Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Το βράδυ που ο Φάμελλος έγινε πρόεδρος – Το παρασκήνιο της νίκης

Οι 16 ώρες από την έναρξη των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ ως τη νίκη του Σωκράτη Φάμελλου επί του Παύλου Πολάκη - Η στάση που επέλεξε ο Κρητικός υποψήφιος, οι αριθμητικοί όροι της μάχης και η επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου.

Το πλατύ χαμόγελο και τα υγρά μάτια του Σωκράτη Φάμελλου πρόδιδαν τα ανάμεικτα, πλην έντονα, συναισθήματα της φορτισμένης στιγμής. Τα 500 μέτρα από την οδό Λεωνίδου, όπου είχε «στρατοπεδεύσει, ως την πλατεία Ελευθερίας ήταν τα πρώτα του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης ως νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σημαίες, λευκές και κόκκινες, κυμάτιζαν στο βάθος της Κολοκυνθούς ενόσω η πομπή διέσχιζε βήμα προς βήμα την ευθεία απόσταση. Τα συνθήματα για την Αριστερά, από την οποία «δεν θα ξεμπερδέψετε», έμπλεκαν με τον ήχο των οχημάτων που διέσχιζαν ακανόνιστα την Πειραιώς.

Οι προβολείς από τις κάμερες και τα φλας των μηχανών έλουσαν ξαφνικά με φως το βραδινό σκηνικό στην αποκλεισμένη από την Αστυνομία οδό. Στις 23:45 και μετά από μια μακρά ημέρα 16 ωρών ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στον προορισμό του. Με 49,41% επί των έγκυρων ψήφων εξασφάλιζε πως θα είναι ο νέος «ένοικος» του 7ου ορόφου.

Η ευτυχία ήταν αυτό που περίμενε να ‘ρθει, όπως θα του αφιέρωνε ο μικρότερος αδερφός του, Μανώλης. Ούτε πέρυσι (μετά την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα) ούτε τον Φλεβάρη (στο συνέδριο αμφισβήτησης του Στ. Κασσελάκη) είχε θελήσει να μπει στη διαδικασία διεκδίκησης της αρχηγίας του κόμματος. Τώρα όμως το τόλμησε και εκ των πραγμάτων δικαιώθηκε.

«Καλή δύναμη, όλοι μαζί»

Προτού απευθυνθεί στα Μέσα ως πρόεδρος, ο Σωκράτης Φάμελλος κυκλώθηκε από δεκάδες συνεργάτες και επί σειρά ετών συντρόφους. Ο ένας μετά τον άλλον περίμεναν υπομονετικά στη σειρά να τον αγκαλιάσουν σφιχτά και να τον συγχαρούν.

Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Κώστας Αρβανίτης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης κι ο Γιάννης Μπουλέκος ήταν μεταξύ αυτών. Τα λαμπερά πρόσωπά τους αντανακλούσαν την αγαλλίαση που είχε μπει τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας.

«Καλή δύναμη» τού ευχήθηκε ο περιχαρής πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς που τον υποδέχθηκε στην πόρτα των γραφείων. Δίπλα του η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και η πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Μαριλίνα Ξενογιαννακοπούλου. «Όλοι μαζί» αναφώνησε η τελευταία.

Ήταν και το στέλεχος που με την ανακοίνωση του αποτελέσματος σε πανελλαδική μετάδοση τον είχε, επί της ουσίας, χρίσει θριαμβευτή της μάχης. Καθυστέρησε αρκετά, αλήθεια είναι, το τελευταίο σκέλος της ενσωμάτωσης (από το 75% στο 99%) αλλά η έκβαση δεν επηρεάστηκε.

Η τακτική «υποχώρηση» του κερδισμένου Πολάκη

Φρόντισε βέβαια γι’ αυτό κι ο Παύλος Πολάκης – ο βασικός ανταγωνιστής του Σωκρ. Φάμελλου στη βραδιά των εκλογών.

Επί ώρες ο Χανιώτης βουλευτής βρισκόταν στα γραφεία της Συγγρού, ενημερωνόταν από εκεί για τη ροή των αποτελεσμάτων και κερνούσε τσικουδιά τους δημοσιογράφους που περίμεναν καρτερικά για μια αντίδρασή του. Τσιμουδιά όμως!

Η πρώτη ενημέρωση, στο 20% των ψηφισάντων, άφηνε περιθώρια ανατροπής και μερικής αισιοδοξίας. Από το 42% και μετά η διαφορά άνοιξε. Ύστερα από την ενσωμάτωση του 75% ο Π. Πολάκης άρχισε ν’ αποδέχεται πως σε αυτή τη φάση ένας δεύτερος γύρος δεν είχε νόημα. Θα πηγαίναν λιγότεροι ψηφοφόροι και οι ισορροπίες δεν θα τον βόλευαν.

Λίγο πριν από τις 23:30 φόρεσε το κράνος του, καβάλησε την ασημί BMW και έφτασε σύντομα στην Κουμουνδούρου. Στάθμευσε τη μοτοσικλέτα του, έβγαλε το δερμάτινο μπουφάν του και φόρεσε το σακάκι προτού σταθεί μπροστά στις κάμερες για δηλώσεις.

Είχε να πει πολλά «για το συγκεκριμένο σχέδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε» και το «μητστακικό παρακράτος». Κυρίως όμως εξήγησε πως προτιμά να μην ταλαιπωρήσει άλλο τα μέλη του κόμματος. Το 43.51% που καρπώθηκε τού αρκούσε για να πει ότι «είναι μεγάλη ευθύνη αυτό το ποσοστό και θα φανώ αντάξιός του».

