Στο μυαλό Μπάιντεν-Πούτιν: Η στρατηγική των 60 ημερών και η μάχη για το μεγάλο πλεονέκτημα

ΗΠΑ και Ρωσία κλιμακώνουν τις κινήσεις τους ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο - Η νέα επίθεση της Ρωσίας, το μήνυμα Μπάιντεν και η υπόσχεση Ζελένσκι.

Μέσα σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και η Ρωσία προχώρησαν σε κρίσιμες κινήσεις με στόχο να επηρεάσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κινήσεις που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η Μόσχα Εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από την περιοχή Αστραχάν το πρωί της Πέμπτης, με στόχο την περιοχή του Ντνίπρο.

Η Ρωσία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, ενώ ο Μπάιντεν φαίνεται να εγκαταλείπει μακροχρόνιες «κόκκινες γραμμές» πριν ο Τραμπ προσπαθήσει να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση για τερματισμό του πολέμου σε 24 ώρες.

Η Ουκρανία ήδη εκμεταλλεύτηκε την απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Atacms για επιθέσεις μέσα στη ρωσική επικράτεια. Την ίδια στιγμή που το Κίεβο μάχεται για να κρατήσει τις ανατολικές περιοχές του, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει νάρκες κατά προσωπικού στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ φαίνεται να πυροδοτήθηκε από την άφιξη χιλιάδων Βορειοκορεατών μαχητών στην πρώτη γραμμή του πολέμου, γεγονός που η Ουάσινγκτον θεωρεί «μεγάλη κλιμάκωση», όπως μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο αύξησε ακόμα περισσότερο την ένταση χαλαρώνοντας τους όρους χρήσης των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η κίνηση αυτή «ουσιαστικά εξαλείφει» το ενδεχόμενο ήττας στο πεδίο της μάχης.

«Η αλλαγή αυτή είναι περισσότερο μια προειδοποίηση παρά οδηγός δράσης», λέει ο Αλεξάντερ Γιερμάκοφ, Ρώσος αναλυτής διεθνών σχέσεων. Άλλοι ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν βλέπει την τρέχουσα κατάσταση ως «μεταβατική», πιστεύοντας ότι έχει το πάνω χέρι στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και τρεις μήνες. Μπροστά στον φόβο για νέες επιθέσεις την Τετάρτη, πολλές δυτικές πρεσβείες ανέστειλαν τη λειτουργία τους. «Όλα συνδέονται», λέει ο Μιχαήλο Σάμους, επικεφαλής του ερευνητικού δικτύου New Geopolitics Research Network στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει αποθηκεύσει εκατοντάδες πυραύλους Iskander και Kinzhal εδώ και εβδομάδες για να μπορέσει να πραγματοποιήσει πλήγματα και να στείλει έτσι ένα ψυχολογικό μήνυμα ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας στην Ουάσινγκτον.

Το Κίεβο, μπορεί να γλίτωσε αυτή τη φορά, αλλά το μήνυμα της Μόσχας ήταν σαφές. «Όλα αυτά γίνονται για να διασφαλίσει η Ρωσία ότι θα έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση απέναντι στον Τραμπ, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι η Ρωσία δεν θα κάνει συμβιβασμούς και ότι όλα εξαρτώνται από τον Ζελένσκι», εξηγεί ο Samus.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματά της ενόψει του Τραμπ», συμφωνεί η Τζέιντ ΜακΓκλιν από το King’s College του Λονδίνου.

Ωστόσο, παραμένει σκεπτική για το αν ο Πούτιν θα δεχόταν ποτέ μια αληθινή συμφωνία ειρήνης, εκτιμώντας ότι στόχος του είναι η πλήρης υποταγή της Ουκρανίας. Την Τρίτη, η Ουκρανία συμπλήρωσε 1.000 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με τις ρωσικές δυνάμεις να εντείνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία.

Στη Μόσχα, επικρατεί η πεποίθηση ότι είναι μόνο ζήτημα χρόνου να υποκύψει η Ουκρανία, σύμφωνα με την Τατιάνα Στανόβαγια του Carnegie Russia Eurasia Center. Από τον Ιανουάριο, όμως, ο Πούτιν θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις κινήσεις του Τραμπ:

«Ο Πούτιν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, καθώς αν κλιμακώσει περαιτέρω, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια πιθανή συμφωνία με τον Τραμπ. Θα χρειαστεί να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία», σχολιάζει η Στανόβαγια.

Το μήνυμα Μπάιντεν στο στρατόπεδο του Τραμπ

Η απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει τη χρήση των πυραύλων Atacms σε ρωσικό έδαφος στόχευε στη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά έστειλε μήνυμα και προς το στρατόπεδο Τραμπ. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτζ, χαρακτήρισε την απόφαση «ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση, με απρόβλεπτες συνέπειες».

Η Ουκρανία δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να πολεμά, ακόμη κι αν μειωθεί η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι ήταν ξεκάθαρος σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Αν μειωθεί η βοήθεια, πιθανότατα θα χάσουμε. Αλλά θα συνεχίσουμε να πολεμάμε, όσο δύσκολο κι αν είναι».

Στη Ρωσία, ο Πούτιν επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη για να υπάρξει ειρήνη, παρότι το ουκρανικό σύνταγμα προβλέπει την ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.