5 το πρωί: Προς εκεχειρία Ισραήλ, Χεζμπολάχ – Νέοι ρόλοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Σφίγγει ο κλοιός στο θρίλερ της Αμαλιάδας
Ελπίδα έστω και για μικρή αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δίνει η διαφαινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Όλα θα κριθούν σήμερα, με την Δύση, που έχει στρέψει ξανά την προσοχή της στην Ουκρανία, να έχει ανάγκη από θετική εξέλιξη.
1
Προς συμφωνία Ισραήλ–Χεζμπολάχ για κατάπαυση του πυρός
- «Κλειδώνει» η συμφωνία: Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios χθες, Δευτέρα, ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος συμφώνησαν στους όρους μιας εκεχειρίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια επιτροπή εποπτείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την παρακολούθηση της εφαρμογής και την αντιμετώπιση των παραβιάσεων.
- Σήμερα η συνεδρίαση του υπουργικού: Σήμερα, Τρίτη, στις 17:30 (τοπική ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συνεδριάσει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για την έγκριση της πρότασης κατάπαυσης του πυρός. Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 21:00. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου ενέκρινε «επί της αρχής» τη συμφωνία το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων ασφαλείας με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
- Πλήγματα εν μέσω διαπραγματεύσεων: Το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, το Ισραήλ κλιμάκωσε τα φονικά πλήγματα του κατά προπυργίων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Μέσα σε μια ώρα σχεδόν έπληξε 25 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στα περίχωρα της Βηρυτού και σε αρκετά άλλα σημεία του Λιβάνου.
2
Οι ρόλοι και τα πρόσωπα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αναβαθμισμένοι: Τον Σωκράτη Φάμελλο υποστήριξε το μεγαλύτερο κομμάτι των βουλευτών που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και δεν πρέπει ν’ αποκλειστεί η αναβάθμιση ορισμένων όπως ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Γιώργος Ψυχογιός και η Μαρίνα Κοντοτόλη. Εξωκοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και o Κώστας Ζαχαριάδης είναι πρόσωπα με εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και παραμένουν κοντά στον νέο πρόεδρο.
- Γρίφος η στάση του Αποστολάκη: Αυτός που ακόμη παραμένει μετέωρος είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης – τομεάρχης Εθνικής Άμυνας. Ο ναύαρχος και πρώην υπουργός πάντως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραδώσει την έδρα του από το Επικρατείας, ανοίγοντας την πόρτα στον Μιχάλη Καλογήρου για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.
- Προς αντικατάσταση η Ράνια Σβίγκου; Η θέση του/της γραμματέως είναι επίσης κομβική για τη λειτουργία του κόμματος. Η Ράνια Σβίγκου κουβάλησε πάρα πολλά βάρη στις πλάτες της μετά το συνέδριο του Φλεβάρη ως το έκτακτο του Νοεμβρίου και πιθανόν θα υπάρξει αλλαγή δια της Κεντρικής Επιτροπής. Η ίδια κρατά το πόστο από τον Μάιο του 2022 μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.
3
Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των Γλυπτών;
- Το κρίσιμο ραντεβού: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, στις 2 Δεκεμβρίου, φέρνει μια νέα κινητικότητα στο εθνικό πλέον ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ναι μεν ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στο Λονδίνο για να προσελκύσει επενδύσεις, ωστόσο στη συνάντηση που θα έχει με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα.
- Η στάση των Βρετανών: Συγκριτικά με τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, ο σερ Στάρμερ έχει «μαλακώσει» τη στάση της Βρετανίας σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών. Την ίδια ώρα ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νίκολας Κάλιναν σε συνέντευξή του στους «Financial Times» αναφέρθηκε στα Γλυπτά μιλώντας για «ένα επόμενο βήμα με συμβιβασμούς». Στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε άλλο παρά έναν σχεδιασμό για μια εταιρική σχέση συνεργασίας. Στην ουσία όμως άλλαξε τη λέξη «δανεισμός» για τον οποίο έως τώρα μιλούσαν οι Βρετανοί με τη λέξη «συνεργασία», αφήνοντας προσεκτικά έξω τη λέξη «ιδιοκτησία» που διεκδικεί η Αθήνα.
- Η πίεση της κοινής γνώμης: Αξιοσημείωτο είναι ότι η κοινή γνώμη της Βρετανίας είναι με το μέρος της Αθήνας. Σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 το 49% έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι.
4
Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον Ντομινίκ Πελικό
- 20 χρόνια κάθειρξη: Μετά από έντεκα εβδομάδες που διήρκεσε η εξέταση των μαρτύρων, η δίκη του Ντομινίκ Πελικό εισέρχεται στην τελική της φάση, με την εισαγγελία να ζητά να επιβληθεί στον 71χρονο η ανώτατη ποινή, δηλαδή 20 χρόνια κάθειρξη. «20 χρόνια είναι πολλά, αλλά την ίδια ώρα πολύ λίγα με δεδομένη τη σοβαρότητα των πράξεων που διαπράχθηκαν και επαναλήφθηκαν», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου η Λορ Σαμπό, μία από τους εκπροσώπους της κατηγορούσας αρχής.
- Η πρόταση της εισαγγελίας: Η εισαγγελία λαμβάνει υπόψιν της για την απαγγελία της κατηγορίας τρεις επιβαρυντικές περιστάσεις: το γεγονός ότι οι βιασμοί διαπράχθηκαν ομαδικά, το γεγονός ότι διαπράχθηκαν από τον σύζυγο του θύματος και τέλος, με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στην πρόταση της η εισαγγελία ανέφερε πως όλοι αυτοί οι άνδρες «έψαχναν για μια εύκολη σεξουαλική συνεύρεση όπου το άλλο μέρος είχε υποβαθμιστεί σε αντικείμενο».
- Η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης: Στον απόηχο της εξελισσόμενης δίκης για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσες γυναίκες εκτιμούν ότι έχουν πέσει θύματα ανάλογων πρακτικών, να προμηθεύονται – κατόπιν ιατρικής συνταγής – ένα σχετικό τεστ ελέγχου. Η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται από τη γαλλική κοινωνική ασφάλιση.
5
Έρχονται νέες καταθέσεις για το θρίλερ της Αμαλιάδας
- Νέος κύκλος καταθέσεων: Δέκα νέες καταθέσεις γιατρών και άλλων μαρτύρων για τους θανάτους των πέντε μωρών αναμένεται να λάβει το Ανθρωποκτονιών αυτή την εβδομάδα πριν κληθεί στο τέλος και η Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της υπόθεσης.
- Εντός της εβδομάδας οι ιστολογικές: Η έρευνα μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στο Ανθρωποκτονιών το πόρισμα για τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις του 15 μηνών Παναγιωτάκη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
- Οι μαρτυρίες που εξετάζονται: Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα όσα ανέφερε στους αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών η μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη που πέθανε τον Αύγουστο του 2024, η μητέρα του βρέφους που πρόσεχε η Ειρήνη στην Πάτρα το 2021, αλλά και η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία κατηγορεί ευθέως την κόρη της για τους θανάτους όλων των βρεφών.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.