Ενόψει της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, ο γαλλικός Monde ανέφερε, κατ’ αποκλειστικότητα, επικαλούμενος βρετανικές στρατιωτικές πηγές, ότι έχουν επανεκκινήσει οι συζητήσεις, περί αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, μεταξύ του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Ντέιβιντ Λάμι, επέμεινε ωστόσο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του G7, ότι η θέση του Λονδίνου είναι σταθερά, η στήριξη προς το Κίεβο με ό,τι χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί, χωρίς πάντως να τίθεται ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

Την αποκλειστική πληροφορία του Monde όμως αναπαρήγε ο διεθνής Τύπος θυμίζοντας ότι η Γαλλία είχε ήδη θίξει το ζήτημα τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κίεβο αλλά είχε τότε συναντήσει τη σθεναρή άρνηση ορισμένων χωρών της Ε Ε και κυρίως της Γερμανίας.

Η απούσα Γερμανία

Τώρα, η Γερμανία έχει μπροστά της τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου 2025, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σολτς, στις 6 Νοεμβρίου, και δείχνει να επικεντρώνεται στα εσωτερικά της ζητήματα. Με την Γερμανία τρόπον τινα «απούσα», είναι ευκαιρία για τη Βρετανία του Κιρ Στάρμερ να επαναπροσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δια μέσου της σύσφιξης των σχέσεων με τη Γαλλία. Ο Στάρμερ δεν έκρυψε ποτέ ότι επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την ΕΕ μετά την αποτυχία του Brexit.

Ο άλλος βασικός λόγος ο οποίος ευνοεί την επανέναρξη αυτών των συζητήσεων, είναι η δεδηλωμένη πρόθεση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη στήριξη στην Ουκρανία άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως υπενθυμίζει στον Μonde, o Ελί Τένενμπαουμ ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που είναι πυρηνικές δυνάμεις και εξ αυτού, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο κλειδί στη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και οι χώρες της Σκανδιναβίας θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον Τένενμπαουμ, στην περίπτωση τερματισμού του πολέμου, οι χερσαίες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, ώστε η Ρωσία να σεβαστεί την εκεχειρία, και να μην προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.