Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν – Τα χαρακτηριστικά του συστήματος «Ορέσνικ»

Κλιμακώνεται η κρίση στο μέτωπο Ρωσίας -Ουκρανίας - Ξεκάθαρο μήνυμα Πούτιν προς την Δύση: «Έχουμε το δικαίωμα να χτυπήσουμε δυτικές χώρες που δίνουν όπλα στο Κίεβο»

«Παγκόσμιου χαρακτήρα» είναι πλέον σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος. Ο ίδιος, με διάγγελμά του προειδοποίησε για επιθέσεις τις χώρες που παρέχουν στο Κίεβο τη δυνατότητα να χτυπά τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει πλέον λάβει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα.

Όπως ανέφερε, η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης, με την κωδική ονομασία «Ορέσνικ». «Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς σε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Τόνισε ότι ο πύραυλος επιτίθεται σε στόχους με ταχύτητα 10 Mach (περίπου 2,5-3 χλμ./δευτερόλεπτο), καθιστώντας τον αδύνατο να αναχαιτιστεί. Προειδοποίησε, επίσης, τη Δύση ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη. Αν κάποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει γι’ αυτό, δεν θα έπρεπε. Θα υπάρχει πάντα απάντηση».

«Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών στόχων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των στόχων μας και σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών θα απαντήσουμε το ίδιο αποφασιστικά και με τον ίδιο τρόπο», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι ο εχθρός (σ.σ. η Ουκρανία) δεν κατάφερε να πλήξει τους στόχους που ήθελε στα χτυπήματά του και τόνισε ότι οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας με δυτικά όπλα δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη χρήση του νέου ρωσικού πυραύλου «σαφή και σοβαρή κλιμάκωση στην ένταση και τη σκληρότητα του πολέμου».

«Αυτό αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη», έγραψε στο X, προσθέτοντας: «Ο Πούτιν όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο – περιφρονεί όσους στον κόσμο επιθυμούν πραγματικά την αποκατάσταση της ειρήνης».

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πύραυλος είχε χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), αν και δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν αυτή την εκτίμηση.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε «πειραματικός βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς» εναντίον της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πιθανότατα διαθέτει περιορισμένο αριθμό αυτών των όπλων, τα οποία δεν αναμένεται να αλλάξουν δραστικά την πορεία του πολέμου.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως ειδοποιήσεις για εκτοξεύσεις πυραύλων.

Τα χαρακτηριστικά του «Ορέσνικ»

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο RUSI (βρετανικό ινστιτούτο στρατηγικών μελετών), ανέφερε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον νέο ρωσικό πύραυλο δείχνουν ότι έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τους Iskander που χρησιμοποιούνται έως τώρα, με εμβέλεια έως 500 χλμ. Οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς (IRBM), όπως φαίνεται να περιγράφει ο Πούτιν, έχουν συνήθως εμβέλεια από 3.000 έως 5.500 χλμ.

Σύμφωνα με τον Σάβιλ, η χρήση ενός τέτοιου όπλου ίσως να μην έχει μεγάλη στρατιωτική σημασία, αλλά είναι συμβολικά σημαντική, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας.

Στο κόκκινο η σχέση Ρωσίας και Βρετανίας

Την ίδια ώρα ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας απαντώντας σε ερώτημα για την ετοιμότητα εμπλοκής σε περίπτωση κλιμάκωσης με τη Ρωσία ήταν ξεκάθαρος.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη» είπε ο Ρομπ Μαγκόουαν σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής ο Ρομπ Μαγκόουαν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

Το χρονικό της νέα κλιμάκωσης

Το διάγγελμα του Πούτιν έρχεται σε μια στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία – που την Τρίτη συμπλήρωσε 1.000 ημέρες – φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα, επικίνδυνη φάση.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS για να πλήξει στόχους εντός Ρωσίας, και δύο ημέρες αργότερα αυτοί χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας. Την Τετάρτη, αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους Storm Shadow κατά ρωσικών στόχων. Την ίδια μέρα, ο Μπάιντεν συμφώνησε επίσης να παράσχει στην Ουκρανία αντιανθρώπινες νάρκες.

Αυτές οι δυτικές κινήσεις φαίνεται να ήταν απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Μόσχα για προετοιμασία μιας επίθεσης που στοχεύει να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από περιοχή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Ταυτόχρονα, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ σε δύο μήνες, υποσχόμενος να τερματίσει την αμερικανική εμπλοκή σε πολέμους και να επενδύσει τα χρήματα των φορολογουμένων στις ζωές των Αμερικανών. Έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες, χωρίς όμως να εξηγεί πώς.
Αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν – φαινομενικά αντιδρώντας στις εξελίξεις – ανέβασε περαιτέρω την ένταση, χαλαρώνοντας τους όρους χρήσης των ρωσικών πυρηνικών όπλων, ενώ η Ρωσία ενέτεινε τις αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές, την ίδια στιγμή που οι χερσαίες δυνάμεις της προχωρούν στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.