικά προγράμματα, όπως το Erasmus+ και τα κονδύλια για την έρευνα».

Οι ευρωβουλευτές έλαβαν επίσης περαιτέρω χρηματοδότηση για τον επόμενο χρόνο (συγκριτικά με τις προτάσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου) για κομβικής σημασίας προγράμματα. Συγκεκριμένα, διαπραγματεύτηκαν (με επιτυχία) πρόσθετο ποσό 230,7 εκατ. ευρώ, πέραν της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες-ορόσημα στους τομείς της έρευνας, της υγείας, της παιδείας, των νέων αγροτών, του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, της διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές, της δράσης για το κλίμα, της ανθρωπιστικής βοήθειας, της στρατιωτικής κινητικότητας και της διαχείρισης των συνόρων.

Πέραν αυτής της πρόσθετης χρηματοδότησης, σημαντικές αυξήσεις που απορρέουν από προηγούμενες εξοικονομήσεις, θα ωφελήσουν τον προϋπολογισμό του 2025, συμπεριλαμβανομένων 422 εκατ. ευρώ για το Erasmus+ και 20 εκατ. για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

Αντιστοιχεί στον εθνικό προύπολογισμό της Δανίας των 5,6 εκατ. κατοίκων

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 90% του προϋπολογισμού της ΕΕ χρηματοδοτεί δραστηριότητες σε χώρες μέλη και πέραν αυτών, «προς όφελος των πολιτών, των περιφερειών, των γεωργών, των ερευνητών, των φοιτητών, των ΜΚΟ και των επιχειρήσεων». Σε αντίθεση με τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ο προϋπολογισμός της ΕΕ αφορά κυρίως επενδύσεις, με στόχο τη δημιουργία ανάπτυξης και ευκαιριών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο ότι η ΕΕ εξυπηρετεί 27 χώρες με συνολικό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ είναι σχετικά μικρός, καθώς το ύψος του ανέρχεται, κατά μέσο όρο στα 160-180 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2021-27. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσό αυτό είναι συγκρίσιμο με τον εθνικό προϋπολογισμό της Δανίας, που εξυπηρετεί 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι περίπου 30% μικρότερος από τον προϋπολογισμό της Πολωνίας, με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων.