Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ψηφίζουν – Τι θα βγάλει η κάλπη – Συμμαχίες και β’ γύρος

Πολάκης και Φάμελλος ως φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρυθμιστής Φαραντούρης κι ο απροσδιόριστος Γκλέτσος - Το ακραίο σενάριο να μην υπάρξει επαναληπτική μονομαχία την 1η Δεκεμβρίου - Ποιοι ψηφίζουν.

Ο «λαός» του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει σήμερα Κυριακή (24/11) για τον διάδοχο του Στέφανου Κασσελάκη ύστερα από 2,5 μήνες «ακυβερνησίας». Μέλη και φίλοι του «τρίευρου» πια, μετά την αύξηση της κομματικής συνδρομής, ψηφίζουν για τον δεύτερο πρόεδρο σε διάστημα 14 μηνών.

Τα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια, στο σύνολό τους 465, είναι ανοικτά από τις 8:00 (κι έως τις 19:00, αν η ΚΕΦΕ δεν αποφασίσει παράταση) και η διαδικασία «τρέχει» ήδη.

Οι τέσσερις υποψήφιοι και η προσέλευση στην κάλπη

Ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης διεκδικούν -για τον εαυτό του ο καθένας- το ίδιο χρίσμα. Οι πορείες τους όχι ακριβώς κοινές, οι προσλαμβάνουσές τους αρκετά διαφορετικές. Όπως και οι απόψεις τους σε κάμποσα ταυτοτικά και όχι μόνο ζητήματα.

Γνωρίζοντας το «τι» και το «πώς», η βάση του κόμματος καλείται να επιλέξει το πρόσωπο που συγκεντρώνει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να ηγηθεί της επιδιωκόμενης ανασύνταξης και της απαιτούμενης επανεκκίνησης. Το διακύβευμα σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο συγκεκριμένο από ποτέ: η πολιτική «επιβίωση» του ΣΥΡΙΖΑ με τον κίνδυνο της οριστικής συρρίκνωσής του να παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πλατείας Ελευθερίας.

Η Κουμουνδούρου ποντάρει πολλά στην ευρεία συμμετοχή των «αριστερόστροφων» πολιτών. Επιθυμεί ν’ αποδείξει στην πράξη ότι αντέχει τις δονήσεις, υπομένει τα παθήματα και ξεπερνά κάθε είδους εμπόδιο. Οι τρεις διασπάσεις από Νοέμβριο σε Νοέμβριο διαμέλισαν το κόμμα, προσφάτως χάθηκε και ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσοι πάνε. Εγώ ΣΥΡΙΖΑ ήμουν και ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνω»

Οι 150.000 ψηφοφόροι που είχαν καταμετρηθεί στις ανάλογες ανοικτές διαδικασίες του 2022 και του 2023 αποτελούν ένα άπιαστο όνειρο. Στα μισά (70.000 – 75.000) αν φτάσει η προσέλευση, θα πανηγυρίζουν άπαντες πως απέκρουσαν τις πιέσεις. Σίγουρα δεν θα ήθελαν να δουν λιγότερες από 55.000.

«Όσοι πάνε. Εγώ ΣΥΡΙΖΑ ήμουν και ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνω» έλεγε στωικά σε συνεργάτες του στέλεχος της «παλιάς» φρουράς από την περιφέρεια με κοινοβουλευτική παρουσία. Εστίαζε περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα του εκλογικού σώματος. Υπάρχουν πλέον και θιασώτες της επιστροφής στην εκλογή προέδρου από το συνέδριο.

Ο ένας όμως δεν καθρεπτίζει ακριβώς τους πολλούς. Κινητοποίηση έγινε μεγάλη το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ιδίως αφότου οι ΟΜ και η ΝΕ άδειασαν από κόσμο που στήριζε τον πρώην και οριστικά απελθόντα πρόεδρο, ακολουθώντας τον στον Ταύρο. Και ήταν παρών στην ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατίας.

Αν η προσπάθεια αναδιοργάνωσης από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ προς την περιφέρεια έπιασε εν τέλει τόπο, θα το αποδείξουν οι αριθμοί. Η «γκαστρωμένη κάλπη» (του Χαρίλαου Φλωράκη) αργεί, αλλά αποτέλεσμα δίνει όπως και να ‘χει.

Πολάκης και Φάμελλος το προβάδισμα

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αναλύσεις, εκτιμήσεις, προβλέψεις και δημοσκοπήσεις έχουν συγκεκριμενοποιήσει το δίπολο της εκλογικής μονομαχίας. Επί του πρακτέου, ο Π. Πολάκης και ο Σωκρ. Φάμελλος εμφανίζονται ως οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας. Επιβεβαιώθηκε και στο debate η εικόνα αυτή, όταν ο ένας πάλευε να «αποδομήσει» τον άλλον.

Ο Νικ. Φαραντούρης, με την εξωστρέφεια που τον χαρακτηρίζει και το ευρωπαϊκό προφίλ του, θα ήθελε πολύ να χωρέσει ανάμεσά τους και να εκπλήξει με την επίδοσή του. Ο Απ. Γκλέτσος, που έχασε πόντους από την τηλεμαχία, είναι από την άλλη το αουτσάιντερ.

