Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναρωτιέται ο πλανήτης μετά από μια βδομάδα κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκειά της, ο ρώσος πρόεδρος μείωσε τις προϋποθέσεις για ρωσικό πυρηνικό πλήγμα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο πέρασαν (ακόμη μία) «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας επιτρέποντας στο Κίεβο να εκτοξεύει δυτικούς πυραύλους εντός της ρωσικής επικράτειας και η Ρωσία έπληξε την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέου τύπου βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Ακολούθως, σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε τις δυτικές χώρες για αντίποινα, στην περίπτωση που ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις χτυπηθούν με οπλισμό τους. Τι μέλλει γενέσθαι; Θα επιλέξει περαιτέρω κλιμάκωση, με ανεξέλεγκτες συνέπειες;

«Εκτιμώ ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα προβεί σε κλιμάκωση. Ούτε θα εξαπολύσει πυραυλική επίθεση εναντίον της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου», απαντά στο Βήμα ο Αντώνης Καμάρας, ερευνητικός συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ με ειδικότητα σε ζητήματα Άμυνας. Συγχρόνως, διαβλέπει παγίωση της σημερινής κατάστασης και λήξη των εχθροπραξιών δια του διχοτομημένου μοντέλου της Κύπρου ή της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Γιατί ο ρώσος πρόεδρος, κύριε Καμάρα, επέλεξε να απαντήσει με τον βαλλιστικό πύραυλο «Ορέσνικ» στις επιθέσεις με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow;

«Προφανώς, είναι εξαιρετικά χρήσιμο στον ρώσο πρόεδρο το ότι η Ρωσία αποτελεί πυρηνική δύναμη. Εξ ου και η βοήθεια που λαμβάνει η Ουκρανία μέχρι στιγμής είναι πολύ προσεκτική. Ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος αποτελεί για αυτόν διαπραγματευτικό όπλο».

Πώς ερμηνεύετε το διάγγελμα του Πούτιν; Σχεδιάζει κλιμάκωση;

«Αυτή τη στιγμή ήδη πραγματοποιούνται υβριδικές επιθέσεις από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU), στην Ευρώπη, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπων ζώων. Κι ενώ πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η σχετική, ιδιαιτέρως έντονη, δραστηριότητα της υπηρεσίας θα κλιμακωθεί, δεν πιστεύω ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα κλιμακώσει την ένταση στο στρατιωτικό πεδίο και θα εξαπολύσει πυραυλική επίθεση εναντίον της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει, κατά δήλωσή του, να συμφωνήσει με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. Δεν είναι, συνεπώς, προς το συμφέρον του ρώσου προέδρου να “κάψει” αυτή τη διέξοδο».

Η κλιμάκωση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δημιουργήσει τετελεσμένο εν όψει της ανάληψης της εξουσίας από τον Τραμπ;

«Όχι. Ήδη μαίνεται ένας παγκόσμιος πόλεμος. Όταν ξαφνικά η Βόρεια Κορέα στέλνει προσωπικό και εξοπλισμό και η Ουκρανία έχει στήριξη από άλλες χώρες τότε, πράγματι, μιλάμε για μια πολεμική σύρραξη παγκόσμια, η οποία έχει κινητοποιήσει πόρους, δυνάμεις και μέσα διηπειρωτικά από την Βόρεια Αμερική μέχρι την Ασία. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι εφόσον παγιωθεί η σημερινή κατάσταση, πλέον οδηγούμαστε στο μοντέλο διχοτόμησης τύπου Βόρειας και Νότιας Κορέας ή Κύπρου. Κρατάει ο Πούτιν το 20% των ουκρανικών εδαφών που έχει κατακτήσει, παγιώνεται μια κατάσταση και σταματούν οι εχθροπραξίες. Αυτή είναι η συμφωνία στο τραπέζι. Ζήτημα θα υπάρξει αν όντως ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να προελαύσει στο Κίεβο, στο Χάρκοβο… Διότι η άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί τέτοια ήττα. Είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει μαζί του με βάση τις υφιστάμενες ισορροπίες. Δεν θα ανεχθεί την ολοκληρωτική ήττα της Ουκρανίας».

Επιπλοκές θα υπάρξουν αν προωθηθεί το «μοντέλο διχοτόμησης»;

«Δεν θα συμβεί τίποτα. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει δείξει στην Ευρώπη και διεθνώς πώς αντιλαμβάνεται την ασφάλειά της. Από την άλλη, όμως, και η ΕΕ έχει αποδείξει ότι αν το 80% της Ουκρανίας είναι ελεύθερο, κυρίαρχο, αύριο μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ευημερεί».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ποια εξέλιξη θα έχει;

«Η προσωπική μου κρίση είναι ότι δεν θα συμβεί. Αυτό το πέτυχε ο Πούτιν. Δεν φαίνεται να συναινεί ούτε η Γερμανία στην ένταξη. Προοπτικά, η στρατηγική τα επόμενα 5-10 χρόνια θα είναι η εκ νέου εξομάλυνση των ευρωρωσικών σχέσεων και η άρση του εμπάργκο. Κανένας στην Ευρώπη δεν θέλει να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία δια παντός – αυτό θα σήμαινε η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ».