Ο Ηγεμόνας

Η Ελλάδα ακολουθώντας παλαιόθεν, ως πρότυπο χώρας, την Αμερική, και παρότι οι κυβερνώντες είχαν δυσαρεστηθεί από την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, πολλά χαρακτηριστικά της πολιτικής τους μοιάζουν να ακολουθούν τα βήματά του.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απασχόλησε και θα απασχολεί για πολύ ακόμη τα ΜΜΕ. Τα χαρακτηριστικά του αυταρχικού ηγεμόνα, γνωστά και δοκιμασμένα από την προηγούμενη θητεία του, θα εντυπωσίαζαν ακόμη και τον Μακιαβέλλι, συγγραφέα της πολιτικής πραγματείας Ο Ηγεμόνας (Il Principe), γραμμένης το 1513 με πάθος για έναν απόλυτο ηγεμόνα σε μια κοινωνία που βρισκόταν σε κρίση.

Ο δαιμόνιος αξιωματούχος, πολιτικός φιλόσοφος και θεωρητικός της μοντέρνας απολυταρχίας, Μακιαβέλλι, επεδίωκε να κυριαρχήσει ακόμη και με τη χρήση βίας προκειμένου να περιφρουρήσει την εξουσία του. Ο Ηγεμόνας του, με πρώτο τίτλο De principatibus, δημοσιεύθηκε το 1532 και μετά τον θάνατό του, με τον γνωστό σήμερα τίτλο Il Principe και διακρίνεται για τα διπλά ηθικά του κριτήρια. Οφείλει, δηλαδή, να διαχωρίζει την προσωπική του ηθική από την ηθική που εφαρμόζει για να διατηρήσει ένα κράτος ισχυρό στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα ακολουθώντας παλαιόθεν, ως πρότυπο χώρας, την Αμερική, και παρότι οι κυβερνώντες είχαν δυσαρεστηθεί από την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, πολλά χαρακτηριστικά της πολιτικής τους μοιάζουν να ακολουθούν τα βήματά του.

Επιλεκτικά θα αναφέρω την αντιμετώπιση της τραγωδίας των Τεμπών που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι το αποκορύφωμα μιας τέτοιας πολιτικής. Η Δικαιοσύνη με την επιλογή της ηγεσίας των τριών ανωτάτων δικαστηρίων από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο, οι βουλευτές / υπουργοί με την ασυλία τους, και τα εγκλήματα ατιμώρητα, απογοητεύουν και εξοργίζουν τους πολίτες. Ο Θουκυδίδης έγραψε σχετικά: «Αδικούμενοι οι άνθρωποι μάλλον οργίζονται ή βιαζόμενοι» («Οι άνθρωποι περισσότερο οργίζονται όταν τους αδικούν, παρά όταν ασκείται βία εναντίον τους»). Ποιος, αλήθεια, δεν υποκλίνεται μπροστά στο δράμα μιας μάνας που χάνει το παιδί της και ποιος δεν δικαιώνει τον αγώνα της για να λάμψει η αλήθεια;

Και επιτέλους μια αχτίδα φωτός προβάλλει με την κατεπείγουσα έρευνα που διετάχθη για το χαμένο ντοκουμέντο την ημέρα της τραγωδίας των Τεμπών. Πώς συνέβη η τραγωδία αυτή, τυχαία ή από ανθρώπινο λάθος; Επιτέλους, ας δικαιωθούν τα τόσα θύματα! Ο Αριστοτέλης επισημαίνει σχετικά με την αδικία: «Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν» («Η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση»).

Ενα δεύτερο εντυπωσιακό δείγμα αυτής της αυταρχικής πολιτικής στη χώρα μας αποτελούν οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι τώρα εξηγήσει τι έχει συμβεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων από τις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες. Ομως, αν δεν υπάρχει θεσμικός έλεγχος της κυβερνητικής εξουσίας, καταλύονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, και η Δημοκρατία παρακμάζει.

Τα θέματα που ανέφερα ως ενδεικτικά της πολιτικής των κυβερνώντων είναι σοβαρότατα, αφορούν τον σεβασμό στους θεσμούς και ζητούν επίμονα τη λύση τους. Επομένως, δεν είναι μόνον η ελληνοτουρκική πολιτική, που δευτερευόντως απασχολεί τον μέσο πολίτη, και δημιούργησε τη γνωστή αναστάτωση στην ίδια τη Ν.Δ. Είναι και το δίκιο, που πνίγει κάθε υπεύθυνο πολίτη. Είναι το δικαίωμά του να μπορεί να επιβιώνει με αξιοπρέπεια. Ας θυμηθούμε και πάλι τους διαχρονικούς σοφούς της αρχαιότητας, και ad hoc, τον ρήτορα Δημοσθένη : «Αισχρόν εστί σιγάν, της Ελλάδος πάσης αδικουμένης».

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, έφορος Σχολών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.