Η δύναμη του καθενός εντοπίζεται αλλού. Ο εκρηκτικός Χανιώτης ήταν ανέκαθεν πιο ριζοσπάστης και ρηξικέλευθος στις προτάσεις του. Για άλλους βέβαια ανεδαφικός και αιθεροβάμων. Προσελκύει πολύ δηλαδή την «αντισυστημική» πτέρυγα του κόμματος – την κυρίαρχη των μνημονιακών περιόδων. Ο μειλίχιος Θεσσαλονικός λανσάρει μια πιο «εφαρμοσμένη πολιτική» με στόχευση στην ευρύτερη κεντροαριστερά που συμπεριλαμβάνει και δεν αποκλείει. Το «όραμα» του ενός συγκρούεται καταφανώς με του άλλου.

Υποστηρικτές έχουν αμφότεροι στα κομματικά όργανα. Η πλειονότητα του μπλοκ των 87 ταυτίζεται περισσότερο με τον Σωκράτη Φάμελλο. Όπως και εναπομείναντες βουλευτές (Ακρίτα, Γεροβασίλη, Γιαννούλης, Βέτα, Καραμέρος, Ξανθόπουλος, Καλαματιανός, Κεδίκογλου) με τους οποίους είχε συνεργαστεί ενόσω θήτευσε ως πρόεδρος της ΚΟ. Ο Παύλος Πολάκης έχει ερείσματα στην ΚΕ και μαζί του στελέχη που αυτά επηρεάζουν. Σε Κρήτη και Αθήνα η ισχύς του.

Τι θα ισχύσει στον β’ γύρο

Εφόσον απόψε το βράδυ επιβεβαιωθεί η πράξη της εξίσωσης που τους θέλει στις πρώτες δύο θέσεις, η διαφορά θα καθορίσει έκτοτε τις εξελίξεις. Μαζί και τα συνολικά ποσοστά των υπόλοιπων δύο.

Μια απόσταση μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων παράγει αυτομάτως έντονο παρασκήνιο για την επόμενη εβδομάδα. Πού δηλαδή θα βρουν ακολούθως τις ψήφους που θα χρειάζονται είτε για να διατηρηθούν μπροστά είτε για ν’ ανατρέψουν το υπάρχον σκηνικό.

Αν και μεταξύ τους εντοπίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις και δεν ταυτίζονται σε πολλά σημεία, είναι βέβαιο πως ο Σωκράτης Φάμελλος θα στραφεί στη «δεξαμενή» του Νικόλα Φαραντούρη. Αντιστοίχως ο Παύλος Πολάκης θα ψάξει να βρει ό,τι αναζητά σε αυτούς που θα έχουν επιλέξει γι’ αρχή τον Απόστολο Γκλέτσο. Δεν είναι βέβαιο πάντως ότι θα του αρκούν μόνο αυτοί.

Το ακραίο σενάριο

Η δημόσια στήριξη των «αποκλεισμένων» δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να μην πολωθεί άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα. Γενικότερα είναι μια παράμετρος που εικάζεται ότι θα επιδράσει συνολικά στο αποτέλεσμα.

Κατά ανθρώπους που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου, ας μην αποκλειστεί το σενάριο της «ακύρωσης» ενός δεύτερου γύρου, αν η διαφορά μεταξύ των δύο που θα προκριθούν κρίνεται μη αναστρέψιμη μια εβδομάδα αργότερα. Για να επαληθευτεί αυτό, τότε θα πρόκειται σίγουρα για διψήφιο προβάδισμα του ενός από τον άλλο και ταυτόχρονη «υποχώρηση». Είναι μια τακτική που κυκλοφορεί ότι ίσως κριθεί ως η πρέπουσα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ωφελημένος κι όχι πληγωμένος από την εκλογική μάχη.

Εννοείται πως με 50%+1 ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει νέο πρόεδρο από τις 24 Νοεμβρίου. Τα πρώτα αποτελέσματα θ’ αρχίσουν να ρέουν μετά τις 20:00.

Το τι θα πράξει έκτοτε ο καθείς εκ των «χαμένων» είναι μια διαφορετική υπόθεση που θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες εβδομάδες του 2025. Τότε δηλαδή που έχουν οριστεί να διεξαχθούν και οι εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Ο αριθμός και η ανθρωπογεωγραφία όσων προσέλθουν στις κάλπες έχει πάντα σημασία.

Όπως έχει ορίσει η ΚΕΦΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω που είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε εγγραφούν μέλη ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Η εγγραφή γίνεται επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής περιφέρειάς τους.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας. Πολίτες άλλων χωρών, όπως της ΕΕ ή τρίτων ή μετανάστες κι όσοι είναι κάτω των 17, οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και ο ΑΜΚΑ τους.

Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι και που ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Σωκράτης Φάμελλος θα ψηφίσει στις 10:30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα ο Νικόλας Φαραντούρης θα ασκεί το δικαίωμά του στο Παλαιό Δημαρχείο Παλλήνης.

Ο Παύλος Πολάκης θα ψηφίσει στην ΟΜ Μοσχάτου κατά τις 11.30πμ.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις 12:00 στο 26ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών, στην Κυψέλη, προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο και να στείλει το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.