Γιατί ο Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Είναι δυνατόν, θα πείτε; Να υπάρχει πολιτικός που μην τον ενδιαφέρει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας; Και να προτιμά να μένει έξω από την πολιτική, εργαζόμενος ως ιδιώτης, κάνοντας απλώς εμφανίσεις και ομιλίες σε εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα ή σε παρουσιάσεις βιβλίων;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε καμία πρόταση στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως και δεν έγινε σε κανέναν άλλον ή άλλη. Μεταξύ μας, αυτοί που διακινούσαν, εν αγνοία του, την υποψηφιότητά του Καραμανλή ήταν ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές που έβλεπαν ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μειώνονταν και ήθελαν έναν καθαρόαιμο στέλεχος από την παράταξή τους, έναν με το όνομα Καραμανλή για να τον ψηφίσουν όλοι ώστε να συσπειρώσει την παράταξη. Χωρίς όμως το Μαξίμου να δώσει έστω και μια ένδειξη.

Και όταν ο Αντώνης Σαμαράς τον πρότεινε (με τη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής»), κυβερνητικοί κύκλοι άφησαν αμέσως πικρόχολα σχόλια να διαρρεύσουν του τύπου «μα και η Λατινοπούλου πρότεινε πρώτη το Καραμανλή». Και μετά ήρθε η ομιλία του στην Πάτρα, όπου πρώτα πήρε αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά και δεύτερον είπε ευθέως πως δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είναι δυνατόν, θα πείτε; Να υπάρχει πολιτικός που μην τον ενδιαφέρει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας; Και να προτιμά να μένει έξω από την πολιτική, εργαζόμενος ως ιδιώτης, κάνοντας απλώς εμφανίσεις και ομιλίες σε εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα ή σε παρουσιάσεις βιβλίων; Ρώτησα λοιπόν, ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Καραμανλή και μου έδωσαν μερικές εξηγήσεις.

Ίσως η επικρατέστερη εξήγηση που άκουσα είναι ότι για να δεχθεί τέτοια τιμητική υποψηφιότητα, θα ήθελε παράλληλα να έχει και κάποιο ρόλο, κάτι όμως που ούτε το Σύνταγμα προβλέπει, αλλά ούτε ο Πρωθυπουργός εάν μπορούσε θα του παραχωρούσε. Ο πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν θα επιθυμούσε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην έχει κάποιο ρόλο, έστω και συμβουλευτικό και «να μοιράζει απλώς ξίφη σε νέους ανθυπολοχαγούς», όπως ειπώθηκε ή να κάνει διαγγέλματα για το νέο έτος και για τις εθνικές επετείους. Έτσι το βλέπουν οι φίλοι, οι συνεργάτες του, αλλά και ορισμένοι βουλευτές της παράταξης της ΝΔ κι ας λένε ότι προτιμούν έναν ορίτζιναλ δεξιό πρόεδρο. Ο ίδιος πάντως, όπως επαναλαμβάνει, ούτε του είπαν, ούτε του πρότειναν, απλώς δεν ενδιαφέρεται…

