Δεν επέλεξε ένα τυχαίο μουσικό κομμάτι ο Στέφανος Κασσελάκης για να μπει στην αίθουσα του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης αλλά το “Come with me” ελληνιστί «έλα μαζί μου» από τους ikoliks. Κατά την είσοδο του, έχοντας ήδη προσαρμοσμένο το χειλόφωνο, πλήθος κόσμου έσπευσε να τον χαιρετήσει. Ο πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος κόμματος, «Κίνημα Δημοκρατίας», ανταπέδωσε τις αγκαλιές.
Μάλιστα, όταν ανέβηκε στη σκηνή, θέλησε να ευχαριστήσει τους δεκάδες πολίτες που ήρθαν και τον στήριξαν όλο αυτο το διάστημα. «Ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες. Χωρίς εσάς δεν θα είχα αντέξει. Χωρίς εσάς δεν θα ήμουν εδώ. Γίνατε το κίνημα. Γινόμαστε το κόμμα». Στο βάθος ακούστηκε μια φωνή ενός υποστηρικτή του ο οποίος είπε «εμείς ευχαριστούμε, Στέφανε», «όχι, εγώ σας ευχαριστώ», επέμεινε ενώ το πλήθος τον χειροκροτούσε.
Ο απευθείας διάλογος με τον κόσμο
Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κασσελάκης συνομιλούσε με τους υποστηρικτές του και είχαν απευθείας διάλογο. Είχε άμεση επαφή με τον κόσμο που ήταν εκεί και αρκετές φορές ξέφευγε από την ομιλία του, την οποία είχε σε ειδικό autocue μπροστά του.
Τα συνθήματα δεν ήταν πολλά όμως ακούστηκε και το «να τος, να τος, ο πρωθυπουργός». Ο κ. Κασσελάκης, ξεχωρίζει έναν κύριο από το πλήθος και λέει ότι είναι αισιόδοξο ότι μεταξύ άλλων το λέει και ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας. «Πόσο είσαι», ρωτάει τον κύριο υπολογίζοντας ότι είναι γύρω στα 60.
Οι τόνοι ανέβηκαν αισθητά στην ομιλία του προέδρου και το κοινό παθιάστηκε ιδιαιτέρως έντονα με τις αναφορές του στην εξωτερική πολιτική. Αναλύοντας τις αρχές του κόμματος ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα το κόμμα θα είναι πατριωτικό «χωρίς καμία ενοχή».
«Δεν εκχωρούμε τον πατριωτισμό της δημοκρατικής παράταξης»
«Δεν εκχωρούμε τον πατριωτισμό της δημοκρατικής παράταξης σε κανέναν πολιτικό αντίπαλο που η ιστορία του είναι γεμάτη από εθνικές ήττες, μειοδοσίες και υποχωρήσεις», σημείωσε.
Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ήταν περίπου 4.505 λέξεις, ήτοι 15 σελίδες. Ο κ. Κασσελάκης, αναφέρθηκε στο όραμα του και για το τι φιλοδοξεί να κάνει το κόμμα που ξεκίνησε από κίνημα. Η έκπληξη ήταν για το τέλος, όταν και αποκάλυψε το όνομα του κόμματος. Πριν από λίγες μέρες, σε ειδική πλατφόρμα, οι πολίτες μπορούσαν ανάμεσα σε 15 επιλογές να «βαφτίσουν» το νέο κόμμα.
Λίγο πριν ανακοινώσει το όνομα, ο κ. Κασσελάκης έκανε μια παύση, υπήρξε μουσικό χαλί και στο video wall ακριβώς από πίσω του έβγαιναν σε κουτάκια οι 15 επιλογές, θυμίζοντας τα αποτελέσματα τηλεπαιχνιδιού γνώσεων. Τελικά, επικράτησε το «Κίνημα Δημοκρατίας».
Οι βουλευτές που υπέγραψαν πρώτοι την ιδρυτική διακήρυξη
Οι πρώτοι που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη ήταν και οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιήθηκαν. Δηλαδή ήταν οι Κ. Μάλαμα, Ρ.Χρηστίδου, Α. Αυλωνίτης, Γ. Πούλου και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Ο Πέτρος Παππάς, απουσίαζε. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο Λονδίνο. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να μη μετέχει ενεργά, τουλάχιστον σε αυτή την φάση, στη νέα προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι για να εκπροσωπηθεί το νέο κόμμα στη Βουλή χρειάζεται να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα και απαιτούνται 10 βουλευτές. Προς ώρας, υπάρχουν 5 ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη και το «Κίνημα Δημοκρατίας».
Πάντως, η εμφάνιση της Θεοδώρας Τζάκρη τράβηξε τα βλέμματα. Όταν έφτασε, δέχθηκε ένα θερμό χειροκρότημα από τον κόσμο. Ήταν άλλωστε μια από τις «μοιραίες» βουλευτές, μαζί με την κ. Πούλου, που «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Μπράβο σου, καλά έκανες!», έλεγαν οι συγκεντρωμένοι στην κ. Τζάκρη. Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη και στην κ. Ραλλία Χρηστίδου.
Οι υπογραφές «έπεσαν» στον Ταύρο
Στο τέλος, όλοι κλήθηκαν στα προσωρινά γραφεία του κόμματος στον Ταύρο, ώστε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Εκφωνητές έλεγαν από τα ηχεία ότι πρέπει να αποχωρήσουν και να μεταφερθούν στα γραφεία του κόμματος, τα οποία απέχουν μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το ίδρυμα Κακογιάννης.
Απέξω, αφού είχε ήδη φύγει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ένας ρώταγε τον άλλον αν του αρέσει το νέο όνομα. «Όλα μάρεσαν» είπε μια ενθουσιώδης κυρία.
Νωρίτερα, ανάμεσα στα πολλά πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί δύο πολίτες συζητούσαν και έβαζαν στοιχήματα για την ονομασία του κόμματος. «Όπως και αν λέγεται, θα το αγαπάμε», σχολίαζε ένας κύριος. Η μουσική που επιλέχθηκε για το κλείσιμο ήταν το Bella Ciao σε διασκευή του Goran Bregovic.