ΠαΣοΚ: Βγαίνει στους δρόμους για να πρεσάρει την κυβέρνηση

Παρασκήνιο και σκληρή κόντρα για το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.

Το ΠαΣοΚ με εντολή του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται παντού και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς και εντός του κοινοβουλίου. Μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών η Χαριλάου Τρικούπη κινητοποίησε τις δυνάμεις της και βρέθηκε δύο φορές στον δρόμο. Μία στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου και ακόμη μία στη μεγάλη πορεία που έγινε με αφορμή την απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στις 20 Νοεμβρίου. Δίνει ταυτόχρονα όλες τις μάχες στη Βουλή για τα εργασιακά θέματα που έρχονται, αλλά και για θεσμικά όπως στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την κυβερνοάσφαλεια που φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ουσιαστικά «πριονίζει» όπως λένε τις αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ

Παράλληλα, παρακολουθούν τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που σήμερα μεταβαίνει στη Νάξο για να εγκαινιάσει το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών. «Το συγκεκριμένο ταμείο δημιουργήθηκε με την επιμονή που έδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη θητεία του ως ευρωβουλευτής», αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη και τονίζουν πως «η κυβέρνηση εμφανίζει ως δικό της επίτευγμα κάτι που έχει την σφραγίδα και την υπογραφή του προέδρου του ΠαΣοΚ»

Το παρασκήνιο

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνουν πως «η Ελλάδα εξασφάλισε μία μοναδική ευκαιρία μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού του ETS, αποκτώντας τη δυνατότητα διάθεσης 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ρύπων αποκλειστικά για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών. Τα δικαιώματα αυτά θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν άμεσα για έργα που θα συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των νησιών μας».

Στο ΠαΣοΚ όμως στέκονται στο γεγονός πως όταν το 2015 η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της, για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων για την περίοδο 2021 – 2030, προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Εκσυγχρονισμού. Το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτούσε επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα για τις χώρες που το 2013 είχαν κατά κεφαλή ΑΕΠ χαμηλότερο από το 60% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου. Η Ελλάδα το 2013 ήταν λίγο πάνω από το 60% του Μέσου Όρου, ενώ το 2014 και το 2015 βρισκόταν στο 59%. Δηλαδή η Ελλάδα εξαιρούταν για έναν χρόνο από τις χρηματοδοτήσεις ενός ταμείου που θα άρχιζε να λειτουργεί το 2021.

Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει πως «μετά από πολλή προσπάθεια και χάρη σε μία τροπολογία που κατέθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης και την είχαν συνυπογράψει τόσο Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διορθώθηκε η αδικία αυτή. Συγκεκριμένα, άλλαξε το έτος βάσης, προσθέτοντας το 2014 και το 2015 για να υπάρχουν πιο αντικειμενικά οικονομικά κριτήρια για την υπαγωγή των χωρών στο ταμείο αυτό. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας θα μπορούσε να επωφεληθεί από Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που θα ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για έργα όπως η διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον».

Ενώ στάθηκε και στα όσα ακολούθησαν δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρχε όμως ανάλογη εξέλιξη και στο Συμβούλιο Υπουργών. Η απόφαση εκεί ήταν να μην αλλάξει το έτος βάσης στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, αφήνοντας εκτός την Ελλάδα. Ως αντιστάθμισμα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ειδικό χρηματοδοτικό μηχανισμό, με πιο αυστηρούς όρους χρηματοδότησης ειδικά για εμάς ύψους 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, περιορίζοντας συγχρόνως τα επιλέξιμα έργα μόνο στα ελληνικά νησιά και στη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα 25 εκατομμύρια δικαιώματα είναι περίπου τα μισά από αυτά θα δικαιούμασταν αν είχαμε συμμετάσχει κανονικά στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, όπως είχε προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάρη στην τροπολογία Ανδρουλάκη. Άρα τα 25 εκατομμύρια δικαιώματα όχι μόνο δεν είναι επίτευγμα της κυβέρνησης, αλλά είναι αποτέλεσμα της επιμονής του Ν. Ανδρουλάκη».

Από το ΠαΣοΚ θέτουν ακόμη ένα ερώτημα στο συγκεκριμένο θέμα κι αναρωτιούνται, γιατί ενώ τα δικαιώματα αυτά ήταν στη διάθεσή της Ελλάδας ήδη από το 2021, για 3 χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα;

Ατζέντα, προϋπολογισμός και δράσεις παντού

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να βάζει την ατζέντα του στο δημόσιο διάλογο και να δίνει μάχη για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Δηλωτικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒΕ και ΠαΣοΚ θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα για να συζητήσουν.

Όπως δήλωσε στο ΒΗΜΑ υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη με γνώση στα εργασιακά θέματα «το ΠαΣοΚ κάνει τον διάλογο πράξη. Κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Νέα Δημοκρατία εδώ και έξι χρόνια και δεν το έχει κάνει. Καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους και δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «επόμενο πεδίο σύγκρουσης είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος δεν απαντά στις συλλογικές ανάγκες της κοινωνίας, Για αυτό και οι πολίτες στρέφονται διαρκώς κατά της νέας δημοκρατίας καθώς έξι χρόνια τώρα δεν έλυσε τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινότητα τους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.