***

Το Ινστιτούτο Φλωρεντίας στο… Υπουργικό και η τυχαία συνάντηση του Αδωνη

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν οι γαλάζιοι από τον Νίκο Παππά (του ΣΥΡΙΖΑ), το… «13-0» και το Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Υπάρχει και ένα τρίτο, το ταξίδι στη Βενεζουέλα για να ελέγξει τα ράφια στα σούπερ μάρκετ του Νικολάς Μαδούρο, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για μια άλλη φορά. Να επικεντρωθούμε όμως στο Ινστιτούτο Φλωρεντίας το οποίο… διείσδυσε την ώρα που συζητούσαν, το μείζον θέμα για μια κυβέρνηση, τον προϋπολογισμό, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ήταν μαραθώνια (πάλι) η συζήτηση στο Υπουργικό για τον προϋπολογισμό. Και πώς να μην ήταν αφού όταν ομιλεί ή είναι εισηγητής ο Κωστής Χατζηδάκης η συζήτηση τραβάει σε μάκρος, παρά την άδεια που του έδωσε αυτή τη φορά ο Κικίλιας να μιλήσει για δύο ώρες, επειδή, όπως είπε, ήταν η… μέρα του. Εάν προσθέτει κανείς και την ομιλία του υφυπουργού Πετραλιά, τότε τα πράγματα από απόψεως χρόνου δυσκόλευαν στο Υπουργικό και δεν υπήρχε και τίποτα οι υπουργοί να τσιμπήσουν παρά αυτά τα συνηθισμένα μπισκοτάκια γεμάτα με ζάχαρη που κάνουν την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη (πρωταγωνίστρια της υγιεινής διατροφής ακόμα και στο Υπουργικό) να διαμαρτύρεται επειδή δεν υπάρχουν στο Μαξίμου ξηροί ανάλατοι καρποί και αποξηραμένα φρούτα, ή κάποιο γιαουρτάκι με 0% λιπαρά. Ωστόσο, η εορτάζουσα υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα (που παρουσίασε ένα νομοσχέδιο μαζί με την Σοφία Ζαχαράκη) κέρασε νοστιμότατα σοκολατάκια τυλιχτά και έτσι μετριάστηκε το καθεστώς του μονοπωλίου των μπισκότων που επιμένει το Μαξίμου. Έως και η κυρία Αγαπηδάκη έφαγε ένα, αφού τα γλυκά προέρχονταν από ζαχαροπλαστείο στο Περιστέρι, εκλογική περιφέρεια που θα πολιτευθεί όταν και όποτε προκηρυχθούν εκλογές. Ένα όμως γλυκό δεν έφαγαν οι υπουργοί. Τα νοστιμότατα λουκούμια με… σοκολάτα που τα έφερε στον πρωθυπουργό υψηλότατος επισκέπτης του που παρέμειναν, δυστυχώς για τους υπουργούς, στο γραφείο του.

Ας είναι όμως, αφού ακόμα και ο Αδωνις που τις περισσότερες φορές τρώει και τα περισσότερα μπισκοτάκια, έφυγε νωρίς, συνοδευόμενος με δύο μοτοσικλετιστές της προσωπικής του ασφάλειας, για να απαντήσει σε μια ερώτηση στη Βουλή, καμαρώνοντας για την γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες που φορούσε. Στη Βουλή συνάντησε τυχαίως τον διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, αντάλλαξαν μερικές ενδιαφέρουσες (τολμώ να πω) κουβέντες (ίσως να δόθηκαν και εξηγήσεις, ποιος ξέρει;) έξω από το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού, στο ισόγειο της Βουλής και εν συνεχεία πήγε να απαντήσει την ερώτηση.

Πίσω τώρα στο Υπουργικό, όπου ο Μητσοτάκης ανέλυε τον προϋπολογισμό, ζητώντας από τους υπουργούς του να αναλογιστούν τον κόσμο που παρά τις επιτυχίες του οικονομικού επιτελείου (αύξηση μισθών, μείωση της ανεργίας κτλ.) τα μέτρα δεν περνούν στους πολίτες. Σε κάποια στιγμή, ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος όπως είπε μελετά ακόμα πώς θα βρεθούν χρήματα από τη μείωση του ΦΠΑ, λέγοντας «και φαντάζομαι ότι το ύψος των χρημάτων δεν θα το βρει από το Ινστιτούτο Φλωρεντίας» και έπεσε γέλιο.

Πάντως για να ξέρετε ότι εντός των ημερών πάλι θα τηλεφωνήσουν από το Μαξίμου στον Νίκο Ανδρουλάκη για συνάντηση, όπως θα τηλεφωνήσουν και (εκτός από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα) για συνάντηση και στο νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο. Τώρα για τον νέο αρχηγό του νεοσύστατου κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανο Κασσελάκη δεν είπε ο Πρωθυπουργός το παραμικρό, ούτε καν το ανέφερε…

Αφού έγινε λόγος από τον κ. Μητσοτάκη για το ΠαΣοΚ, παρατήρησα πως άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «αναμένω τη θεσμική συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη, περιμένω από εκείνον και το κόμμα του έναν πιο υπεύθυνο ρόλο, οι τελευταίες όμως θέσεις του θυμίζουν πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ζητάμε να συμφωνούμε σε όλα, αλλά περιμένουμε προτάσεις ουσίας».

