Στα επτά λεπτά που διήρκεσε το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν ο πλανήτης κράτησε την ανάσα του. Είχε προηγηθεί η ρωσική επίθεση με ένα νέο τύπο πυραύλου στο βιομηχανικό σύμπλεγμα της πόλης Ντνιπρό στην ανατολική Ουκρανία, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. Παρότι το Κίεβο αρχικά έκανε λόγο για διηπειρωτικό πύραυλο, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι επρόκειτο για έναν υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς που δύναται να φέρει πυρηνική κεφαλή, ωστόσο σε αυτή την επίθεση είχε συμβατική κεφαλή.
H κωδική ονομασία Oreshnik
Ήταν μια «επιτυχής δοκιμή» του πυραύλου με την κωδική ονομασία Oreshnik (Φουντουκιά) που είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις της 19ης και της 21ης Νοεμβρίου μέσα στο ρωσικό έδαφος με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και «δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιούνται με την άμεση εμπλοκή των κατασκευαστών τους». Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τη «δοκιμή» επί ουκρανικού εδάφους, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις περί επικείμενου πυρηνικού πλήγματος και να αποφευχθεί ένας πυρηνικός Αρμαγεδδών.
Ενα βήμα πριν τον πυρηνικό όλεθρο
Ανεξάρτητα από τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, με τις εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις ο πλανήτης βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον πυρηνικό όλεθρο. Πόσο μάλλον όταν αυτές συνοδεύονται από την απειλή του Πούτιν για αποφασιστικά, ισοδύναμα πλήγματα κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις χώρες που προμηθεύουν με βαλλιστικούς πυραύλους την Ουκρανία. «Συνιστώ στις κυβερνώσες ελίτ των χωρών που σχεδιάζουν τέτοιες επιθέσεις να το πάρουν στα σοβαρά» είπε ο Πούτιν αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πυραυλικών επιθέσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Εφόσον επιλέξουμε τους στόχους για περαιτέρω δοκιμές συστημάτων όπως η «Φουντουκιά», θα ειδοποιήσουμε τους κατοίκους και τους πολίτες φιλικών χωρών που ζουν σε αυτές τις περιοχές να τις εγκαταλείψουν. Θα το κάνουμε δημόσια, χωρίς τον φόβο αντιμέτρων από τον εχθρό, γιατί τα αντιπυραυλικά συστήματα των Αμερικανών στην Ευρώπη δεν μπορούν να αναχαιτίσουν αυτούς τους πυραύλους που έχουν ταχύτητα 10 Mach, δηλαδή 2,5 έως 3 χλμ το δευτερόλεπτο», πρόσθεσε.
Μπλοφάρει ο Πούτιν;
Μπλοφάρει ο Πούτιν ποντάροντας στον φόβο της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα των λαών της Ευρώπης για έναν πυρηνικό πόλεμο; Πιθανώς, εξάλλου το έχει ξανακάνει. Όμως στις 1.000 ημέρες που έχουν περάσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται και φέρνει πιο κοντά μια αναμέτρηση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Το καινούργιο δεδομένο στην γεωπολιτική σκακιέρα είναι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο σε δύο μήνες. Ενδέχεται η εκατέρωθεν αναβάθμιση των πυραυλικών επιθέσεων να αποσκοπεί στην ενίσχυση των διαπραγματευτικών θέσεων ενόψει ενός διμερούς παζαριού κορυφής. Εκεί φαίνεται ότι αποσκοπεί ο Πούτιν που έκλεισε το διάγγελμά του κατηγορώντας μεν τις ΗΠΑ ότι με την επιμονή τους για παγκόσμια ηγεμονία οδηγούν σε μια παγκόσμια σύγκρουση όπου η Ρωσία είναι έτοιμη για όλα, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα την προτίμησή του για «επίλυση όλων των διαφορών με ειρηνικά μέσα».
Πόσα ακόμα «φουντούκια»
Το ερώτημα είναι πόσα ακόμα «φουντούκια» θα πέσουν και πόσα πιόνια θα θυσιαστούν στην παγκόσμια σκακιέρα μέχρι να επέλθει, αν επέλθει, μια καινούργια ισορροπία του τρόμου.