Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει η εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τέτοιος πύραυλος στον πόλεμο της Ουκρανίας - Ποιες χώρες διαθέτουν τέτοιους πυραύλους

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε σήμερα (21/11) το πρωί η Ρωσία, από την περιοχή του Αστραχάν προς την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο ουκρανικός στρατός. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά σε οποιονδήποτε πόλεμο.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν μεγάλο βεληνεκές, αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, και μπορούν να μεταφέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, ακόμη και βιολογικά ή χημικά όπλα. Ο πύραυλος που εκτόξευσε σήμερα η Ρωσία έφερε συμβατική κεφαλή, αν και δεν έχει γίνει σαφές ποιον στόχο βρήκε.

Ποιες χώρες διαθέτουν τέτοιους πυραύλους

Διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους έτοιμους να χρησιμοποιηθούν διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Η διαφορά των πυραύλων αυτών από τους υπόλοιπους είναι η μεγάλη ταχύτητα και το μεγάλο βεληνεκές – και το μεγάλο κόστος τους.

Η χρήση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, την οποία το Κρεμλίνο δεν παραδέχτηκε ούτε διέψευσε, πραγματοποιήθηκε την επομένη του κλεισίματος πρεσβειών στο Κίεβο, ανάμεσά τους η αμερικανική και η ελληνική. Οι πρεσβείες παρέμειναν κλειστές την Τετάρτη (20/11) για λόγους ασφαλείας, επειδή υπήρχαν πληροφορίες για μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του Κιέβου. Τελικά οι πληροφορίες αποδείχθηκαν ψυχολογικός πόλεμος από την πλευρά της Ρωσίας. Είχε όμως προηγηθεί, στην αρχή της εβδομάδας, ένα μπαράζ πυραύλων εναντίον της Ουκρανίας.

Στην απέναντι πλευρά, η Ουάσιγκτον έδωσε το πράσινο φως για την χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τον ουκρανικό στρατό για να σταματήσει την προέλαση των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο ήδη άρχισε να εκτοξεύει αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (300 χλμ) κατά στόχων σε ρωσικό έδαφος.

Η κλιμάκωση είναι αναμενόμενη

Όλα αυτά σημαίνουν κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η κλιμάκωση είναι αναμενόμενη γιατί όλες οι πλευρές προσπαθούν να πετύχουν όσα περισσότερα κέρδη μπορούν στα πεδία των μαχών ώστε όταν τους βάλει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ντόναλντ Τραμπ, αφότου αναλάβει τα καθήκοντά του, να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.