***

Ο λόγος που ο Πολάκης δεν ήθελε δεύτερο γύρο

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί ο «αψύς» Σφακιανός, Παύλος Πολάκης δεν ζήτησε να πάει σε δεύτερο γύρο με τον Σωκράτη Φάμελλο. Ειδικά από τη στιγμή που θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα καλό ποσοστό, συσπειρώνοντας τις δυνάμεις του Νικόλα Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου. Ωστόσο, ο Πολάκης είναι… παλιά καραβάνα και γνωρίζει καλά το πολιτικό παιχνίδι. Αρχικά αν πήγαινε σε δεύτερο γύρο κινδύνευε να χάσει με μεγάλη διαφορά, μιας και ο νικητής του πρώτου γύρου συγκεντρώνει τις περισσότερες φορές και τους υπόλοιπους. Έτσι κινδύνευε να χάσει π.χ. με 70% – 30% ενώ τώρα μπορεί να επικαλείται το ποσοστό του 43% που πήρε και να διεκδικεί θέση στο τραπέζι της -όποιας- εξουσίας στην Κουμουνδούρου.

Ο Πολάκης με τη δήλωσή του την Κυριακή έδειξε ότι θέλει ένα είδος «συνδιοίκησης» με τον Φάμελλο, οικειοποιούμενος το 43% που τον ψήφισε λέγοντας ότι εκπροσωπεί ο ίδιος τον μισό ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει, όπως έλεγαν χθες στη Βουλή, στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει λόγο και με τον τρόπο αυτό να γίνει το Νο2 στο κόμμα. Κι όπως έλεγαν πάλι χθες στη Βουλή, μάλλον ο Φάμελλος έκανε λάθος που δεν ζήτησε δεύτερο γύρο προκειμένου να «κοντύνει» τον Κρητικό. Αλλά δεύτερος γύρος με χαρτόκουτα για κάλπες, μάλλον κακό θα έκανε στην εικόνα γενικότερα…

***

Όταν οι Τούρκοι δεν ήθελαν να συνομιλούν με την Κύπρο

Έλεγαν οι Τούρκοι και τα φερέφωνά τους στο ψευδοκράτος πως δεν πρόκειται να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών εάν δεν αναγνωρισθούν τα δύο κράτη στην Κύπρο. Και όμως κάθισαν στην τριμερή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Έλεγε ο Ταγίπ Ερντογάν πως δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και τον Πρόεδρό της και όμως κάθισε μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη Βουδαπέστη σε ένα πηγαδάκι με τον Εντι Ράμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έλεγε η Άγκυρα πως δεν αποδέχεται τη συμμετοχή της Βρετανίας σε μια πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, γιατί η Βρετανία έχει βάσεις στην Κύπρο που στρέφονται εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Και όμως τώρα όρισαν και ημερομηνία, τον Ιανουάριο, στη Νέα Υόρκη για την πενταμερή με τη συμμετοχή και της Βρετανίας. Βεβαίως για να μην φανούν ότι υποχωρούν, ζήτησαν από την Βρετανία να μην την εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, να μην υπάρχει δηλαδή Βρετανός ομόλογος των Γεραπετρίτη και Φιντάν, αλλά ένας… υφυπουργός.

***

Συνέδριο στη Λευκωσία

Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία θα βρεθούν για μια συνάντηση με Κύπριους συναδέλφους τους Ελλαδίτες υπουργοί, στο πλαίσιο του 2ου Greece-Cyprus Summit – Advancing Together. Και εξηγούμαι: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο (Κύπριος) υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, τον Κύπριο υφυπουργό Καινοτομίας Νικόδημο Δαμιανού και τον Κύπριο υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό, στο πλαίσιο του 2ου Ελληνοκυπριακού Συνεδρίου 2ο Greece-Cyprus Summit – Advancing Together, που συνδιοργανώνεται από την Invest Cyprus και την Boussias Cyprus στις 27 Νοεμβρίου 2024 στη Λευκωσία, στο ξενοδοχείο Hilton.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη φορά, ενισχύει τους δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, συγκεντρώνοντας κορυφαία στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.