Δεν αποκλείεται η διαφορά την επόμενη Κυριακή (1/12) να ήταν μεγαλύτερη των 5.9 μονάδων και να έχανε το μομέντουμ. Διάλεξε ποια μάχη να αφήσει κι έγινε αναμφίβολα ο «easy rider» της βραδιάς.

Τώρα έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει πως «αυτά που λέω είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ» και να παίζει επί ίσοις όροις εσωκομματικά από σήμερα Δευτέρα. Κι ας δήλωσε απλώς «στρατιώτης» είναι πια εκ των «λοχαγών».

Το κερδισμένο στοίχημα της συμμετοχής

Τον Σωκράτη Φάμελλο είχαν συγχαρεί ήδη τόσο ο Απόστολος Γκλέτσος (1.99%), που έφτασε πρώτος στην Κουμουνδούρου γνωρίζοντας a priori την τύχη του, όσο και ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης (5.09%) που δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του, τόσο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Και το απέδειξε παίρνοντας άμεσα θέση δίπλα του.

Ενόσω η αυξημένη ροή φαινόταν πως δούλευε ήδη υπέρ του Θεσσαλονικιού έναντι του Σφακιανού, ήταν τα μονοψήφια ποσοστά των άλλων δύο υποψηφίων που επέδρασαν στο τελικό ξεκαθάρισμα από την πρώτη κάλπη. Ματαιώθηκε έτσι μια εβδομάδα πόλωσης που τα κεντρικά της Κουμουνδούρου θα ήθελαν ν’ αποφύγουν σ’ αυτήν την περίπλοκη συγκυρία που, αντιθέτως, απαιτεί συσπείρωση και συστράτευση.

Επρόκειτο για ένα επίπονο δεκαπενθήμερο όλο αυτό που μεσολάβησε μετά το φινάλε του έκτακτου συνεδρίου και των συνεπειών του. Έπρεπε να οργανωθούν πολλά και σε μικρό χρονικό διάστημα εν μέσω μιας «ακυβερνησίας» 2,5 μηνών, τις εκατοντάδες αποχωρήσεις μελών από ΟΜ / ΝΕ και του σοκ από την απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Υπερασπιστήκαμε την ιστορία μας»

Οι 70.152 που ψήφισαν εντός κι εκτός συνόρων, μεταξύ των οποίων ο σιωπηλός Αλ. Τσίπρας, ήταν ο πήχης που ελάχιστοι υπολόγιζαν πως εν τέλει θα ξεπεραστεί. Ήταν μεν το μόλις 47% όλων όσοι είχαν λάβει μέρος πέρυσι στη διαδικασία, αλλά με τρεις διασπάσεις στο μεσοδιάστημα και μια περιδίνηση διαρκείας οι επιπτώσεις ήταν αναπόφευκτες. Σε τέτοιο βαθμό που στοίχημα για κάποιους αποτελούσε μια προσέλευση της τάξεως των 45.000 έτσι ώστε να καταρριφθεί ο αριθμός όσων ψήφισαν για το συνέδριο.

Τούτη τη φορά μάλιστα δεν προέκυψε ούτε μια ένσταση, όπως ενημέρωσε η ΚΕΦΕ.

«Ήταν μια καθόλα πολιτική μάχη και την κερδίσαμε. Υπερασπιστήκαμε την ιστορία μας κι αυτό από μόνο του λέει πολλά» έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της ΚΕ με πάρα πολλά ένσημα στην καρτέλα του, σχολιάζοντας συνολικά τα όσα μεσολάβησαν από το περασμένο καλοκαίρι ως και την εκλογή Φάμελλου.

Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αγκάθια

Βέβαια αρκετοί ήταν κι όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν διαφωνώντας ανοικτά με τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί από τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ αυτών εν ενεργεία βουλευτές που δεν έχουν ακόμη προβεί σε πράξεις ανεξαρτητοποίησης.

Ο Γιάννης Σαρακιώτης προτίμησε να είναι στον Γοργοπόταμο, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Αντίστασης, και να φωτογραφίζεται με τον Στέφανο Κασσελάκη. Από την άλλη η Νίνα Κασιμάτη, που είχε από πάρα πολύ νωρίς εναντιωθεί στην πλειοψηφία των οργάνων ορθώνοντας πολιτικό λόγο αλλά δεν εγκατέλειψε τις αρμοδιότητές της, δεν είχε συνέλθει από όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Νομιμοποίησης συνέδρων και στο έκτακτο συνέδριο, ενόσω μάλιστα δεχόταν με μεγάλη θλίψη μηνύματα από πολίτες για απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κι αυτά σημαντικά εσωτερικά ζητήματα που ο Σωκράτης Φάμελλος θα βρει μπροστά του πάραυτα. Η ΚΟ μετράει πια 29 βουλευτές κι ο κίνδυνος μιας νέας συρρίκνωσης δεν έχει αποφευχθεί. Αντιθέτως κρύβεται στη γωνιά και παραμονεύει. Οι πιέσεις από τον Ταύρο και όχι μόνο είναι ασφυκτικές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι όρθιος» δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ο νέος πρόεδρος του. Θα υποχρεωθεί όμως από την πρώτη ημέρα της θητείας του ν’ αποδείξει επί του πρακτέου πως όντως «οι σημερινές εκλογές είναι μια απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την επόμενη μέρα του».

Διότι είναι «ώρα ευθύνης» να χαράξει ένα σχέδιο, ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα, που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ «ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι». Ειδάλλως θα είναι πολύ πιθανό το κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς να καταλήξει οριστικά πια «μια πολιτεία στον βυθό». Και δεν σκοπεύει να χρεωθεί κάτι τέτοιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.