Στα πέτρινα χρόνια του 2009 επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς το πρωί της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου, περίπου 48 ώρες πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος και της διακήρυξής του από τον Στέφανο Κασσελάκη, ανεξαρτητοποιήθηκαν δυο βουλευτές, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου.
Στον απόηχο του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων στην ΕΡΤ, των Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου και Νικόλα Φαραντούρη, ήρθε το νέο κτύπημα που αλλάζει ριζικά και τους συσχετισμούς σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χάνει προνόμια του κανονισμού, αφού πλέον το ΠαΣοΚ λογίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση και μπαίνει πιο δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι με την μεταβολή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.
Παρά την προσπάθεια χθες των υποψηφίων προέδρων να αλλάξουν το κλίμα για το ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κατά γενική ομολογία καλή τηλεοπτική μονομαχία με έντονο το στοιχείο της πολιτικότητας, οι άλλες δυο ανεξαρτητοποιήσεις που προστίθενται στις τέσσερις που προηγήθηκαν, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Το άγχος όλων στο ντιμπέιτ ήταν εμφανές ως προς τη συμμετοχή την προσεχή Κυριακή και το νέο κτύπημα Κασσελάκη κανείς δεν ξέρει πως θα επιδράσει και σε τι βαθμό στην εκλογική διαδικασία. Θα αποθαρρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή ή θα αλλάξει το κλίμα και θα φέρει περισσότερα μέλη στις κάλπες.
Ακόμα και η επιλογή του Στ. Κασσελάκη να ανακοινώσει το όνομα και την διακήρυξη του νέου κόμματος το μεσημέρι του Σαββάτου δημιουργεί αντιθέσεις και συγκρίσεις και σίγουρα επικοινωνιακά βάζει πολλά εμπόδια και προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ που σε αυτό το κομμάτι υστερεί.
Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή την Κυριακή ευελπιστώντας πως θα προσέλθουν αρκετές χιλιάδες μέλη στην κάλπη, αλλά το ζήτημα είναι οι εντυπώσεις που δημιουργούνται.
Και μετά τις δυο νέες ανεξαρτητοποιήσεις, όλα παίζονται στο γήπεδο των εντυπώσεων, εκεί όπου ο Στ. Κασσελάκης χρησιμοποιεί εργαλεία που οι τέσσερις υποψήφιοι και γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν αξιοποιεί και υστερεί. Μένει βέβαια αυτό να φανεί και πως θα επιδράσει και σε τι βαθμό στις κάλπες.
Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι πρόεδροι στην τηλεμαχία της ΕΡΤ έδειξαν το προγραμματικό τους πλαίσιο και φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προτάγματα για την κάθε πλευρά. Ενιαία στάση σε αρκετά ζητήματα δεν υπάρχει, τόσο σε κοινωνικά ζητήματα όσο και σε θέματα οικονομίας αλλά και αντίληψης των καταστάσεων.
Ολα θα κριθούν την Κυριακή στις κάλπες και εάν χρειαστεί στο β’ γύρο, αλλά ότι και να γίνει πλέον υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που τους επηρεάζει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αλλιώς ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία και αλλιώς εξελίσσεται καθώς ο νικητής δεν θα είναι ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος (σ.σ. με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα) αλλά του τρίτου λόγω της κοινοβουλευτικής δύναμης.