Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ: «Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά – Το προοίμιο του εμφυλίου πολέμου»

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου με το ΒΗΜΑ.

Αυτή την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ ο 10ος τόμος της σειράς «ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» αφιερωμένος στα Δεκεμβριανά.

Με τον τίτλο «Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά – Το προοίμιο του εμφυλίου πολέμου» το βιβλίο επιχειρεί μια ιστορική προσέγγιση της εμφύλιας σύγκρουσης που σημάδεψε την πορεία του νεοελληνικού κράτους.

Διακεκριμένοι ιστορικοί καταγράφουν τη δική τους επιστημονική άποψη για τα γεγονότα εξετάζοντας τα δεδομένα όπως καταγράφηκαν εκείνη την ταραγμένη περίοδο από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Στο βιβλίο «Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά – Το προοίμιο του εμφυλίου πολέμου» γράφουν οι :

• ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
• ΜΑΝΟΣ ΑΥΓΕΡΙΔΗΣ, Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΕΚΠΑ, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
• ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
• ΝΙΚΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ, Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας, ΕΚΠΑ
• ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο & Τράπεζα της Ελλάδος ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΥΜΑΣ, επίκουρος καθηγητής Ιστορικού Τμήματος ΕΚΠΑ
• ΣΟΦΙΑ-ΗΛΙΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ
• ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ
• ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ, Αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης έχουν οι καθηγητές Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Βούλγαρης και Σωτήρης Ριζάς.

Στοιχεία, ντοκουμέντα, φωτογραφικό υλικό αλλά και κείμενα από ιστορικούς και εκπροσώπους της νεότερης πολιτικής σκηνής που έχουν δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ και αποτελούν μέρος του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου της εφημερίδας.

Ο διευθυντής ερευνών, Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Σωτήρης Ριζάς γράφει στο σημείωμα του για την πρωτότυπη έκδοση: «Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η εμπειρία του πολέμου και της Κατοχής σήμανε όχι μόνο τη σύγκρουση με τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και την προσδοκία βαθύτατων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, πόλωση και εσωτερικές συγκρούσεις. Η άνοδος, συχνά με τη χρήση βίας, του διευθυνόμενου από το ΚΚΕ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έθετε το ζήτημα της εξουσίας στην Απελευθέρωση. Η Ελλάδα αντιμετώπιζε ούτως ή άλλως κρίση αντιπροσώπευσης λόγω της επιβολής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936.

Η σώρευση παλαιών και νέων διαιρέσεων, του Εθνικού Διχασμού και της αντίθεσης μεταξύ της Αριστεράς και των συντηρητικών και φιλελευθέρων στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής, δημιούργησαν συνθήκες μιας σκληρής σύγκρουσης. Αυτή προς στιγμήν μόνο απετράπη τον Οκτώβριο του 1944 όταν πραγματοποιήθηκε η Απελευθέρωση στο πλαίσιο της αγγλο-σοβιετικής συνεννόησης και της αναγνώρισης της βρετανικής πρωτοκαθεδρίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εν συνεχεία σύγκρουση του Δεκεμβρίου ήταν αποτέλεσμα του δυναμικού της σύγκρουσης που είχε συσσωρεύσει η Κατοχή, της ουσιαστικής ανυπαρξίας μιας ενδιάμεσης μεταρρυθμιστικής δύναμης και της αδυναμίας της ηγεσίας του ΕΑΜ, η οποία δεν ήθελε να απεμπολήσει τη θέση υπεροχής που είχε εξασφαλίσει επί του πεδίου, να ερμηνεύσει τις ανάγκες που υπαγόρευε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στη σοβιετική πολιτική και τη σημασία της αγγλο-σοβιετικής συνεννόησης του Οκτωβρίου του 1944.»

ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά – Το προοίμιο του εμφυλίου πολέμου»

Κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.