Στην ανάκληση φιλέτου καπνιστού σολομού προχώρησε ο ΕΦΕΤ γιατί εντοπίστηκε σε παρτίδα του προϊόντος μικροβίου Listeria Monocytogenes.

Πρόκειται για καπνιστό σολομό φιλέτο με την εμπορική ονομασία «GOURMET FOOD BOSRHOROUS», το οποίο διακινείται στην Ελλάδα σε συσκευασίες των 240 g, από την επιχείρηση «Νικόλαος Γ. Evren» (Σαλαμίνος 50, Καλλιθέα Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση της παρτίδας LOT 051-124 του εν λόγω προϊόντος με ημερομηνία ανάλωσης 05.01.2025 και οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται παρακάτω, να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι η λιστερίωση;

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes. Το βακτήριο αυτό συναντάται συνήθως στην φύση και ιδίως στο έδαφος, τα υπόγεια ύδατα, τη σάπια βλάστηση και τα περιττώματα των ζώων αναφέρει το vita.gr.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν λιστερίωση από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Η περίοδος επώασης της λιστερίωσης, ο χρόνος κατά τον οποίο μολύνεστε δηλαδή για πρώτη φορά και κατά τον οποίο εμφανίζετε τα πρώτα συμπτώματα, ποικίλλει. Συνήθως διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι τόσο σύντομη όσο μερικές ημέρες ή τόσο εκτεταμένη όσο τρεις μήνες.

Τα πιο «επικίνδυνα» τρόφιμα είναι τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η λιστερίωση μπορεί να προσβάλει σχεδόν οποιοδήποτε ακατάλληλα επεξεργασμένο ή παρασκευασμένο τρόφιμο.

Το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει αλλά και να πολλαπλασιαστεί ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των ψυγείων και των καταψυκτών. Όταν τα βακτήρια Listeria monocytogenes μολύνουν τα τρόφιμα, η οσμή, η γεύση και η υφή δεν αλλάζουν.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κάθε άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από λιστερίωση, ωστόσο δεν είναι τόσο επικίνδυνη για όσους έχουν υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά και διατρέχουν κίνδυνο θνησιμότητας, είναι οι έγκυες, τα αναπτυσσόμενα έμβρυα, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συνήθως από άλλη πάθηση, όπως ο καρκίνος, ή που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κρυάδες
  • Πονοκέφαλοι
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Διάρροια
  • Ναυτία και εμετοί
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Σύγχυση
  • Απώλεια ισορροπίας
  • Σπασμοί (μυϊκές συσπάσεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε).

Πώς θα προστατευτείτε από λιστερίωση

Για να αποφύγετε τη μόλυνση ακολουθήστε απλές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων:

  • Κρατήστε τα πράγματα καθαρά. Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν και μετά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων. Μετά το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και σαπούνι για να πλύνετε τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και άλλες επιφάνειες προετοιμασίας τροφίμων.
  • Καθαρίστε καλά τα ωμά λαχανικά. Καθαρίστε τα ωμά λαχανικά με μια βούρτσα πλυσίματος ή μια βούρτσα λαχανικών κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
  • Μαγειρέψτε το φαγητό σας. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα πιάτα με κρέας, πουλερικά και αυγά έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλή θερμοκρασία.
  • Τυλίξτε τα τρόφιμα σε πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες ή καθαρά, σκεπασμένα δοχεία πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο σας. Βεβαιωθείτε ότι τρόφιμα όπως το ωμό κρέας δεν διαρρέουν τους χυμούς τους σε άλλα τρόφιμα.
  • Καθαρίστε αμέσως τυχόν διαρροές στο ψυγείο σας, ιδίως τους χυμούς κρέατος.