Για «μαζική επίθεση πληροφορικού και ψυχολογικού πολέμου» που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, κάνει λόγο το Κίεβο. Όπως αναφέρει η κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας του Κιέβου, η Μόσχα διέδωσε μια ψεύτικη προειδοποίηση, που υποτίθεται εκδόθηκε από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, για επικείμενη μαζική αεροπορική επίθεση.
«Ένα μήνυμα διαδίδεται μέσω εφαρμογών μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων… για την απειλή μιας «ιδιαίτερα μαζικής» πυραυλικής και βομβιστικής επίθεσης σε πόλεις της Ουκρανίας σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών.
«Αυτό το μήνυμα είναι ψεύτικο, περιέχει γραμματικά λάθη που είναι χαρακτηριστικά για τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριακού και ψυχολογικού πολέμου».
Την ίδια ώρα, σειρήνες αεροάμυνας ηχούν στο Κίεβο με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας να προειδοποιεί τους κατοίκους να μην τις αγνοήσουν.
⚡️KIEV MAYOR: ‘DO NOT IGNORE THE AIR ALERT THAT HAS ALREADY BEEN ANNOUNCED IN KIEV. MISSILE DANGER.’⚡️ https://t.co/fZ3V9mbXqF
— Russian Market (@runews) November 20, 2024
Επικρίνουν την στάση των δυτικών χωρών
Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την κίνηση δυτικών χωρών να κλείσουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο, με το σκεπτικό ενός πιθανού κινδύνου μαζικών ρωσικών επιδρομών, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απειλή είναι η ίδια καθημερινά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η απειλή για βομβαρδισμούς (…) είναι δυστυχώς μια καθημερινή πραγματικότητα για τους Ουκρανούς για περισσότερες από χίλιες ημέρες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους Δυτικούς να μην τροφοδοτούν «την ένταση» με το κλείσιμο των πρεσβειών τους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έγκριση του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, βάσει του οποίου η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, οι ΗΠΑ και στη συνέχεια η Ελλάδα και η Ισπανία, έκλεισαν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο υπό τον φόβο αεροπορικής επίθεσης.
Γιατί σίγησε το κόκκινο τηλέφωνο ΗΠΑ-Ρωσίας
Την ίδια ώρα η ειδική τηλεφωνική γραμμή, που δημιουργήθηκε για την εκτόνωση κρίσεων ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική προεδρία, καθώς αυξάνονται οι πυρηνικοί κίνδυνοι εν μέσω των υψηλότερων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εδώ και δεκαετίες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωσε χθες, Τρίτη, τις προϋποθέσεις για πυρηνικό πλήγμα σε απάντηση σε ένα ευρύτερο φάσμα συμβατικών επιθέσεων, λίγες μόνον ημέρες μετά τις αναφορές ότι η Ουάσινγκτον επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε χθες κατά την 1.000ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για πλήγμα στη ρωσική επικράτεια, επωφελούμενη από την πρόσφατα δοθείσα άδεια από την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η σύγκριση με την κρίση του 1962
Η ειδική τηλεφωνική γραμμή, που είναι γνωστή ως «κόκκινο τηλέφωνο», μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον δημιουργήθηκε το 1963 για να μειωθούν οι παρανοήσεις που πυροδότησαν την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Έχουμε μια ειδική ασφαλή γραμμή για επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επιπλέον ακόμη και για βιντεοεπικοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν αυτή χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο, ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι».
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η χρήση πυραύλων ATACMS, που είναι οι μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλοι με τους οποίους έχει εφοδιάσει η Ουάσιγκτον την Ουκρανία μέχρι στιγμής, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Δύση θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Ο πόλεμος, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία εισβάλοντας σε πλήρη κλίμακα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει καταστρέψει εκατοντάδες ουκρανικές πόλεις και χωριά, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, στην μεγάλη πλειονότητά τους Ουκρανούς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί εδώ και καιρό από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο NATO να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό χρειάζεται για να καταστραφούν στρατιωτικές υποδομές, όπως και υποδομές μεταφορών που παίζουν σημαντικό ρόλο στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.
Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι τα όπλα αυτού του είδους δεν μπορούν να εκτοξευτούν χωρίς άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και ότι η χρήση τους θα καταστήσει την Ουάσιγκτον άμεσα εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο, προκαλώντας ρωσικά αντίποινα.
«Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει»
Ρώσοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η κρίση τώρα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον είναι συγκρίσιμη με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου βρέθηκαν κοντύτερα από ποτέ σε έναν εκούσιο πυρηνικό πόλεμο, και σημειώνουν ότι η Δύση κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει όσον αφορά την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα μέσο αποτροπής και ότι το επικαιροποιημένο πυρηνικό της δόγμα αποσκοπεί να καταστήσει σαφές σε δυνητικούς εχθρούς ότι είναι αναπόφευκτο να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που επιτεθούν στη Ρωσία.
Σήμερα, ο Πεσκόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δύση επιδιώκει να καταφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, επιτρέποντας στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια με τα αμερικανικής κατασκευής όπλα.
«Και βεβαίως χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως ένα εργαλείο στα χέρια τους για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους», σημείωσε ο Πεσκόφ.
Παρέμβαση Ερντογάν – Κεραυνοί κατά Μπάιντεν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ειρήνη και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν ουκρανικά πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας θα κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση και θα προκαλέσει ρωσική αντίδραση. Ο ίδιος δήλωσε ότι αντιτίθεται στην κίνηση αυτή.
«Ψυχραιμία» λέει το κινεζικό ΥΠΕΞ
Η Κίνα έκανε έκκληση για «ψυχραιμία» και «αυτοσυγκράτηση» την επομένη της υπογραφής από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενός διατάγματος που διευρύνει τις πιθανότητες η Μόσχα να καταφύγει σε πυρηνικό όπλο.
«Στις παρούσες συνθήκες, όλα τα μέρη πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, εργαζόμενα από κοινού μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης για να μετριαστούν οι εντάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
«Η θέση της Κίνας, που προτρέπει όλες τις πλευρές στην αποκλιμάκωση (…) και να δεσμευθούν υπέρ μιας πολιτικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, παραμένει αμετάβλητη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Κατά τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες, Τρίτη, ένα διάταγμα που διευρύνει τις πιθανότητες καταφυγής σε πυρηνικό όπλο, αμέσως μετά την άδεια που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο να πλήττει το ρωσικό έδαφος με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.
Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου πως κάθε επίθεση εναντίον της χώρας του από μια μη πυρηνική χώρα η οποία όμως θα υποστηρίζεται από μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικό όπλο μπορεί να θεωρηθεί «κοινή» επίθεση που απαιτεί ενδεχομένως καταφυγή σε πυρηνικό όπλο.
Η αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος καταγγέλθηκε από πολλούς ηγέτες στη Δύση.
Καταγγέλλει την κλιμάκωση ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «κλιμάκωση» στη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαιτώντας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιδείξει «λογική» και καλώντας τον Σι να ρίξει «όλο του το βάρος», να ασκήσει «πίεση», να αξιοποιήσει «τη δυνατότητά του να διαπραγματευθεί» ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να σταματήσει τις επιθέσεις.
Στη ρωσοουκρανική σύγκρουση η Κίνα καλεί τακτικά σε ειρηνευτικές συνομιλίες και σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Όμως δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στο ουκρανικό έδαφος που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 — μάλιστα οι οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις Πεκίνου-Μόσχας έχουν ενισχυθεί.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης τον μεγιστάνα των μέσων και ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι «λακέ» των αντιπάλων της Κίνας, καθώς ετοιμάζεται να πάρει τον λόγο για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια σιωπής στη δίκη του για συνέργεια με ξένες δυνάμεις στο Χονγκ Κονγκ.
«Ο Τζίμι Λάι είναι ο κύριος συνωμότης και συμμέτοχος στο χάος εναντίον της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και είναι πράκτορας και λακές των δυνάμεων που αντιτίθενται στην Κίνα», δήλωσε ο Λιν Τζιάν στη συνέντευξη Τύπου.