Ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Πέμπτης 21/11 οι βουλευτές Γιώτα Πούλου και Θεοδώρα Τζάκρη, όπως είχαν προαναγγείλει με επιστολές που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Πλέον, το ΠαΣοΚ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση καθώς μετρά περισσότερους βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 29 βουλευτές ενώ το ΠαΣοΚ 31.
Τζάκρη: «Πράξη αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης»
« Όπως είχα προαναγγείλει απέστειλα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης. Έπαψε να είναι το κόμμα που εντάχθηκα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, είναι υπό την κατοχή μηχανισμών και γραφειοκρατών. Παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και εκδιώκει μέλη», δήλωσε η Θεοδωρα Τζάκρη από το περιστύλιο της Βουλής. Χαρακτήρισε «πράξη αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης» την ανεξαρτητοποίησή της.
«Έχουν ήδη αφαιρέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι αυτόκλητοι κηδεμόνες. Αποχωρώ με οδύνη αλλά και αισιοδοξία ότι κάτι πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό θα πάρει τη θεση ενός κόμματος που έχει κλείσει τον κύκλο του», κατέληξε η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής.
Οι επιστολές παραίτησης
Στις επιστολές που παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής δεν αναφέρουν τίποτα άλλο πέρα από την πρόθεση τους να αποχωρήσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και να ανεξαρτητοποιηθούν.
Πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 21.
Δείτε τις επιστολές των Γιώτα Πούλου και Θεοδώρας Τζάκρη
***
Τι αλλάζει για το ΠαΣοΚ
Μετά την ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτριών το ΠαΣοΚ αυτομάτως παίρνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης γίνεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει η σειρά που θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή και θα είναι μετά τον πρωθυπουργό και θα δικαιούται περισσότερο χρόνο.
Επιπλέον, θα δικαιούται να έχει το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι στο ισόγειο της Βουλής. Εκείνο το γραφείο έχουν χρησιμοποιήσει στην πρόσφατη ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αργότερα και ο Στέφανος Κασσελάκης και σήμερα το χρησιμοποιεί ο Νίκος Παππάς.
Εκτός από τις χωροταξικές αλλαγές θα αυξηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό. Το ΠαΣοΚ θα έχει το δικαίωμα να έχει περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, το κόμμα θα αυξήσει τον αριθμό των μελών του στη Διάσκεψη των Προέδρων καθώς και στις Διαρκείς Επιτροπές.
Σημειώνεται πάντως, ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό για να κάνει χρήση άλλων προνομίων όπως την υποβολή πρότασης μομφής (χρειάζεται 50 βουλευτές) και για πρόταση εξεταστικής επιτροπής (χρειάζονται 60 βουλευτές).